DR. VARGA-DAMM ANDREA

Full text search

DR. VARGA-DAMM ANDREA
DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen, ma napirend után egy megemlékezés, de ez a megemlékezés némileg öncélú is, mert szeretném felhívni a jogalkotó és a kormány figyelmét azokra a hátrányokra, amelyeket a vasút szenved el Magyarországon.
185 éve fut közforgalmú vonat Európában a kontinensen. 1835. május 5-én Brüsszel és Mechelen között indult el ez a mozdony. 1825-ben kezdődött a közforgalmú, gőzvontatású vasút története, a gőzmozdony pedig 1804-re készült el. George Stephenson 17-féle kísérleti mozdonyt épített, és 1825-ben a Locomotion 1-gyel debütált, amely mozdonnyal nyitották meg a világ első közforgalmú, gőzüzemű vasútját Stockton és Darlington között, 1835-re pedig kifejlesztette a Rocket nevű mozdonyát, ez lett a sikere, és ez a mozdony vezette azt a vasutat, amelyet 185 éve a mai napon indítottak el.
A XX. században már a közúti járműforgalom és a repülés átvette a szállítás - mind a személyszállítás, mind az áruszállítás - nagy részét, jelentős részét, de amint látjuk, a károsanyag-kibocsátás ártalmai és a vasút kiszámíthatósága új reneszánszot indíthatna el a vasút történetében. Azt látjuk ma, hogy Magyarországon a vasút fejlesztése bizony jelentősen elmarad, holott Magyarországon született meg - nagyon sokan vélhetően nem tudják - a Brüsszel-Mechelen vasút megalapítása és elindítása után elsőként a vasúttörvény. 1836-ban a XXV. törvénycikkel Magyarország már az első vasúttörvényt megalkotta. Ilyen fejlett volt a magyar társadalom és a magyar gazdaság a XIX. században.
A fejlett európai országok a vasút gyorsaságának növelésével, a komfortfokozatok növelésével, a közúti-vasúti kombinált fuvarozás előnyben részesítésével próbálják a vasút új reneszánszát megteremteni.
Ehhez képest Magyarországon vasútvonalak sokaságát szüntetik meg, felszedtek rengeteg vasúti sínt, kiirtva az írmagját is annak, hogy ott újra vasút közlekedhessen. Hagyják érintetlenül a Magyarországon átzúduló, iszonyatos kamionforgalmat, nem fejlesztenek sem komfortfokozatban, sem vonalakkal, hagyják előtérben azt a közúti lobbit, amely rendkívül sok kárt okoz Magyarországnak elsősorban a károsanyag-kibocsátással, másodsorban a rendkívül komoly biztonsági faktorral bíró, közúti hálózatban megjelenő, iszonyatos mennyiségű kamionnal.
(23.10)
Páneurópai korridorokat kellene létrehozni, vagyis azokat fejleszteni, és az lenne a cél, hogy mind a személy-, mind az árufuvarozásban minél több ember és vállalat a vasutat vegye igénybe a szállításhoz.
Magyarországon a hazai települések közötti kisvasúti fejlesztést kellene megvalósítani, és az árufuvarozásban kellene követni Svájcot, amely nem engedi át a tranzitúton menő kamionokat a közutakon, hanem kötelező, hogy vasúton szállítsák azokat.
Úgy gondolom, hogy egy ilyen napon, amikor emlékezhetünk egy ilyen fantasztikus fejlesztésre, amely a XIX. század első felében volt, akkor meg kell tennünk azt az önvizsgálatot is Magyarországon, a magyar politikusok, hogy mit tettünk azért a lehetőségért, ami a vasútban, mind a személy-, mind az árufuvarozásban rejlik, figyeltünk-e eléggé arra, hogy ezt a kincset, ezt a lehetőséget ne tudják rombolni, ne tudják a repülés és a közúti fuvarozás javára megszüntetni.
Azért tartom fontosnak, hogy mindig-mindig, akár emlékezésként, akár valamely törvényjavaslathoz való hozzászólásként a vasút fejlesztését proponáljuk, mert amint a koronavírus-járvány is mutatta, amint a közúti forgalom és a repülés ilyen mértékben csökkent a leállások miatt, mennyire tisztult a levegő, mennyire egészségesebb lett a környezet, mennyire lettek aktívabbak az állatok, ami egészen fantasztikus, mert nem zavarja őket ez a rengeteg műszaki eszköz, és mennyire lettünk ebben az időszakban is annak a bölcsességnek a birtokában, hogy a kötöttpályás vasutat fejleszteni kell. Köszönöm szépen. (Dr. Steinmetz Ádám tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť