WITZMANN MIHÁLY,

Full text search

WITZMANN MIHÁLY,
WITZMANN MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat tulajdonképpen egy uniós irányelv elfogadásáról, valamint az európai uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítéséről szól. Az európai elektronikus hírközlési kódex létrehozásáról szóló 2018/1972. európai parlamenti és tanácsi irányelv 2018. december 17-én jelent meg az Unió hivatalos lapjában. Jelen törvényjavaslat célja a fent említett kódex hazai átültetéséhez szükséges törvényi szintű szabályozás megalkotása. A tagállamoknak a kódex átültetéséről 2020. december 21-éig kell gondoskodniuk, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy még a magyar törvényhozás, a magyar parlament jó időben foglalkozik ezzel a kérdéssel.
A törvényjavaslat kidolgozásában mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mind az Innovációs és Technológiai Minisztérium aktívan részt vett, és a törvényjavaslat előkészítésébe szakmai érdekképviseletek is bevonásra kerültek. Ennélfogva számos észrevételük, szakmai javaslatuk is beépítésre került az előttünk fekvő törvénymódosításba.
Az új szabályozás jelentőségét leginkább az mutatja, hogy rendkívül sokakat érint, hiszen ma már szinte minden ember rendelkezik valamilyenféle internet-hozzáféréssel, -előfizetéssel, és természetesen a vállalkozások jelentős része is előfizetője és rendszeres használója az internet szolgáltatásainak. A szolgáltatók piaca is számottevő, hiszen a néhány nagy szolgáltató mellett számos apró szolgáltató is jelen van a hazai hírközlési, illetőleg informatikai piacon.
A kódex a jelenlegi 2009-es hírközlési szabályozási keret felülvizsgálatával aktualizálja az uniós hírközlési szabályokat, ugyanakkor lehetőséget ad az elavult eljárások, rendelkezések hatályon kívül helyezésére is. A hírközlési törvény módosítása mellett néhány előírás rendeleti szinten kerül majd szabályozásra. Az új kódex céljai között szerepel többek között a nagy sebességű, széles sávú hálózatokba való beruházások ösztönzése, a fogyasztók hatékony védelme, a szabályok következetes alkalmazásának biztosítása, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, megteremtése valamennyi piaci szereplő számára.
Tisztelt Képviselőtársaim! A most benyújtott javaslatcsomag, ahogy azt önök is olvashatták, rengeteg apró szabályozást tartalmaz, amelyek mindegyikére külön nem térnék ki, hanem csak a legfőbb pontokat szeretném ezek közül kiemelni, illetőleg ezekről néhány rövid gondolatot ejteni.
A javaslat lényeges eleme, hogy az új kódex javítani kívánja a fogyasztók helyzetét, ugyanis a szolgáltatók közötti váltást könnyebbé próbálja tenni, a szerződési feltételekben pedig az a célja, hogy ezek átláthatóbbak és összehasonlíthatóbbak legyenek a jövőben, ezáltal nagyobb védelmet is nyújt majd. Többek között olyan előírásokra kell gondolni, hogy a szolgáltatások minőségére vonatkozó információkat rendszeresen közzé kell tenni. Aztán a tájékoztatást egyértelmű és könnyen elérhető módon kell megadni, könnyen letölthető formátumban, kifejezetten felhívva a fogyasztó figyelmét az elérhetőségre, valamint a tájékoztatási követelményeket a végfelhasználókként eljáró kkv-k vagy nonprofit szervezetek részére is biztosítani kell a jövőben.
Itt szeretném kiemelni, hogy a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének biztosítása érdekében a módosítás előírja, hogy a fogyatékossággal élő végfelhasználók ugyanolyan feltételekkel, különös tekintettel a szolgáltatások minőségére és díjazására, vehessék igénybe ezeket a szolgáltatásokat, mint a többi végfelhasználó.
Lényeges pontja a szabályozásnak az is, hogy az előfizető számára biztosítani kell a jogot, hogy a szerződés egyoldalú módosítása esetén az értesítéstől számított egy hónapon belül további jogkövetkezmények nélkül jogosult legyen a szerződést felmondani. E rendelkezés alól az úgynevezett számfüggetlen személyközi hírközlési szolgáltatások kivételt képeznek.
Fontos megemlíteni, hogy a szolgáltatáscsomagok egyre elterjedtebbé válnak, ezért a szabályozásuk is szükséges. Sok esetben tapasztalható, hogy amennyiben egy csomag egyes elemeire eltérő szabályok vonatkoznak, akkor sérül az előfizetők azon joga, hogy más szolgáltatásra váltsanak. Ennek érdekében mindenképpen szükséges annak bevezetése, hogy a szolgáltatáscsomag minden elemére ugyanazok a szabályozások vonatkozhassanak a jövőben.
További előrelépés, hogy a végfelhasználók számára rendelkezésre kell bocsátani a jövőben olyan eszközöket, amelyeket államtitkár úr is említett, amelyekkel a valós időben nyomon követhetővé válik a fogyasztás, illetve a nagyobb fokú átláthatóság egyaránt, és a hírközlési kiadásaikat is ezáltal kontrollálni tudják az előfizetők.
A kódex alapján lehetővé kell tenni, hogy a hatóság nyomon követhesse a szolgáltatások minőségét, és azokkal kapcsolatban akár adatgyűjtést is végezhessen. Az elektronikus hírközlésről szóló törvény ugyanis felhatalmazást ad a hatóságnak, hogy adatszolgáltatási kötelezettséget írhasson elő a szolgáltatások minőségére vonatkozóan.
Az előttünk fekvő jogszabály a szolgáltatóváltások eddigi nehézségeit is szabályozni kívánja. Erre pedig azért van szükség, mert a szolgáltatóváltás lehetősége alapvető egy hatékony verseny és versenykörnyezet kialakítása esetén. Ezt a tényt felismerve a törvény az európai elektronikus hírközlési kódex rendelkezéseinek megfelelően rögzíti, hogy a szolgáltatóknak ilyen esetekben is biztosítaniuk kell a szolgáltatások folyamatosságát, hogy a végfelhasználók a szolgáltatás kimaradásának kockázata nélkül, és amennyiben ez technikailag egyébként lehetséges, az általuk kért napon változtathassanak szolgáltatót.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyetemes hírközlési szolgáltatás korszerűsítésével kapcsolatban törvény mondja ki, hogy az országban élő minden embernek elérhető áron kell széles sávú internethez hozzáférnie. A megfizethető és megfelelő széles sávú internet-hozzáférésnek valamennyi felhasználó számára elérhetőnek kell lennie tartózkodási helyüktől és a jövedelmi viszonyaiktól függetlenül. Ha a széles sávú internetszolgáltatás nem biztosítható egy tagállam bizonyos részén, a szabályozó hatóság egyetemes szolgáltatási kötelezettséget rendelhet el, ennek érdekében egyetemes szolgáltatók jelölhetők ki ezeken a területeken. A megfizethető és megfelelő széles sávú internet-hozzáférés felkerül azon alapvető szolgáltatások listájára, amelyeket minden fogyasztónak, földrajzi helyzetétől és előbb említett jövedelmi viszonyaitól függetlenül, igénybe kell tudnia venni. Itt külön kiemelném azt is, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára is egyenlő hozzáférést kell biztosítani az internethez.
A kódex alapján olyan egyetemes szolgáltatáselemek fenntartására is lehetőség van a tagállamokban, amelyek nincsenek külön nevesítve a kódexben, de korábban már bevezetésre kerültek. Ilyenek például Magyarországon a nyilvános telefonállomások működtetése, az országos belföldi tudakozószolgáltatás nyújtása vagy éppen az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele egyaránt.
Végezetül fontos megemlíteni a rendkívül nagy sebességű hálózatoknak, azaz az úgynevezett gigabit/másodperc sebességre is képes hálózatoknak az Európa-szerte történő bevezetését, illetve ennek a folyamatnak a hatékony elősegítését is, például a verseny erősítésével, a befektetési kedv növelésével és az új hozzáférési szabályok alkalmazásával egyaránt.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat ösztönözni fogja a nagy sebességű, széles sávú hálózatokba való beruházásokat, az eddigieknél hatékonyabb védelmet fog biztosítani a jövőben a fogyasztók számára, és egyenlőbb versenyfeltételeket teremthet a piaci szereplők számára is.
(16.50)
Meglátásom szerint a fenti módosítások jelentősen képesek hozzájárulni Magyarország versenyképességének további növeléséhez, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť