DR. ORBÁN BALÁZS,

Full text search

DR. ORBÁN BALÁZS,
DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy dologban egyetértünk. Az utolsó mondatával egyetértek, képviselő úr, mindenki emlékezni fog arra, hogy mi történt ebben a Házban (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük: Így van!), és hogy önök voltak azok, akik vészterhes időben nem álltak az ország mellé, és nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását (Dr. Brenner Koloman: Hazugság! Uszítás!), önök voltak azok. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Egyetértek, egyetértek, évtizedes távlatból erre mindenki emlékezni fog, és a Jobbik oda fog kerülni, ahova való, a történelem süllyesztőjébe. (Derültség a Jobbik soraiból. - Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenc magyar hangja!)
Egyébként, ha megengedi, némiképp komolytalan volt a felszólalása, ami, azt gondolom, nem igazán illik ehhez a helyzethez, de nekem munkaköri kötelességem válaszolni még a komolytalannak tűnő felszólalásokra is, úgyhogy röviden ezt megtenném, és egy kérdést, költői kérdést intéznék ez ügyben önhöz. Ha ilyen radikális lépéseket követelnek, akkor miért nem támogatják azt a különleges jogrendi állapotot, amely az ilyen lépések meghozatalához szükséges? Teljes önellentmondás! Teljes önellentmondás van! Az ön által itt említett lépéseket nem lehetne megtenni, azokat az intézkedéseket sem lehetett volna megtenni (Dr. Brenner Koloman: Ma 90 napra megszavazzuk!), amelyeket eddig hoztunk a járvány egészségügyi hatásainak csökkentése érdekében. Ezeket mind nem lehetett volna megtenni, ha nincs veszélyhelyzet, amit a kormány kihirdetett, és a veszélyhelyzet hatályának, illetőleg a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések hatályának meghosszabbításához az Országgyűlés nem járul hozzá. Önöknek teljesen igazuk van abban, hogy ebben a helyzetben, a vészterhes időkben a kormányé a felelősség. (Egy tüsszentés hallatszik a kormánypárti padsorokból. - Hangok az ellenzéki padsorokból, köztük: Ajjaj!) Meg kell szervezni a védekezést, az erőforrásokat csoportosítani kell, egy új működési modellre kell az országot átállítani. Ezt az elmúlt hetekben meg is tettük. Önöknek egy dolga lett volna, hogy megnyomják a tegnapi napon a gombot, amely ahhoz kell (Dr. Brenner Koloman: Nem, Nem! Időhatár nélkül nem!), hogy ezeket a jogi intézkedéseket, amelyeket eddig megtettünk és az intézkedések jogi alapját biztosítani tudjuk. Ezt az egyetlenegy dolgot kellett volna önöknek megtenni (Dr. Brenner Koloman: Farizeus!), és egyébként a mai napon minden mehetett volna úgy tovább, ahogy a tegnapi napon volt.
Amit most önök tettek, amit az önök lépése, az önök nem szavazata okozott, az egy dolog: bizonytalanság. Brósz professzor urat arról szeretném megkérdezni, sajnálom, hogy ezt nem tudom megtenni, de érdekes lenne az ő válaszát meghallgatni, hogy vajon mi történik azokkal, akik vészterhes időkben semmi mást nem csinálnak, csak jogbizonytalanságot okoznak, csak akadályozzák a védekezést. (Dr. Brenner Koloman: Ma tessék megszavazni a határozati javaslatot, és nincs jogbizonytalanság!) Akkor mi történik? Kíváncsi vagyok, hogy a professzor úr erre mit válaszolna, mert önök a koronavírus elleni védekezés egészségügyi és gazdasági hatásainak csökkentéséhez eddig egyetlenegy dologgal járultak hozzá, mondom ezt nagy-nagy idézőjelben: egy nem szavazattal. (Dr. Brenner Koloman: Szánalmas!) Egy nem szavazattal!
Ha már jogászkollégákat említettünk, tegnap mondtam a frakcióvezető úrnak is, alapvető szövegértési problémáik vannak. Alapvető szövegértési problémáik! Nem olvasták el a javaslatot! Nem olvasták el az Alaptörvényt, amelynek alapján a javaslat készült. Ha ezt a kettőt megtették volna, akkor teljesen egyértelmű (Dr. Brenner Koloman közbeszól.), akkor teljesen egyértelmű, hogy a felhatalmazásról az Országgyűlés bármikor dönthet. Bármikor dönthet az Országgyűlés a felhatalmazás visszavonásáról is. (Dr. Brenner Koloman: Tisztességtelen!) Önöknek egy problémájuk van. Az a problémájuk van (Dr. Brenner Koloman: Tisztességtelen!), igen, képviselő úr, önnek az a problémája, hogy ez a jog az Országgyűlés többségét, és nem a törpe ellenzéki frakcióit illeti. De kérem szépen, ez minden jogállami demokráciában így van. Az Országgyűlés döntését az Országgyűlés többsége tudja meghozni. Önöknek az a problémájuk, hogy nem tudják zsarolni a kormányt a koronavírus elleni védekezés miatt, nincs olyan közjogi helyzet. Igen, igen, igen, zsarolási pozícióban szerették volna kezelni (Dr. Brenner Koloman: Nem zsarolás! Hihetetlen!), erről szólt a tegnapi szavazás is.
Úgyhogy, képviselő úr, ha elolvasták volna a javaslatot, ezt majd meg fogják tudni tenni a Magyar Közlönyben is, mert a jövő héten el fogjuk fogadni ezt a javaslatot, akkor látni fogják benne, hogy a felhatalmazás korlátozott, arányos, szükséges, célhoz kötött, alkotmányon alapul, és az Alkotmánybíróság azt ellenőrzi. (Dr. Brenner Koloman: Látjuk Mészáros Lőrincnél, hogy mit jelent az arányosság!) Az önök kicsinyes politikai döntése egy dolgot eredményezett: a leginkább vészterhes időkben jogbizonytalanságot okozott napokra. (Dr. Brenner Koloman: Ez az uszítás! Ez az uszítás!) Gratulálok ehhez a döntéshez önöknek! (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bravó! - Taps ugyanott.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť