SCHANDA TAMÁS JÁNOS

Full text search

SCHANDA TAMÁS JÁNOS
SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Szocialista Párt képviselőjeként ön biztosan tisztában van azzal, hogy mi az, amit önök katasztrofális kormányzásuk után hátrahagytak. De ne feledkezzünk el erről, a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben összesen közel 300 milliárd forintos adóssággal vette át a MÁV-csoportot. Az akkori vasútijármű-park elöregedett, javarészt 30-40 éves vasúti kocsikból állt, az infrastruktúra szintén több évtizedes lemaradást görgetett maga előtt.
Tisztelt Képviselő Úr! A kormány első dolga volt, hogy konszolidálja a vasúttársaság adósságát. Az elmúlt években csaknem 150 darab korszerű, komfortos vasúti jármű állt forgalomba. Megkezdődött az elhanyagolt, önök által lerombolni tervezett vasúti infrastuktúrának a fejlesztése, amelynek keretében eddig több száz kilométernyi vasúti vonal újult meg, esett át környezetkímélő villamosításon. Emellett hidak, állomások és megállóhelyek felújítása is növelte az utazóközönség komfortját. Az elmúlt egy évtizedben több mint 1300 milliárd forintot fordított a kormány a vasúti fejlesztésekre európai uniós és hazai finanszírozásból. A 2016-24 közötti időszakban pedig mintegy 1800 milliárd forintot fordítunk szintén erre a célra.
Tisztelt Képviselő Úr! Önök romboltak, mi pedig építünk a vasút területén is. Nem fair éppen ezért a számonkérés. Tisztelt Képviselő Úr! A fejlesztések minden esetben az esélyteremtési szempontok figyelembevételével történnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a következő években forgalomba álló 40 darab új, alacsonypadlós KISS emeletes motorvonat, amelyek minden szempontból megfelelnek a kor követelményeinek. Így még ebben az évben könnyebbé és komfortosabbá válik az utazás a nehezebben közlekedő idősek, babakocsis kismamák és mozgáskorlátozottak számára nemcsak Zugló állomáson, hanem az egész vasútvonalon.
A kormány kiemelt feladataként kezeli a személyszállítási szolgáltatás színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezetnek a szépítése, a kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. (Tordai Bence: És az akadálymentesítés lesz?) Mi erre is odafigyelünk, erre önök nem figyeltek oda. Ennek érdekében indult el a legforgalmasabb állomásokat érintő felújítási program „50 megújuló állomás” elnevezéssel. Azonban a balliberális kormányoktól megörökölt vasúti rendszer elavultságán csak fokozatosan lehet javítani, így az akadálymentes hozzáférés feltételein is. Így bár fájóan hiányzott a felszólalásából az önkritika (Mesterházy Attila: Mert a tiedből nem?), engedje meg, hogy azt mondjam, hogy (Derültség az ellenzéki oldalon.) a kérdésében megfogalmazott célokkal egyetértünk. Ezért a MÁV Zrt. Zugló megállóhely utasforgalmi tereinek teljes körű megújítását is tervezi, és a tervezett komplex rekonstrukció terveinek a véglegesítése folyamatban van.
Az akadálymentes megközelítést a tervek szerint egy új keresztüljáró kiépítése és onnan pedig majd egy liftkapcsolat biztosítja majd. A vasúttársaság Zugló megállóhely tervezési munkái során kiemelten vette figyelembe a fogyatékkal élők igényeit, szempontjait, többek között a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével is többször egyeztettek. Az ön által idézett komfortnövelő felújítás az azonnali beavatkozást igénylő problémákat orvosolta, amelynek köszönhetően jelentősen javult a megállóhely összképe, színvonala, mert egy rendezett megállóra van szükség Zuglóban. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť