SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A száz évvel ezelőtti 1920-as parlamenti választásoknak több érdekessége, illetve máig kiható üzenete volt, így a megszállt országrészek csak az idegen csapatok kivonulása után, például a Tiszántúlon 1920 nyarán, Baranyában pedig csak 1921 október végén tudták megtartani a választásokat. Egy másik jelentéktelennek tűnő, de mégis jellemző epizód is történt: a baloldal vezető erejét alkotó szociáldemokraták megsértődtek, és nem voltak hajlandóak részt venni a választásokon, az 1920-as választásokat így bojkottálva, talán azért, mert megfáradtak az úgynevezett dicsőséges 133 napban, annak terrorjában, nemzet- és országellenes gyilkos tobzódásukban.
De volt az 1920-as parlamenti választásoknak egy harmadik, nagyon fontos üzenete is. Magyarország első női képviselőjeként került Slachta Margit a nemzetgyűlésbe. Slachta Margit 1884. szeptember 18-án Kassán született lengyel származású családból, felvidéki nemesek voltak. 1908-ban belépett a Szociális Misszió Társulatba. 1920 elején a Keresztény Nemzeti Egyesülés Párt képviselője lett. 1922-ben a parlament, nemzetgyűlés mandátumának lejártakor a rendje megtiltotta, hogy újra induljon parlamenti képviselőnek, ezért kizárták a társulatból, mert ezt nem fogadta el.
Nem volt könnyű eset Slachta Margit, mondhatnánk, de kitartó, becsületes, jó szervező, és az igazságért mindig kiálló személyiség volt. Ezt bizonyította egész élete. Így 1923-ban hatalmas nagy szervezéssel megalapította a saját rendjét, a Szociális Testvérek Társaságát, amelynek vezetője volt kisebb megszakításokkal 1963-ig. Az 1930-as években a munkásnők megszervezésén fáradozott. 1937-ben Katolikus Női Szociális Képző elnevezéssel szociálismunkás-oktató intézetet nyitott. A második világháború idején kiállt a jogaitól megfosztott zsidóság mellett, ’41 telén a Keresztény Női Tábor nevében a munkaszolgálatosok érdekében megfogalmazott petíciókkal bombázta a hatóságokat. 1943-ban a szlovákiai zsidók deportálásának megkezdésekor egyenesen a Vatikánba utazott, hogy XII. Piusz pápát rábírja a cselekvésre. Ennek eredményeképpen sok-sok ezer szlovákiai zsidót mentett meg. Magyarország német megszállása után több ezer embert bújtatott a rend házaiban, köztük Heltai Jenőt, Márkus Emíliát, Gyarmati Fannit - Radnóti Miklós feleségét - és Rusznyák Istvánt, a Tudományos Akadémia későbbi elnökét.
(10.00)
A háború után, 1945-ben párton kívüli jelöltként ismét a nemzetgyűlés tagja lett. ’47-ben, a kékcédulás választásokon a Keresztény Női Tábor programjával jutott be az Országgyűlésbe. Utolsó felszólalását 1948. június 16-án tartotta, amikor a kommunisták az egyházi iskolák államosítását hozták be. Tiltakozó gesztusa miatt mentelmi eljárás indult ellene, s a bizottság, mivel súlyosabb büntetésre nem volt módja, egy évre kizárta az Országgyűlésből. A rendíthetetlen Slachta Margit, aki 1949 elejétől már a domonkos nővérek zárdájában rejtőzött, még ezután is kitartott. Beadta indulási kérelmét a ’49-es választásokon is, de már csak a május 15-ei szavazásra mert elmenni, utána Ausztriába szökött júniusban.
Slachta Margit 1974. január 6-án, a Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában hunyt el Buffalóban. A vészkorszak alatti zsidómentő tevékenysége miatt 1985-ben Izrael a világ igazainak sorába emelte, 1995-ben a Magyar Köztársaság Bátorság Érdemjelével tüntették ki, 2010 óta az Árpád híd és a Margit híd közötti szakaszt, a budai alsó rakparti szakaszt őróla nevezték el.
Mit tanulhatunk, és milyen példát vehetünk az első női képviselő asszonyról? Az igazságért harcolni, küzdeni nemes eszközökkel, a magyar nemzetet és a keresztény értékeket védeni mindenáron. Ha baj van, ha tragédia következik be, bármilyen is, nem széthúzni kell, hanem összefogni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Néhány női képviselő asszony is itt méltósággal viselhetné a kudarcot, tanulhatna tőle, hogy nem hisztizni, balhézni, ordibálni, rágalmazni kell, hanem sokkal inkább tisztességes munkával kiállni a nemzetért.
Isten nyugosztalja Slachta Margitot! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť