NACSA LŐRINC,

Full text search

NACSA LŐRINC,
NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részérőll: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Előterjesztők! Mi, kereszténydemokraták elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a fogyatékkal élő embertársaink életét könnyebbé tegyük, és ne csak szimbolikusan, a szavak szintjén álljunk melléjük, hanem valódi cselekvésekkel teremtsük meg számukra a minőségi élethez való lehetőséget.
A magyar Országgyűlés 2009-ben ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló jelnyelvi törvényt a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény alapján. Akkor is látszott, hogy ez egy pártpolitika fölött álló nemzeti ügy.
Az azóta eltelt 11 évben újabb ismeretekre, tapasztalatokra sikerült szert tenni. Sikerült előrelépni a fogyatékos személyek életminőségének fejlődése érdekében, valamint a foglalkoztatás ügyében. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján a 2009-es jelnyelvi törvény továbbfejlesztése, szabályozásának korrekciója érdekében Kósa Ádám és Tapolczai Gergely képviselő urak munkájának köszönhetőn, illetve a Fülöp Attila államtitkár úr által vezetett államtitkárság szakmai munkájának közreműködésével és Nyitrai Zsolt képviselőtársam segítségével megalkotásra került a most előttünk fekvő törvényjavaslat.
Engedjék meg, hogy itt ragadjam meg a lehetőséget, hogy Tapolczai Gergely és Kósa Ádám képviselőtársaimnak megköszönjem azt a hihetetlen munkát, amit mind európai színtéren, mind itthon a magyar közéletben végeztek ebben a témában az elmúlt években, elmúlt évtizedekben. Történelmi az ő szerepük és felelősségük, és azt gondolom, hogy éltek is azzal a lehetőséggel vagy felelősséggel, ami a Jóisten kegyelméből nekik jutott, és minden magyar ember nevében szeretném az ő munkájukat megköszönni, és kérni, hogy ezt a munkát itthon és az Európai Parlamentben is folytassák, és a fogyatékossággal élő emberek érdekében végzett tevékenységüket ne hagyják abba, hanem legalább ugyanilyen magas szinten folytassák a jövőben is. Köszönjük szépen.
A törvényjavaslat egyik legfontosabb változása a magyar jelnyelvből tett nyelvvizsga állami elismerése. Ez a világon is egyedülálló fejlemény, amely megbecsüli a jelnyelvet tanuló, segítő szándékú emberek munkáját, erőfeszítését, és itt tenném hozzá, amit már az előterjesztő Hollik képviselőtársam is elmondott, hogy nagyon fontos szerepe lehet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Látjuk, hogy a polgári nemzeti kormány milyen erőfeszítéseket tett az elmúlt tíz évben a foglalkoztatás növekedése érdekében, látjuk, hogy több mint 40 százaléka megváltozott munkaképességű honfitársainknak mára már tud dolgozni, értékteremtő, értékhordozó munkát végeznek a magyar társadalomban.
Azt reméljük, hogy a nyelvvizsga segítségével, a diploma segítségével több magasabb hozzáadott értékű munkahelyet is be tudnak majd tölteni, ezáltal az egész magyar társadalom javára szolgálhatna ez az intézkedés is.
Nagyon fontos előrelépés a nyelvvizsga, ahogy ezt említettem. A módosítás azt is el kívánja érni, hogy a magyar jelnyelvből tett államilag elismert nyelvvizsga a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgának minősüljön. A törvényjavaslat tartalmazza továbbá, hogy az egészségügyi szolgáltatások keretében igénybe vett jelnyelvi tolmácsolás költségmentes legyen.
A mostani javaslat ezenkívül a magyar jelnyelv oktatására vonatkozó képesítési előírásokat a realitásokhoz, az életszerűségekhez alkalmazza. A szabályozás célja, hogy a magyar jelnyelvet a siket gyermekek lehetőség szerint olyan anyanyelvi jelnyelvhasználó személyeknek a közreműködésével sajátíthassák el, akik rendelkeznek a szükséges képesítésekkel, végzettségekkel.
A fogyatékkal élő és az őket segítő honfitársaink támogatása számunkra nem politikai ügy. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy a 2009-es szavazáshoz hasonlóan a mostani törvényjavaslatot pártpolitikán fölülemelkedve az Országgyűlés majd egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadja el. Mi megtesszük az ehhez szükséges részünket: a KDNP-frakció támogatja a javaslatot. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť