DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, egy ilyen helyzetben, egy ilyen veszélyhelyzetben mindenkinek megvan a maga felelőssége, megvan a kormánynak, és megvan az ellenzéknek is.
(9.20)
Arról készséggel beszámolok önnek, hogy a kormány, az operatív törzs milyen intézkedéseket hoz, de engedje meg, hogy arra is kitérjek, hogy az ellenzék ebben az időszakban felelősen vagy felelőtlenül tevékenykedik-e.
Ahogy ön is említette, Magyarországon különböző egészségügyi raktárakban, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben sokféle védőfelszerelés található: orvosi maszkokból másfél millió, ön is említette a speciális maszkokat, ebből több mint százezer, 129 ezer darab van ott, 20 millió pár gumikesztyű, 170 ezer védőruha; 2560 lélegeztetőgép pedig a kórházakban áll rendelkezésre. Ezen túlmenően a rendelésállomány igencsak magas, amelyeket Magyarország megrendelt, de mivel felelősen igyekszünk erről a kérdésről beszélni, ezért azokat a számokat, azokat a mennyiségeket mondjuk el, amelyek konkrétan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ raktáraiban vagy a kórházakban, vagy bárhol máshol Magyarországon fellelhetők.
Ön itt olyan számokkal is dobálózott, tisztelt képviselő úr, hogy valaki valahol megrendelt valamekkora mennyiséget, de azt látjuk az elmúlt hetekben, hogy Magyarország is sok olyan eszközt rendelt, amelyek végül kikötőkben vagy máshol megálltak, és nem értek ide, ezért beszélünk csak arról, ami itt van; ön pedig olyan számokról beszél, amiket valaki megrendelt. Tudja, nagyon sokan vannak, akik olyan dolgokkal dobálóznak, hogy valamit majd fognak szállítani, vagy valaminek a gyártását elkezdik, és majd ha elkészült, akkor Magyarországra szállítják, de azzal a mai napon vagy a holnapi napon nem tudjuk ellátni az egészségügyben dolgozókat, csak azzal, ami itt van.
Az a célunk tehát, hogy minden egészségügyi dolgozó számára biztosítsuk a biztonságos munkavégzés lehetőségeit, ezt egyrészről tárgyi eszközökkel tesszük meg, hiszen mindenki már a mentőautóban, amikor kapcsolatba kerül olyan emberrel, aki potenciálisan koronavírus-fertőzött, megkapja a védőfelszerelést, utána a kórházban az operatív törzs döntése és a korábbi tisztiorvosi utasítások alapján szintén ezekkel a védőfelszerelésekkel rendelkezik, és ezeket folyamatosan pótoljuk, hétről hétre, ahogy fogynak, pótoljuk a kórházakban. Tegnap is érkezett repülőgép Kínából, és folyamatosan mindennap várjuk azokat a szállítmányokat, amelyek pótolják a fogyást.
Ezen belül itthon is ezeket igyekszünk előállítani: az állami, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek átálltak arra, hogy védőmaszkokat gyártsanak, más cégek is átálltak erre, a Máltai Szeretetszolgálat is átállt erre, pontosan azért, mert, tisztelt képviselő úr, a világban ma mindenki védőmaszkokat, védőruhákat és lélegeztetőgépeket akar venni, éppen ezért sokkal nehezebb ehhez hozzájutni akkor, amikor minden ország ezt keresi, szemben azzal, ami korábban, mondjuk, egy-egy katasztrófahelyzetben volt, amikor csak egy-egy országban merült ez fel. Ezért kell nekünk saját magunknak is ezt előállítani, és ennek a termelését a 25 ezres nagyságrendről 80 ezerre kívánjuk ezen a héten felfuttatni. Bízunk benne, hogy ez sikerülni is fog, tisztelt képviselő úr.
Ahogy elmondtam, korábban számtalan döntés született szociális intézményekre és egészségügyi intézményekre vonatkozóan is, hogy hogyan kell a koronavírus-fertőzés ellen fellépni, hogy az ne fertőzze meg a többi beteget, ne fertőzze meg az egészségügyi ellátásban dolgozókat, illetőleg ne fertőzze meg azokat az embereket, akikkel valaki találkozik. Ön is nagyon jól tudja, hogy a legbiztosabb módja a védekezésnek, hogy ne terjedjen ez a járvány kezelhetetlen mértékben, az - ezt láthatjuk más országok példájából sajnos -, ha minél kevesebb az ember és ember közötti találkozás, mert akkor fertőződnek meg kevésbé az emberek. Ezért került sor az egyetemek, az iskolák látogatásának a megtiltására, ezért kerültek betiltásra a rendezvények, ezért zártak be a szórakozóhelyek, ezért nem lehet délután három után éttermekbe menni, és még sorolni lehetne azokat az intézkedéseket, amelyeket veszélyhelyzetben hozott meg a kormány. Ezek nagyon fontosak a betegség megelőzése szempontjából.
Az is fontos, amit ön mondott, a védekezés szempontjából, ezért ismertettem, hogy a kormány számtalan lépést tett azért, hogy minden egészségügyi dolgozónak meglegyen a kellő védőfelszerelése. De ugyanilyen fontos, hogy ezeket a megelőző intézkedéseket megtegyük, és ebben jó lett volna, ha itt a parlamentben a tegnapi napon az ellenzéknek az együttműködését is tapasztaltuk volna, tisztelt képviselő úr. Láthatjuk a hírekben, hogy milyen rendkívüli intézkedések vannak világszerte, és erre azt láthatjuk, hogy a magyar ellenzék felelőtlen magatartást tanúsítva nem járul hozzá ahhoz, hogy itt a parlamentben a mai napon döntést hozhassunk arról, hogy ezeknek a veszélyhelyzetben meghozott intézkedéseknek a hatályát fenntartjuk. Ez egy óriási felelőtlenség az ellenzék részéről, és rossz példát mutat az embereknek is, akik a hétköznapokban védekeznek a koronavírussal szemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť