HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban nem túlzás azt állítani, hogy Európa és benne Magyarország is hadban áll, az ellenség láthatatlan ugyan, de azt most már látjuk, hogy rendkívül veszélyes. A nemzetállamok mindenhol felvették a harcot a koronavírus ellen, ki-ki teszi azt, amit a legjobbnak lát. Nálunk a kormányzat - helyesen - az emberi élet védelmét tette, éppen ezért a elsődleges cél most nem is lehet más, mint a járvány terjedésének a lassítása, illetve a legveszélyeztetettebbek, az idősek és az immunhiányos betegek megvédése, és ez hatalmas erőfeszítést és rengeteg áldozatot követel minden magyar honfitársunktól.
Ezért én is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, az orvosoknak és a nővéreknek elsősorban, akik a frontvonalban küzdenek az emberi életek megmentéséért, a tanároknak is - róluk talán ma még nem esett szó -, akik rendkívül kreatívan és gyorsan kezdték meg gyermekeink digitális oktatását. De emellett köszönet illeti a vállalatokat, a Magyarországon működő vállalatokat, hogy vállalták a súlyos intézkedéseket, tudván, hogy ez rendkívül nagy gazdasági terhet fog jelenteni számukra. És köszönet minden magyarnak, aki betartja a hatóságok utasításait. Emellett pedig köszönettel tartozunk azoknak is, akik önszerveződő módon segítik idős ismerőseiket, a rokonaikat, gyűjtéseket szerveznek, önkéntesként jelentkeznek az önkormányzatoknál, az ő munkájuk is felbecsülhetetlen.
Az emberek, a vállalatok, a hivatásrendiek is teszik tehát a dolgukat, de teszi a dolgát a kormány is, amely veszélyhelyzetet hirdetett meg, és ennek értelmében lezárta a határokat, bevezette a rendezvények tilalmát, korlátozta az üzletek nyitvatartását, és gazdasági intézkedéseket jelentett be a múlt héten, amelyek körét pedig újabb hat ponttal bővítette ma. Na most, abba inkább bele se gondoljunk, hogy mi lett volna, hogyha az országot egy ilyen veszélyhelyzet olyan állapotban éri, mint amilyen állapotban volt az ország a Gyurcsány-kormány ideje alatt! Akkor a hírek ma valószínűleg nem gazdasági intézkedésekről, munkahelyvédelemről szólnának, hanem az állam fizetőképtelenségéről és arról, hogy az IMF dörömböl Magyarország ajtaján. (Dr. Varga-Damm Andrea: Mi köze ennek a koronavírushoz?!) Látható tehát, hogy az egészségügy, a rendvédelem, a civil szféra és a kormányzat is minden eszközzel igyekszik segíteni a magyar embereken, éppen ezért itt az ideje, hogy végre az Országgyűlés is tegye a dolgát.
Kedves Képviselőtársaim! Az utóbbi tükrében ejtenünk kell pár szót az Országgyűlés felelősségéről is. Ilyen krízishelyzetben egyszerűen nincs idő arra, hogy a kormány kivárja a törvényalkotás normál, hetekig tartó menetét, itt azonnal cselekedni kell, hiszen emberéletekről van szó. Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy egy ilyen kialakult veszélyhelyzetben a kormányt ne korlátozza a döntéshozatalban senki - az alkotmányos keretek között természetesen. Emberéletek múlhatnak azon, hogy azonnal, pár percen belül képes-e a kormány megtenni mindent. Ezt a cselekvőképességet garantálhatja a koronavírus-törvény elfogadása.
Éppen ezért még mindig a felelősség mezsgyéjén fel szeretném hívni a figyelmet az alábbi tényekre: a kormány 15 napra hirdetheti ki a veszélyhelyzetet, az 26-án lejár, meg kell tehát hosszabbítanunk a veszélyhelyzet állapotát; ha ez nincs, akkor fennáll az a veszély, hogy meg kell nyitni a határokat, megnövekszik a kitettség, a fertőzések száma meredeken emelkedni fog. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) Én azt gondolom, hogy ezt a felelősséget senki nem vállalhatja fel. Mivel senki nem tudja megmondani, hogy mikor lesz vége a koronavírus-járványnak, nem tehetjük meg, hogy konkrét időpontig adunk érvényes felhatalmazást.
Azoknak, akik diktatúrát vizionálnak, ajánlom figyelmükbe a törvényjavaslat szövegét, ezt az államtitkár urak is részletesen ismertették már. Azt mondja: a kormány a humán járvány megelőzése, kezelése és felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja ezt a hatalmat. Ez nem korlátlan! Éppen ezért vagyok szomorú, amikor azt hallom Jakab Pétertől, hogy korlátlan idejű felhatalmazásról beszél.
Visszafogott leszek, mert most nem a pártpolitikai csatározások ideje van itt (Az elnök csenget.), de visszafogottan megkérdezem: aki korlátlan idejű felhatalmazásról beszél, az normális? (Közbeszólások és taps a kormánypártok soraiból. - Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) Mert azt gondolom, hogy nem. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť