DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ

Full text search

DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ
DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előterjesztője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy elöljáróban néhány szót szóljak a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Államközi Szervezetről, melynek francia rövidítése OTIF. Az 1985-ben Bernben életre hívott nemzetközi szervezet célja a nemzetközi vasúti fuvarozás előmozdítása, fejlesztése és a határokon át történő közlekedés megkönnyítése. Az OTIF szabályozása alá tartozó infrastruktúra kiterjedése mintegy 270 ezer kilométer. A szervezetnek 50 tagállama van. Ezek egyike teljes jogú tagként Magyarország. A nemzetközi vasúti fuvarozási egyezményt hazánkban az 1986. évi 2. törvényerejű rendelet hirdette ki.
Tisztelt Ház! A Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Államközi Szervezet Bernben 2018 szeptemberében megtartott 13. közgyűlése a hatékonyabb működés érdekében több ponton módosította a nemzetközi vasúti fuvarozási egyezményt és függelékeit. Döntés született az új „H” függelék elfogadásáról is, amely a nemzetközi forgalomban részt vevő vonatok biztonságos üzemeltetését szabályozza. Az önök előtt lévő törvényjavaslat e módosításoknak és a korábbi évek változtatásai hazai szabályozásba eddig át nem ültetett elemeinek kihirdetését kezdeményezi. Az egyezmény a közgyűlés által elfogadott módosítások hatálybalépésére 36 hónapos időtartamot állapít meg. Ezenkívül a szöveg egy rugalmassági rendelkezéssel is kiegészül, amely a közgyűlés többségének egyetértése esetén lehetővé teszi a határidő meghosszabbítását. Ez a rendelkezés azt célozza, hogy a függelék módosításai a korábbi években kialakult gyakorlathoz képest rövidebb időn belül léphessenek hatályba. Az egyezmény és a függelékek módosításai nem okoznak hátrányt Magyarország számára.
Tisztelt Országgyűlés! Magyarország a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Államközi Szervezet teljes jogú tagjaként a vasúti személyszállítás és árufuvarozás adminisztratív felügyelete és operatív irányítása során kötelező érvénnyel alkalmazza a nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény előírásait. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvénymódosítási javaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(A jegyzői székben dr. Lukács László Györgyöt
Tordai Bence váltja fel.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť