DR. BRENNER KOLOMAN,

Full text search

DR. BRENNER KOLOMAN,
DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A néppárti Jobbik nevében szeretném ezt a törvénymódosítási csomagot támogatásunkról biztosítani, már csak azért is, mert a mi célunk természetesen az, hogy minden magyar polgár számára teljes, boldog életet biztosítsunk egy gyarapodó hazában, és ez értendő természetesen a siketek és nagyothallók közösségére is.
Engedjék meg, hogy miután mind az előterjesztő Tapolczai képviselőtársam, mind utána államtitkár úr, illetve az előttem szóló vezérszónok nagyon részletesen ismertette ennek a törvényjavaslatnak a részleteit, én egy kicsit személyesebbre venném a felszólalásomat, ugyanis egyetemi vezetőként és nyelvész szakértőként a jelnyelvi képzések előkészítésében részt vettem. Jól emlékszem arra az időre, amikor a 2009-es törvényjóváhagyás után azt gondoltuk, hogy nagyon hamar elkezdődhet a jelnyelvet oktató pedagógusok képzése - ahogy említettem, ebben a folyamatban én mint egy kisebbségi nyelvet beszélő nyelvész szakértő, mind pedig mint akkreditációs egyetemi vezető részt vettem, és nagyon támogattam.
Nyilvánvalóan nem ennek a vitának a célja azt tisztázni, hogy erre a lépésre miért nem került sor a mai napig, de azt szeretném tisztelettel jelezni, hogy ez az előttünk fekvő törvényjavaslat egy fontos lépés abba az irányba, hogy végre a magyar jelnyelvet anyanyelvi szinten használók számára is biztosítsuk majd az iskolai oktatást.
Fontosnak tartom azt is, hogy pontos definíciót kapunk végre, hogy ki az anyanyelvijelnyelv-használó, tehát, és itt most idéznék magából a törvényből egy rövid részletet: „…az a személy, aki természetes módon, felnőttkora előtti nyelvi szocializációja során siket családban vagy siket közösségben sajátította el a magyar jelnyelvet, gondolatait magyar jelnyelven képes a legkönnyebben, legárnyaltabban kifejezni, és legalább C1 szintű magyar jelnyelvi tudással rendelkezik” - idézet vége.
(14.20)
Ez azért fontos, mert ez a kérdés, mint ahogy az az előterjesztés indoklásából is kiderült, hosszú ideig gyógypedagógiai kontextusban jelent meg, és nagyon örülök, hogy ezen túl tudtunk végre lépni, és valóban a jelnyelvet használók közössége érdekében születnek meg az ő mindennapi teljes és boldog életüket megkönnyítő szabályozások, amelyeket e törvényjavaslat módosító csomagja tartalmaz, amelyet a Jobbik nevében ismételten támogatásunkról biztosítunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť