BŐSZ ANETT

Full text search

BŐSZ ANETT
BŐSZ ANETT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy friss kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva 15 helyett 45 napot ír elő az állami szerveknek, hogy olyan közérdekű adatot szolgáltassanak, amit másként nem voltak hajlandóak kiadni. Az információszabadság újabb csorbítása tovább rombolja az átláthatóságot, holott a közérdekűadat-igénylésen keresztül a negyedik hatalmi ág, a sajtó képviselői, valamint ellenzéki politikusok is gyakorolhatják ellenőrző szerepüket. Mivel az új országgyűlési törvény értelmében a képviselők közintézményeket már csak korlátozott mértékben ellenőrizhetnek, az egyik utolsó lehetőség vész el a közérdekűadat-igénylés ilyen irányú korlátozásával, hogy a nyilvánosság visszás ügyekben is megismerhesse a valóságot. Gyalázat, hogy a kormány már az átláthatóság látszatát sem kívánja fenntartani.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ez a rendelet azt mutatja, hogy önöknek takargatnivalójuk van. A polgároknak joguk van megismerni az állami szervek munkáját. Kérdés, hogy mitől fél a kabinet. Vajon fél-e az igazságtól és a valós adatok szolgáltatásáról? Ha igen, az voltaképp a gaztetteik beismerése. Szeretnék például azt, hogyha nem járhatnánk utána annak, hogy hogyan államosították a BAHART-kikötők jó részét, és hogyan készítik elő a kikötők privatizációját, amelyből legnagyobb valószínűséggel Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cégek járnak jól? Szeretnék elfedni például a nyilvánosság elől, hogy a járvány okozta válság gazdasági mentőcsomagján belül a szállodafelújításokra kiírt több száz milliárd forintos összeget hogyan és mire költik majd a NER szerencsés támogatottjai és győztesei? Titkolni akarják például annak részleteit, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségi köre a járvány árnyékában 100 milliárd forintos közbeszerzéshez hogyan jutott hozzá? Tisztelettel kérdezem tehát az államtitkár urat: ha nincs takargatnivalójuk, akkor mégis mitől félnek? Köszönöm. (Taps a DK soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť