DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kelenföldi vasútállomás 1861-ben nyílt meg. Vasúti értelemben azt is mondhatjuk, hogy Budapest és vonzáskörzetének nyugati kapujaként indult útjára. Akkor még a térségben mintegy 1400 ember élt mindössze, azóta a főváros XI. kerülete, Újbuda több mint 150 ezer lakossal bír, Magyarország negyedik legnépesebb városa lenne, ha külön és önálló város lenne. Budapest legnépesebb kerülete nagyon komoly vonzáskörzet. 1937-ben, amikor a Petőfi híd megépítése is megvalósult, akkor tovább emelkedett a jelentősége a kelenföldi állomásnak, és ilyen módon pályaudvarrá bővült.
Néhány hónapja Gulyás Gergely miniszter úr bejelentette, hogy a kormány megmenti a régi kelenföldi pályaudvar régi épületét, és a történelmi terület átfogó műszaki felülvizsgálatának rekonstrukciójával és átalakításával egy új funkciót, feladatot kap ez az épület. A megtervezési folyamat elindult. Nagyon örvendetes tény ez, hogy a kormány ezt az értéket megmenti, az annál kevésbé örvendetes, hogy az új önkormányzati vezetés, polgármesteri hivatal nem támogatja, és azt a korábbi vállalást, amit tett anyagi értelemben is, visszavonta, tehát a kormánynak kell ezt a munkát elvégeznie.
Első lépésben nyilván a tervezésnek kell megvalósulnia. Pályaudvarról van szó, régebben indóháznak nevezték mindezt. Több mint 130 éves múltja van. Azt hiszem, hogy ez a múlt önmagában arra predesztinálja az ott élőket és minket, mindannyiunkat is, hogy valamilyen funkciót kapjon, megújuljon ez az épület, és Kelenföld régi megszokott városképi elemeként is megújult feladatkörrel, külső homlokzattal és belső tartalommal gazdagítsa a környék városképi elemeit.
A Közlekedési Múzeum segít ebben a törekvésben, és természetesen múzeumi jelleget adva ismételten egyfajta közösségi és találkozási pontként is fog majd működni, de számos olyan kiállításnak ad majd megfelelő és méltó körülményeket és helyet, amelyen különböző vasúti terepasztalok, vasúti modellek, vonatmodellek lesznek bemutatva, ami mindenképpen családbarát kiállítóhelynek fog minősülni.
Azt hiszem, hogy a magyar és a nemzetközi példák is kiválóan bizonyítják azt a tényt, hogy a használaton kívüli egykori állomásépületek felújításával ismételten közkedvelt kulturális központi helyek alakíthatóak ki. Ilyen Brüsszelben a Saerbeck állomás, ahol ma a belga vasúti múzeum található, a Train World, de idehaza is van már számos ilyen pozitív példa, kulturális és közösségi térré való kialakítása régi épületeknek. Többek között a zugligeti lóvasúti épület, valamint a gödöllői Királyi Váró is ilyen módon újult meg, a környéken élő emberek nagy örömére.
Bízom benne, hogy a tervezési munkálatok lefolytatása és a felújítási munkálatok elkezdése jelentős mértékben fogja gazdagítani nemcsak Újbudát, nemcsak Kelenföldet, hanem Budapestet is, és nagyon sok külföldi is meg fogja majd látogatni ezt a múzeumot. Bízom benne, hogy a kelenföldi és újbudai családok, a dél-budai családok számára is egy vonzó találkozási pont lesz, és ezzel is gyarapodik Budapest egésze, és Újbuda épületegyütteseinek kulturális értéke is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť