SCHANDA TAMÁS JÁNOS

Full text search

SCHANDA TAMÁS JÁNOS
SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság modernizációját sikerült úgy végrehajtania a nemzeti kormánynak, hogy ma még az IMF jelentése szerint is a világban Magyarországon a második legmagasabb a high-tech aránya az iparon belül. E tekintetben csak Dánia van előttünk, és még Németországot is megelőzzük.
2010-2018 között a vállalkozások termelékenysége jóval gyorsabb ütemben nőtt hazánkban, mint a többi visegrádi országban és az EU 28-ak átlagában. A magyar kormány 2019-ben 101 nagyberuházásról döntött, ezek összértéke eléri az 1705 milliárd forintot, ami a GDP 4 százalékát teszi ki. A magyar gazdaság erősödésének és növekedésének fontos bázisát a mikro-, kis- és középvállalkozások adják. A kormány célja éppen ezért, hogy a kkv-k többsége is belépjen a magas technológiai fejlettséggel és élenjáró innovációs kapacitásokkal rendelkező szereplők közé.
Tisztelt Képviselő Úr! A jövő a magyar gazdaságpolitika három kulcsszava köré épül: high-tech, zöld és magyar. Ennek érdekében fogadta el a kormány 2019 novemberében a kkv-stratégiát, amelyről ma itt már volt szó, s amelyben 2030-ig vázoltuk fel a szektor jövőképét, és meghatároztuk a vállalkozáspolitikának a legfontosabb feladatait. A kormány intézkedései a nemzetközileg is sikeres dinamikus vállalkozói kör kialakítására, és a családok megélhetését biztosító kisvállalkozói kör stabil működésére irányulnak.
Napjainkra a magyar gazdaság korszakváltáshoz érkezett olyan tényezők miatt, mint a digitalizációs forradalom, a mesterséges intelligencia terjedése, a klíma- és természetvédelmi kihívások, a bérek emelkedése vagy a generációváltás. Ez a korszakváltás ugyanakkor nemcsak kihívásokat rejt, hanem megfelelő kormányzati lépésekkel és a vállalatok együttműködésével egyúttal nagy lehetőséget is kínál.
Tisztelt Képviselő Úr! 2020-ban és 2021-ben összesen 353 milliárd forint gazdaságfejlesztési célú támogatást, 233 milliárd forint vissza nem térítendő, és 120 milliárd forint visszatérítendő forrást biztosítunk a kkv-k számára. Az intézkedések keretében elsősorban a kkv-k technológiaváltását szeretnénk támogatni, illetve a szervezeti megújulásukat, környezeti fenntarthatóság felé történő elmozdulásukat egyúttal.
A „Magyar multi” program a leginkább fejlődőképes vállalatokat fogja magasabb növekedési fokozatba kapcsolni, és a nemzetközi piacokra segíteni. A program legújabb fejezetében zöld nemzeti bajnokokat is fogunk támogatni, tehát azokat a kkv-kat, amelyek az energiahatékonysági fejlesztések szállítói oldaláról is képesek megjelenni, és valós hozzáadott értéket előállítani. A „Modern mintaüzem” program célja a kkv-k technológiaváltásának az elősegítése és a high-tech megoldások készség szintű használatának ösztönzése a gazdaságban. 2020-ban is folytatódik az országos vállalkozói mentorprogram, amely a kormány általános vállalkozói tudásátadást biztosító eszköze. Szintén ebben az évben indítunk programot a szabad vállalkozási zónákban, azaz a hátrányosabb helyzetű településeken működő kkv-k fejlesztésének támogatására. Az új intézkedések közé tartoznak továbbá a generációváltás előmozdítását célzó programok is. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť