KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a vitában megszólaló valamennyi képviselőnek, hogy elmondta a véleményét.
Vadai képviselőtársunknak azt szeretném elmondani, hogy hétpártira terveztük azt az április 23-ai egyeztetést, de valóban nem lett, mert önök sem voltak jelen. Ezt sajnáljuk, mi megadtuk a lehetőséget egyébként, és bízunk abban, hogy a következő alkalommal a későbbiekben önök is részt vesznek ezeken az egyeztetéseken. Mi komolyan gondoljuk, mondhatom ezt nyugodtan Pintér belügyminiszter úrra és a Belügyminisztérium valamennyi vezetőjére is, hogy az a célunk ezekkel az egyeztetésekkel, hogy a törvényjavaslatok, amelyeket éppen benyújtunk, a lehető legjobb szabályozást tartalmazzák.
Ellenzéki képviselőtársunk, Varga-Damm Andrea javaslatainak egy részét be is fogadtuk, Harangozó képviselő úr gépjárműoktatókkal kapcsolatos javaslatát pedig továbbítottuk támogatólag az ITM felé. De azt is szeretném megemlíteni, és ezzel kezdeni, hogy módosító javaslatok benyújtására van lehetőség és azt tudom ígérni, hogy minden módosító javaslatot érdemben meg fogunk vizsgálni. Ezt szeretném elmondani a tisztelt Ház előtt.
Ami Varga-Damm Andrea képviselő asszony javaslatait illeti, a megbízhatósági vizsgálatokkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a javaslatát Kósa Lajos képviselő úr módosító indítványa tartalmazza, tehát azok a követelmények ebben szerepelnek. Ezt be is fogadtuk.
Ami a Pakssal kapcsolatos javaslatát illeti, szeretném elmondani: a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényt módosító törvényjavaslat 100-105. §-ai foglalkoznak ezzel a módosítással, a telephelybiztonsági tanúsítványokkal kapcsolatos szabályozás egyszerűsödik azáltal, hogy a Paksi Atomerőmű beruházásához köthető gazdálkodó szervezetek részére megszűnik a speciális telephelybiztonsági tanúsítvány kiállítása. Rájuk vonatkoztatva is az általános szabályok alapján a Nemzeti Biztonsági Felügyelet telephelybiztonsági tanúsítványt vagy egyszerűsített telephelybiztonsági tanúsítványt ad ki. Ezt szerettem volna a képviselő asszonynak elmondani. Egyébként köszönöm a hozzászólását, ami a törvényjavaslat céljaival való egyetértést illeti, és azt a véleményét is, amely a biztonság javítását szolgálja.
Köszönöm azon képviselőtársaim hozzászólását, így Simon Miklósnak, a Fidesz és Nacsa Lőrincnek, a KDNP képviselőjének, akik egyértelmű támogatásukról biztosították a javaslatot. Köszönöm szépen. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy a szavazás során is támogassák a javaslatot.
Harangozó képviselő úrnak köszönöm a hozzászólását. A Belügyminisztériumban mindig arra törekedtünk, hogy a biztonságot szolgáló előterjesztéseink minél szélesebb támogatásnak örvendjenek, és minél több véleményt tudjunk ebbe becsatornázni annak érdekében, hogy a legjobb szabályozást fogadjuk el. Ezt komolyan gondoljuk.
Ami a TIBEK-kel kapcsolatos, illetve a TIBEK és az ügyészség viszonyával kapcsolatos helyzetet illeti, én az expozémban erre világosan kitértem, legalábbis reméltem, hogy ez a megfogalmazás egyértelmű lesz. Itt is szeretném megerősíteni, hogy az ügyészség vonatkozásában a TIBEK hatásköre kizárólagosan a párhuzamosan folytatott nyomozások, előkészítő eljárások, titkos információgyűjtések és leplezetteszköz-alkalmazások azonosítására, illetve pontosító információk biztosításával az ügyészségi eljárások hatékonyságának növelésére terjed ki. Fontos garancia, hogy a TIBEK az ügyészség által rendelkezésre bocsátott információkat más célra nem használhatja fel. Tehát azt gondolom, képviselő úr - és arra kérem, hogy fontolja meg ezzel kapcsolatos álláspontját -, hogy ez egy világos garancia, ezt a miniszter úr is elmondta, és én is megerősítem a parlamentben is.
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat eszközhasználatát túlzónak tartja, erről szólt a hozzászólása egyik része. Azt gondoljuk, hogy ez a lehetőség, amit ebben a törvényjavaslatban megnyitunk, összességében nem túlzó, és úgy gondoljuk, hogy a biztonságot ezzel tudjuk növelni, ha ezeket az eszközöket az NBSZ rendelkezésére bocsátjuk.
Elhangzott az a költői kérdés, hogy hogyan tűnik el K. József háza elől a gaz, így fogalmazott, bocsánat, hogy szó szerint idéztem, és több képviselőtársunk is szóvá tette, kritizálta ennek a lehetőségét.
(20.50)
Szeretném elmondani, nem az a cél, hogy bárkit is az erre jogosultak kizárjanak a közfoglalkoztatásból három hónapra vagy akár egyetlen napra is. Az a cél, hogy egyrészt a közfoglalkoztatás betöltse a szerepét, másrészt pedig a közfoglalkoztatott is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a portája rendben legyen.
Keresztes képviselő úr ezzel kapcsolatos hozzászólására reagálok, hogy ez a javaslat nem ugyanazokat a szabályokat tartalmazza, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban véleményezett, és döntést hozott ezzel kapcsolatban; ez más szabályokat tartalmaz. És azt is elmondtam, hogy garanciális elemeket is tartalmaz a tekintetben, azonnal idézem az expozémban elmondottakat, hogy jogerősen megállapított jogsértés esetén kerülhet erre sor; tehát jogerősen. Az április 23-ai egyeztetésen is szóba került, talán Harangozó képviselő úr tette szóvá, hogy most akkor mit jelent ez a fogalom, amelyet a törvényjavaslatban az előterjesztő használ.
Szeretném elmondani, és itt utalok megint a Keresztes képviselőtársam által elmondottakra, vagy a kérdésére válaszolok, hogy a korábbi szabályozással ellentétben eljárási garancia az, hogy csak és kizárólag a végleges hatósági határozatban a tiszti főorvos, tehát kormányhivatal, illetőleg a jegyző adhatja ki megállapított jogsértés esetén és a rendezetlen környezet jelentette tényleges veszélyhelyzet megállapítása esetén. Tehát több feltétel együttes teljesítése esetén, de nem ez a cél, szeretném elmondani. Az a cél, hogy Magyarország rendezettebb legyen, és ennek érdekében a közfoglalkoztatottak is megtegyék azt, ami a törvényjavaslat szerint tőlük elvárható. Tehát nem a szankciók megállapítása a lényeg, hanem az a cél, hogy rendezettebb legyen e tekintetben is annak a portája, aki közfoglalkoztatotti feladatot lát el vagy közfoglalkoztatotti jogviszonyban van.
Vadai Ágnes képviselő asszonynak is köszönöm a hozzászólását, ami nem nélkülözte a kritikát egyébként. Szeretném emlékeztetni arra, és visszagondoltam, hogy én 2002 és 2010 között ellenzéki képviselő voltam, és elég sok módosító indítványt adtam be először 2002 és 2006 között a Rendészeti bizottság, illetőleg 2006 és 2010 között a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként, és bizony-bizony nagyon meg kell erőltetnem az emlékezőtehetségemet annak érdekében, hogy azt mondhassam, milyen javaslatomat fogadott el az akkori kormánytöbbség. (Dr. Vadai Ágnes: Simicskó úrét elfogadtuk!) Én csak magamról beszélek, de vissza fogok gondolni rá csak a teljes korrektség kedvéért.
Elhangzott, hogy mi a mérce, az Agrárminisztérium a mérce, a Honvédelmi Minisztérium vagy a Belügyminisztérium a mérce, vagy mihez képest viszonyítjuk mi a hozzáállásunkat a mostani vitában. Szeretném elmondani, mi mindig arra törekedtünk, hogy egyrészt az a viszony, az a normális viszony meglegyen a minisztérium és a minisztériummal együtt dolgozó vagy a minisztérium tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságok között, mert ezt nagyon fontosnak tartom, ami az eredményes működést elősegíti. Tehát ezt a nexust szerettük volna eddig is fenntartani, és a jövőben is erre törekszünk, ezt szeretném megerősíteni itt a tisztelt Ház előtt is, ezt nagyon fontosnak tartjuk.
Még visszatérve Harangozó képviselőtársamra az Ibtv.-vel, az információbiztonságról szóló törvénnyel, tehát a 90 nappal kapcsolatban, ezt szintén elmondta a hétpárti egyeztetésen: teljeskörűen definiálja az Ibtv. azokat a fogalmakat, amelyek az információbiztonság tekintetében relevánsak, ezért az információbiztonsági törvény fogalomrendszerét irányadónak és alkalmazandónak kell tekinteni valamennyi állami információbiztonsági feladatkörben. A maximum 90 nap nem végleges, ezt megvitatták a hétpártin is. A szerencsejátéknál 365 nap van, ami szintén nem végleges.
Ami pedig, Harangozó képviselő úr, a különleges jogrenddel kapcsolatos: az expozéban én erre már kitértem, illetve arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a különleges jogrend megszűnését követően általános felülvizsgálati kötelezettség van. Azt gondolom, ez egy olyan garanciális elem, ami nem vitatható e tekintetben sem.
Vadai képviselő asszony közfoglalkoztatással kapcsolatos hozzászólására itt is megerősítem, hogy az Alkotmánybíróság döntése óta a javaslat pontosításra került, tehát annak a döntésnek megfelelően fogalmaztuk meg, hogy csak végleges határozattal történhet ez a szankció, ezt szeretném kiemelni itt is.
Ön egy egykori diplomatát említett, hogy amiatt került módosításra a törvényjavaslat egy része. (Dr. Vadai Ágnes: Nem?) Pontosítottuk a külszolgálati törvénnyel való koherencia érdekében, ezt szeretném elmondani. (Dr. Vadai Ágnes: Úgy is jó, csak pedofilok nem… Kiberügy?)
Végezetül, köszönöm szépen képviselőtársaimnak még egyszer a hozzászólásokat. Én azt szűrtem le az elhangzottakból, hogy megvan a szándék annak érdekében, hogy a biztonságot javítsuk. Az is elhangzott több hozzászólótól, Vadai Ágnes, Harangozó Tamás is említette, hogy harminc-egynéhány törvény került módosításra. Mi azért vállaltuk ezeknek a törvényeknek a módosítását, hogy ezzel is hozzájáruljunk Magyarország és a magyar emberek biztonságához. Úgyhogy arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogassa. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť