BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ebben a hónapban 35 éves a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Szervezet. A szervezet annak idején azért jött létre, hogy a nemzetközi vasúti áruszállítás könnyebbé, gördülékenyebbé és korszerűbbé válhasson. Ennek a szervezetnek az alapját adta és adja azóta is a jelen törvényjavaslat tárgyát is képező egyezmény. Ezt az egyezményt 1980-ban hozták létre, akkor született meg, tehát kereken negyven évvel ezelőtt. Az OTIF, tehát a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Szervezet ezt azóta több ízben is kibővítette, módosította annak érdekében, hogy az megfeleljen a modern kor kihívásainak, és a tagállamok jogrendjéhez is igazította azt.
A szervezet zökkenőmentes működése hazánk számára is fontos. A kormánynak ugyanis kifejezett célja - és az elmúlt évtizedekben ez látszódott is -, hogy a vasúti áruszállítási szolgáltatások színvonalát javítsa, és ez a számok tekintetében is megmutatkozik, hiszen több mint 1300 milliárd forintnyi vasúti fejlesztés és modernizációs projekt valósult meg. Többek között ennek is köszönhető, hogy a vasúti fuvarozás mára a közúti áruszállítás egy környezetbarát és praktikus alternatíváját is jelenti. Ez az aspektus számomra is fontos, hiszen 8 évig voltam a Fenntartható fejlődés bizottságának a tagja, és nemzetközi szervezetek parlamenti közgyűlésén (sic!) részt véve és egyéb fórumokon is jelen léve látom, hogy milyen kiemelt fontossággal bír bolygónk állapotának megóvása és javítása, hiszen a XXI. század egyik legnagyobb kihívása a mobilitási igények - akár a személyek mozgásáról, akár pedig áruk szállításáról van szó - és a környezetvédelem összhangba hozása.
A mobilitási igények növekedése minden más gazdasági ágazat növekedését felülmúlja. Sőt, ha figyelembe vesszük azt, hogy egyes ágazatok esetében még csökkenés is kimutatható, akkor ily módon a közlekedés a gazdasági élet fenntartható fejlődésében meghatározott szerepet tölt be. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az EU országaiban 2000-2020 között az áruszállítás 50 százalékos növekedésére számíthatunk. Ha figyelembe vesszük, hogy a közlekedés 98 százalékban függ a kőolajtól, ami az Unióban a szén-dioxid-kibocsátás 26 százalékáért felel, és elmondjuk azt, hogy a vasúti közlekedés az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának mindössze 0,1 százalékáért felelős, míg a légi közlekedés 2,3 százalékáért, a közút pedig 15 százalékáért, akkor láthatjuk, hogy a vasúti közlekedés előtérbe helyezése igenis nagymértékben szolgálhatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.
Mindezen gondolatokat másik oldalról alátámasztja, hogy a közlekedés káros környezeti hatásai miatt a társadalom által viselt úgynevezett externális költségek az Európai Unió országaiban átlagosan a GDP 10 százalékát teszik ki. Ebből a néhány adatból, tényből is jól látható, hogy a vasútnak kiemelten fontos szerepe van és lehet a közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében, és már az említett okok miatt is látszik, hogy nem mindegy az, hogy milyen irányban fejlesztjük a közlekedési ágazatot, hogyan oldjuk meg, milyen módon valósítjuk meg a hazánkból akár távoli országokba szállítandó vagy onnan érkező áruk mozgatását.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
De a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontokon túl más fontos szempontok is vannak. Ezek aktualitását napjainkban nagyon is érezzük, hiszen az elmúlt hetekben érkezett meg az első, közvetlenül a hazánkba indított konténervonat Kínából, mely szerelvény egészségügyi védőeszközöket hozott. Ez a szerelvény több mint tízezer kilométert tett meg. Ezzel - a már meglévő légi híd mellett - sikerült biztosítani a védőeszközök behozatalának szárazföldi útvonalát is. Jól látható tehát, hogy a nemzetközi vasúti fuvarozásnak a jelenlegi válság kezelésében is fontos szerepe van. Nem kétséges tehát, hogy annak érdekében, hogy egy ilyen, kontinenseket átszelő szerelvény biztonságban ideérjen, megérkezhessen hazánkba, szükség van egy átfogó, korszerű nemzetközi fuvarozási egyezményre.
Éppen ezért a Fidesz-frakció nevében mondhatom, hogy mi támogatni fogjuk az előterjesztést, és bátorítom erre képviselőtársaimat is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(14.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť