DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon érdekes fejtegetést hallhattunk arról, hogy a tegnapi nap folyamán az ellenzéki pártok miért nem adták meg a négyötödös felhatalmazáshoz szükséges szavazataikat a házszabálytól való eltéréshez. Valamennyien jól tudjuk, hogy ez egy bizonyos értelemben vett álvita volt, miután a felelősség akkor is a kormányt terhelte volna, amennyiben a mai napon megszavazásra kerül ez a törvény, amely a kormánynak a jogköröket biztosította volna, illetve megerősítette volna az eddigi intézkedéseket.
Elhangzott az, hogy a bizalom hiányzott ehhez, és nem volt kompromisszumkész a kormány. A többi szövegszerű javaslatot befogadtuk egyébként abba a törvénytervezetbe a hétpárti egyeztetések során, amelyek a szükségesség és az arányosság kérdését érintették, és a Btk. tekintetében is kinyilvánítottuk, hogy arról is készek vagyunk tárgyalni. Önök mereven ragaszkodtak ehhez a kitételhez.
Hogy miért alakult ez így? Említettek több határidőt is, hogy mit lehetne alkalmazni és mit nem. Először is, ha a mostani helyzetet vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy a parlament ülésezik. Mindaddig ülésezni fog a parlament, ameddig azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. A parlamentnek az ellenőrzési jogköre mindvégig fennáll, gyakorlatilag a határidő pedig a járványügyi helyzet elteltéhez kötődik, tehát egy fix időpontja van.
Én arra nagyon kíváncsi leszek, hogy amikor majd elérkezik ez a nap, remélhetőleg minél hamarabb, akkor önök ott a túlsó oldalon fel fognak-e állni, és amikor a kormány megszünteti a veszélyhelyzetet, illetve a parlament elfogadja az erről szóló jelentést, bocsánatot fognak-e kérni azért a riogatásért, diktatúrázásért és azért a hisztériáért, amit az elmúlt napokban műveltek, amit az előző napon is tettek, és ami úgy látszik, a mai napon sem csitul, sőt, amit külföldön is folytatnak, mert ne hallgassuk el azt a részét sem, hogy az Európai Parlamentben és egyéb helyeken az önök pártjai folyamatosan… (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Igen, említhetik Soros Györgyöt, mert gyakorlatilag ugyanabba a kórusba tartoznak. (Dr. Brenner Koloman: A migráns még hiányzik!) Lehet, hogy önök még nincsenek a fizetőlistáján, de attól függetlenül ugyanabba a kórusba csatlakoztak. Lehet, hogy szeretnének odatartozni, ezt én nem tudhatom (Dr. Brenner Koloman: Szégyen!), nem is vádolom önöket ezzel. Ha ezt ingyen teszik, akkor meg még balekok is, azt kell hogy mondjam, ehhez a dologhoz hozzátéve. (Dr. Rétvári Bence tapsol.)
Tehát hogy dolgozzon az Országgyűlés - az Országgyűlés dolgozni fog. Maga a törvény is tartalmazza, hogy ha az Országgyűlés nem ülésezik, akkor is azt a jelentéstételi kötelezettséget, amit a kormány az ülésezés esetén folytat, a parlament elnökének és a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek adott tájékoztatás útján meg fogja valósítani. Tehát erről ennyit: ez a kapcsolattartás egy élő, valós dolog lesz, függetlenül attól, hogy önök ezt megszavazzák, hozzájárulnak-e, hogy hamarabb szavazzuk meg, vagy sem.
Ami a járványügyi helyzetet illeti, itt Rétvári Bence államtitkár úr is elmondta: azokról a készletekről beszélünk konkrétan, amelyek rendelkezésre állnak. Az is látható, amit a miniszterelnök úr tegnap bejelentett, hogy először ebből az egészségügyi intézmények kapnak, ott is elsősorban azok az intenzív osztályok, ahol ezekkel a betegekkel találkoznak, ahol ezeket a betegeket ellátják, ahol ezeknek a betegeknek az életét megmentik, ahol gondoskodnak róluk. Az is látszik, hogy a járványügyi helyzet jelenlegi állapotához igazodóan ezek a számok elégségesnek mutatkoznak, megfelelően kell természetesen kiosztani.
De ami nagyon biztató: az 1 millió 200 ezer maszkon kívül, ami itt elhangzott, vagy a 120 ezer olyan speciális maszkon kívül, ami az intenzív ellátásnál vagy akár a kórházakban szükséges a járványügyi helyzet miatt, érkeznek szállítmányok, a miniszterelnök úr bejelentette, körülbelül 3 millió maszk érkezik, ami szerintem jelentős mennyiségként fogható fel. Az is látszik, hogy folyamatosak a tárgyalások, tehát további szállítmányokat kötöttünk le, nem lesz ellátási zavar, és gyakorlatilag 100 ezer teszt is útban van, és plusz 86 új gép fog becsatlakozni ahhoz a lélegeztetőgép-parkhoz, ami jelenleg rendelkezésre áll. Tegnap is különböző számokat megvitathattunk, körülbelül 2600 beteget tudnak ezeken a gépeken ellátni, és nagyon remélem azt, hogy mindenki meg fogja kapni azt az ellátást, ami szükséges.
A járványügyi intézkedések pedig, azt hiszem, valamennyien egyetértünk itt a parlamentben abban, arra szolgálnak, hogy sikerüljön úgy ezt a görbét ellaposítani valóban, hogy egyszerre ne jelentkezzen annyi beteg, amennyit nem tud a magyar egészségügy ellátni. Ebben a tekintetben, ha megnézzük a többi országhoz képest a számainkat, jól állunk, remélem, hogy ezt a jövőben is tartani fogjuk. Kérjük önöket is, hogy támogassák ezt a munkát, elismerve mindazok munkáját, akik mindent megtesznek azért, hogy a magyar emberek élete ne kerüljön veszélybe. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť