TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is elmondta, az első és legfontosabb ebben a nehéz helyzetben, a vírus elleni küzdelemben az emberek egészsége, az emberek biztonsága, az emberek védelme. Ez azonban kiadásokkal jár, ezért a kormány első és legfontosabb feladata volt pénzügyi szempontból a költségvetési források biztosítása. Költségvetési források nem lehetnek akadályai a vírus elleni küzdelemnek, ahogy miniszterelnök úr ezt a parlamentben már elmondta. Az operatív törzs döntését az akciócsoport követi, és minden forrást rendelkezésre bocsát. A költségvetést a szükséges módon módosítjuk, eltérítjük a védekezés érdekében, a 2020-as költségvetést is és a 2021-es költségvetést is. Azt gondolom, ebben a kérdésben is a kormány felelősen gondolkodik.
Ami a képviselő úr által említett gazdasági hatásokat illeti, annyit tudunk, hogy ezek nagyon súlyosak lesznek, s nagyon komoly következményekkel járnak. Amit tudunk, az sajnos a turizmusban bekövetkezett válság, hiszen hetek alatt lényegében lemondták a magyarországi összes foglalást, a tervezett látogatásokat.
(16.10)
Ezáltal csökken a vendéglátás, csökken a szolgáltatás és sajnos csökken és csökkenni fog a fogyasztás is. Ezt követi a termelések leállása, hiszen a termelői láncok kialakulása, a más országoktól való függőségnek sajnos ez a következménye, mint ahogy az autógyárak tekintetében már megtapasztaltuk Magyarországon. Sajnos ennek a következménye a munkanélküliség lesz. Azt gondolom, a kormány, a magyar kormány az európai országok tekintetében az elsők között lépett, és bátor, gyors döntést hozott, immár kettő komoly döntést is hozott a családok és a magyar vállalkozások megvédése érdekében. Jelzem egyébként, hogy például Németországban még ma tárgyalja a kormány ezt a gazdasági csomagot, és később terjeszti a parlament elé.
A kormány első komoly döntése a családok védelme. A családokat úgy tudja megvédeni a legjobban a kormány, hogy a rájuk nehezedő terhek, a hitelek, azok törlesztései tekintetében - ami egyébként ötmillió ügyfelet jelent és 7,4 millió szerződést - moratóriumot hirdetett ez év december 31-ig. Tehát közel ötmillió döntheti el, hogy tovább törleszti, tudja törleszteni a hiteleit, a kötelezettségeit a bankok és a pénzügyi intézetek felé, vagy nem. E mellé párosul a kilakoltatási és lefoglalási moratórium meghirdetése és a gyet, gyed veszélyhelyzet idejére való meghosszabbítása. Jelenleg ennyi konkrét döntés van a családok érdekében, amely, azt gondolom, a jelen helyzetben nagyon-nagyon komoly segítség lehet minden magyar családnak.
De ugyanúgy igaz ez a magyar vállalkozásokra is, hiszen a meghirdetett ágazatokban, ahol a legnagyobb nehézség van, ez mintegy 15 ezer vállalkozást érint és 300 ezer ember munkáját, nem kell szociális hozzájárulási adót, régi nevén járulékot fizetni. De nem kell a kisvállalkozásoknak katát fizetni a taxisok mellett ma már 81 ezer vállalkozásnak sem. Ugyanígy leállnak az adóvégrehajtások, ami jelentős könnyítést jelent a működőképes vállalkozások számára. Nagyon fontos, hogy a hiteltörlesztési moratórium a vállalkozásokra is vonatkozik. Ez egyébként 145 ezer vállalkozás mintegy 380 ezer szerződését illeti. Itt jegyzem meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank is segít a likviditási problémák megoldásában.
Tisztelt Országgyűlés! A munkahelyek megvédése a következő és legfontosabb feladatunk. Úgy gondolom, a magyar gazdaság erős, és meg tudjuk védeni magunkat, amiben a kormány segít. Azért, hogy legyen hozzá önbizalmunk, hadd mondjak el egy hírt: a Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege szerint a magyar gazdaság ebben a nehéz helyzetben is felülteljesít, 0,8 százalékos GDP-növekedés várható. Ez Közép-Európában a legmagasabb. Csehországban és Romániában például visszaesést jósolnak ezek a kutatók.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar kormány, Magyarország, a magyar gazdaság felkészült a válság kezelésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť