DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Engedje meg, képviselő úr, hogy pár tényt mondjak az ön felszólalására válaszként. Nyilvánvalóan minden kormány beterjeszti a költségvetését, és abból kiszűrhető, hogy kiről mennyire szeretne gondoskodni. Az önök által beterjesztett utolsó költségvetésben szociális és jóléti intézményi szolgáltatásokra 325 milliárd forint szerepelt. A most benyújtott költségvetésben nem 325, hanem 776 milliárd forint szerepel ugyanezen a soron. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a növekmény az elmúlt években, 451 milliárd forint, mint amennyit önök erre eredetileg szántak, 325 milliárd forintot. 139 százalékkal, tehát 239 százalékra emelkedett a szociális célokra fordított kiadás. Azért olyan ideges ön, tisztelt képviselő úr, amikor felszólal, mert nincs olyan tény, amely az önök állításait alátámasztaná, főleg nem költségvetési szám. Azért is ilyen alacsony ez az összeg, hiszen önök csökkentették mind a normatív támogatásokat, mind az itt dolgozók bérét, elvettek egyhavi bért a szociális szférában dolgozóktól. Ezzel szemben mi az idei esztendőben 14 százalékos béremeléssel indítottunk visszamenőlegesen januártól a szociális szférában.
A védekezés során, bár a szociális intézményeknek csak a töredék része állami működtetésű, de 16,5 millió sebészeti szájmaszkot, 4,1 millió pár gumikesztyűt, 50 ezer liter kézfertőtlenítőt, 75 ezer liter felületfertőtlenítőt, 66 ezer darab köpenyt és sok egyéb más védőfelszerelést adtunk; túl azon, hogy a legkorábbi időponttól kezdve látogatási tilalmat, majd felvételi zárlatot is elrendelt a tiszti főorvos, pontosan azért, hogy ne legyen probléma a szociális intézményekben, és ha mégis van, akkor az minél kisebb legyen.
A szűrés is folyik egy prioritási sorrend szerint. Először a nagyobb és olyan intézményeket vizsgálják át, ahol már volt több fertőzött, utána ott, ahol egy fertőzöttről volt szó, és végül a kisebb intézmények kerülnek sorra, ahol nem volt fertőzött. A tesztelésről a WHO magyarországi irodavezetője mondta azt, ellentétben önnel, ő nyugodtan és higgadtan, míg ön feldúltan… (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - amit majd a következő egy percben fogok ismertetni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť