DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! A felszólalása nem más, mint egy utólagos magyarázat a tegnapi döntésükre. (Dr. Rétvári Bence: Így van! Kínos magyarázkodás!) És az a helyzet, hogy a járvánnyal kapcsolatos hozzáállásukat minden másnál jobban mutatja a tegnapi nap, azon belül is az a tény, hogy nem támogatták, hogy már a mai napon dönthessünk a rendkívüli veszélyhelyzet meghosszabbításáról.
Ennél is szomorúbb dolog az, hogy nemcsak a házszabálytól való eltérését nem támogatták, hanem nyilatkozataik alapján általában nem támogatják ezt a javaslatot. És két fő okra hivatkoznak. Az egyik az, hogy teljhatalmat kap a kormány. Ez valótlanság. Ha elolvasták az előterjesztést, akkor abban világosan az szerepel, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági hatások, következmények felszámolására vonatkoznak. A másik fő felvetésük a határidő hiányával kapcsolatos. Erre azt tudom mondani, hogy egyetlenegy ellenzéki képviselő, egyetlenegy kormánypárti politikus és egyetlenegy járványügyi szakember sem tudja most megmondani, hogy meddig tart majd az a helyzet, az a küzdelem, amiben most benne vagyunk. És azt sem tudjuk garantálni - itt most őszintének kell lennünk -, hogy a tömeges megbetegedések szakaszában a parlament döntésképességét fenn lehet tartani. És, tisztelt képviselő úr, nekünk azt is figyelembe kell venni, hogy ilyen helyzetben a döntés- és cselekvőképesség megmaradjon.
Ha már az önkormányzatokra hivatkozott, akkor szeretném felhívni a figyelmét arra, Karácsony Gergely polgármester úr arról döntött, hogy nem hívja össze a Fővárosi Közgyűlést, és rendeletek útján hoz döntéseket. Ott hol vannak az ilyen típusú (Dr. Orbán Balázs: Diktatúra! - Dr. Rétvári Bence: Hoppá!) aggódó megjegyzések és felszólalások - kérdezem egyébként a jobbikos képviselőket is -, hol vannak? Egy szavuk nem volt. Miközben egyébként nem vitatjuk el azt a jogot, hogy minden önkormányzat meghozza a szükséges döntéseket annak érdekében, hogy emberéleteket mentsen és munkahelyeket legyen képes megmenteni.
Most látjuk és halljuk a javaslataikat, ezek egy részével egyetértünk, egy másik részéről már született is döntés, de a gazdasági javaslatok egy része teljesen eltérő filozófiát hordoz a kormányzati intézkedésekhez képest. Úgy érzékeljük, hogy a javaslataik egy része már a masszív munkanélküliséget veszi alapul, és a segélyek sorát akarja bővíteni. Nem tagadva azt, hogy számos ágazat már most is bajba jutott, mi szeretnénk elkerülni a tömeges munkanélküliséget, nem alapul venni, hanem elkerülni, ezért a mostani intézkedések azt szolgálják, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg lehessen tartani. Ezt szolgálja a hitelelengedés, ez a magánszemélyekre és a vállalatokra is vonatkozik; ezt szolgálja a munkáltatóijárulék-elengedés a leginkább bajba jutott szektorokban; ezt szolgálja a kata átalányadó elengedése 26 ágazat esetében, ez több mint 80 ezer magyar kisvállalkozást érint. És egyébként azt is szeretnénk, hogy a nehezebb helyzetbe jutó magyar családok is levegőhöz jussanak, ezt szolgálja a kilakoltatások felfüggesztése, az adóbehajtások felfüggesztése, és ezt szolgálja a lejáró gyes- és gyedjogosultságok meghosszabbítása is. Ezek a döntések már megszülettek, tisztelt frakcióvezető úr, de azt tudom önnek mondani, hogy még jönnek újak.
Önök, ha jól értettem, béremelési hullámot is javasolnak. Azt tudom önnek mondani, hogy mielőtt bérharcot indítunk, védjük meg először a meglévő munkahelyeket, most ez a legfontosabb. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van!)
Hatósági árak bevezetését is javasolták önök. Itt is szeretném felhívni a figyelmet arra, amit a miniszterelnök úr tegnap már megtett, hogy a védő- és egészségügyi felszerelések, eszközök jelentős részét külföldről tudjuk beszerezni, és ha a hatósági ár alacsonyabb, mint amennyiért be tudnánk ezeket külföldön szerezni, akkor az a veszély fenyeget, hogy nem tudjuk őket beszerezni, nem tudunk hozzájuk jutni.
Szeretném egyébként önnek jelezni, hogy a külföldi szereplőkkel folytatott tárgyalások eredményesek, tegnap is jött felszerelésekkel teli szállítmány és ma is. Ma éppen 3 millió maszk, 100 ezer teszt és 86 lélegeztetőgép.
Összefoglalásként: azt szeretném önnek és egyébként az összes ellenzéki pártnak mondani, hogy a kormány minden javaslatot támogat, minden döntést meghoz, ami vagy az emberéletek védelmét, vagy pedig a munkahelyek védelmét szolgálja. Ha javaslatokkal, szavazatukkal szeretnének részt venni a járvány elleni összefogásban, akkor minden lehetőségük megvan rá, még nem késő, hogy zárójelbe tegyék a tegnapi döntésüket.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť