TORDAI BENCE

Full text search

TORDAI BENCE
TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! A Fidesz nők ellen viselt háborúja nem most kezdődött, de most szintet lépett. A Fidesz mindig is egy kirekesztő férfiklub volt, talán nem is a Bibó Szakkollégiumban alapították, hanem egy focipálya férfiöltözőjében.
A Fidesz nőellenes politikájának az ősforrása, a kútfeje maga Orbán Viktor, hiszen itt is a fejétől bűzlik a hal. Pontosan tudjuk, hogy mit gondol Orbán Viktor a nőkről, tudjuk, hogy szerinte a konyhában van a helyük, de semmiképpen sem a politikában. A kormányaiba gyakorlatilag soha nem engedi be őket, és szűk körben el is mondta, hogy talán néhányan meg bírnák oldani a miniszterség feladatát, de nem csodálkozik, hogy nem jelentkeznek a feladatra, mert nem bírnák a gyűrődést.
Annyira árulkodó, hogy még Lászlóból is több volt a 2018-as Fidesz választási listáján, mint nőből, mégpedig kétharmaddal több! Lehet, hogy ez már Kövér László lobbierejének betudható. Ő a másik ősforrása ennek a fideszes nőellenességnek. Ő az, aki már 2015-ben is azt mondta, hogy „azt szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogyha unokákat szülhetnének nekünk”. Majd most folytatta az öt éve megalapozott ámokfutását, amikor azt mondta, hogy „szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik”. Majd folytatta a Házbizottság ülésén: „Erkölcsi és mentális értelemben pedig nem minősíthető nőnek az, aki nem teljesíti a női princípiumot.” Ez az a nőgyűlölő beszédmód, ez az az ámokfutás, ez az a nők ellenes háború, ami most anyák napja táján lépett szintet a Fideszben.
Szembeköpve az európai értékrendet és saját hat évvel ezelőtti vállalásukat, kiállásukat, kiátkozzák az Európai Tanács nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló egyezményét, vagyis az isztambuli egyezményt, mindezt akkor, amikor a járvány miatti kijárási korlátozások idején durván megugrik a nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak aránya. Teszik mindezt akkor, amikor állítólag az áldozatsegítés évében járunk, ahogy azt a miniszter asszony mondta.
De az ezzel kapcsolatos teljesen képtelen migránsozás és genderezés sem tudja elleplezni azt, hogy tulajdonképpen itt nettó nőellenességről van szó. És látjuk ennek a következményeit, látjuk ennek a lenyomatát, halljuk a fideszes megszólalók mondatait; például Varga István, aki azt mondta: „Ha mindenki megszülte a maga két, három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni, és akkor fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.” Vagy amikor a fideszes államtitkár azt mondja egy képviselőtársának, egy hölgynek: „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.” Fideszes képviselőtől hangzott el a „Vetkőzz, Ági!” felszólítás itt a parlamentben is. Vagy szintén fideszestől az az okfejtés, hogy „az asszony nem ember”, 2015, Tusványos. És Tasó László, aki Szabó Timeának azt bírta mondani, hogy „mit pofázol bele, kisanyám”.
Látjuk, hogy ez az attitűd nemcsak verbális erőszakba, hanem időnként konkrét fizikai erőszakba torkollik. Balogh József, a vak komondoros Balogh József olyan szinten verte meg a feleségét, hogy több arccsontja eltört, és kórházi kezelésre szorult. El is ítélték ezért.
Ez a Fidesz kultúrája a nőkkel kapcsolatban. Itt ok és okozat egyszerre a közhatalomban való részesedésben megmutatkozó egyenlőtlenség, hiszen Magyarország szégyenteljesen lent van, a világranglistán a 148. a nők parlamenti helyeit tekintve. A bérkülönbségeket nézve 68 ezer forinttal keres kevesebbet ma egy nő, mint egy férfi. A legnagyobb szegénységi kockázata a gyerekeit egyedül nevelő nőknek, anyáknak van ma Magyarországon. Betiltják a nemek közti egyenlőtlenségeket vizsgáló egyetemi szakokat.
Idevezet az, hogy egy nőellenes politikát folytat a Fidesz, idevezet az, hogy Orbán Viktor és Kövér László lenézi és megveti a nőket. Durván meglátszik a politikájukon, látjuk a következményeket, látjuk az ország állapotát. Ez egy nagyon nem nőbarát ország.
És ráadásul a Fideszben annyira lenézik a nőket, hogy azt hiszik, hogy ők ezt nem is fogják észrevenni, nem fogják látni a Fidesz politikájának a nőellenes voltát. Van egy rossz hírem a fideszes kollégák számára: a magyar nők közül egyre többen átlátnak a szitán, kiismerik a kenetteljes szavak mögött a Fidesz valódi természetét, a nőellenes, kirekesztő, macsó politikát. Márpedig amikor a magyar nők tömegével mondják ki, hogy elég volt, akkor a Fidesz hatalmának vége szakad. Már alig várjuk. (Dr. Varga-Damm Andrea és dr. Steinmetz Ádám tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť