BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Legelőször is: a Magyar Szocialista Párt részéről támogatjuk a módosító javaslatot.
A módosítás három fontos részből áll: a jelnyelvből tett nyelvvizsga államilag elismert nyelvvizsgának felel meg júliustól. Rögzítik, hogy siketvakok is jogosultak a térítésmentes jelnyelvitolmács-szolgálat igénybevételére, és az egészségügyi ellátás a jövőben a térítésmentes jeltolmácsolás terhére történik, létrehozzák a jelnyelvoktatók névjegyzékét.
Nem szeretném ismételni azokat a dolgokat, amiket az előttem szólók elmondtak. Nagyon fontos törvénymódosításról beszélünk. Nagyon sokat kell arról beszélni Magyarországon, hogy a fogyatékosság ne legyen hátrány senki számára. Nagyon fontosak azok a törvénymódosítások, amik ezeket a hátrányokat próbálják megoldani, és olyan módosításokat nyújtunk be akár a kormányoldal részéről vagy az ellenzék részéről, ami segíti ezeknek az embereknek a mindennapi életét, és ezeknek a hátrányoknak a leküzdésében szerepet jelent.
Tapolczai képviselőtársam is elmondta nagyon szépen, hogy hogyan jutottunk idáig, a 2009-es törvény hogyan született meg. Abban a törvényben amúgy Korózs Lajos képviselőtársam nagy szerepet játszott annak idején. Nagyon fontos, hogy ennek a törvénymódosításnak az előzményeit is ismerjük, hogy hogyan jutottunk el idáig.
Tett említést Tapolczai képviselőtársam arra, hogy onnantól fogva, hogy államilag elismert nyelvvizsga, rögzítésre kerül, hogy a jelnyelv használata utána nyelvvizsgának minősíthető lesz (sic!), akkor remélem, hogy a kormánypárt részéről vagy az ellenzék részéről fog olyan módosító javaslat beérkezni, hogy mondjuk, a diplomához ezt elismerik majd nyelvvizsgaként, és a diploma megszerzéséhez ez most már mint nyelv elismerhető lehet, és akkor megkaphatják a diplomájukat. Itt azt is fel kell tenni, hogy nyelvvizsgapótlék majd jár-e ezután, ha ezt a törvénymódosítást megszavazzuk. Államtitkár úr erről tud-e majd nyilatkozni, hogy nyelvvizsgapótlékban tudnak-e ezután majd részesülni?
Viszont egyetlenegy kritikus pontja van ennek a módosításnak, és ehhez a Magyar Szocialista Párt részéről módosító javaslatot is nyújtunk be. Engedjék meg, hogy ezt egy kicsit hosszabban elmondjam. Az egészségügyi ellátáshoz járó tolmácsolásrész, ami egy kicsit kritikus. Eddig bár kellett volna, de nem finanszírozták a tolmácsolást maguk az egészségügyi intézmények, ezért sok esetben úgy oldották meg a jogosultak a kérdést, hogy az egyébként rendelkezésre álló, térítésmentesen járó éves saját személyi keretük - ami elhangzott, hogy 120 óra - terhére igényelték a tolmácsolást, önálló életvitelük elősegítése címen.
Ezt a helyzetet most úgy akarják megoldani, hogy kimondják, hogy az egészségügyi intézményeknek ezt nem kötelességük biztosítani, viszont elszámolható lesz legálisan a 120 óra terhére. Ez tipikusan faramuci megoldás a kormány részéről. Tekintettel arra, hogy nagyon sokszor éppen az egészségügyi ellátásnál válik szükségessé a tolmácsolás, ezért ezzel csökkenni fog a más esetekre jutó ingyenes szolgáltatás lehetősége. Ennek a feloldására teszünk kísérletet és nyújtunk be módosító javaslatot képviselőtársammal, Korózs Lajossal és Gurmai Zitával, és államtitkár urat arra kérjük, hogy fontolják meg, hogy ezt a módosító javaslatot fogadják el.
(14.30)
Jobbító szándékkal nyújtottuk be, mert - ahogy a felvezetőmben elmondtam - nagyon fontos az, hogy minél több olyan törvénymódosítás szülessen, amivel tudjuk segíteni a fogyatékkal élőket. Ez is arra irányul, hogy ezt a problémát feloldjuk. Azt gondolom, hogy ez csak akarat kérdése a kormányzat részéről. Csak megismételni tudom, hogy minél több ilyen törvénymódosítást nyújtsanak be a kormányoldalról a képviselőtársak, és természetesen csak ismételni tudom magamat, hogy támogatjuk a törvénymódosítást. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az ellenzéki sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť