TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, nem mehetünk el az ellenzék tegnapi és mai ténykedése mellett, engedjék meg, hogy én is kifejtettem erről a véleményemet. Meghallgatva az öt ellenzéki frakció felszólalását, mai felszólalását, két gondolat, két szó jutott eszembe: az egyik a „magyarázkodás”, a másik pedig a „marakodás”. Magyarázkodik az öt ellenzéki csoport, hogy miért nem szavazta meg tegnap a veszélyhelyzet meghosszabbítását, miért nem szavazta meg azt, hogy a kormány gyorsabb, észszerűbb, határozott döntéseket hozzon az emberek, a vállalkozások érdekében. Bizonyára megnézték ennek a tevékenységüknek a támogatottságát, és rájöttek, hogy a magyar emberek több mint 90 százaléka támogatja a kormány ez irányú szigorúbb és gyors döntéshozási munkáját. Nyilván politikai okból most mindenféle mondvacsinált okokat, érveket találnak ki, ami lehet, hogy a külföldi liberális sajtónak, liberális politikai vezetőknek tetszik, de a magyar állampolgároknak semmiképpen.
A másik - ez nagyon érdekes, tegnap is jellemző volt az ellenzéki pártok felszólalására -, hogy marakodnak; marakodnak azon, hogy a kormány meghozta a jó döntéseket, a határozott, kemény, következetes döntéseket, és azon marakodnak, hogy melyikőjük mondta hamarabb, és úgy gondolják, hogy a kormány az ő felszólalásukra hozta meg ezeket a döntéseket; nem nézik ki a kormányból azt, hogy egyébként saját maga is képes ilyen döntésekre. Nagyon érdekes, hogy az ellenzéki pártok ma a kormány jó döntésén marakodnak, hogy ki mondta először, hogy ki mondott többet, és hogy melyik az a párt, ellenzéki párt, amelyik ebben a helyzetben milyen okos; ez a marakodás egymás között. Ugyanakkor azon pedig nem marakodtak, hogy ki szavazza meg azt, hogy ebben az országban a kormány a veszélyhelyzetben az embereket és a magyar vállalkozásokat, a magyar gazdaságot, a munkahelyeket meg tudja óvni és védeni.
Ami pedig a kormány döntéseit illeti - hiszen a képviselő úr is érintette ezeket -, azt gondolom, hogy egy nagyon átgondolt döntéssorozatról van szó. Az első és legfontosabb döntés az volt, hogy a kormány kimondta és biztosította a költségvetési forrásokat a védekezéshez; biztosította, és a mai napig nem hallunk arról, hogy bármilyen eszköznek vagy felszerelésnek a beszerzése anyagi nehézségekbe ütközne. Azt gondolom, ma is bejelentette maga a miniszterelnök úr is, hogy újabb védőeszközök, felszerelések, lélegeztetőgépek érkeztek az országba.
Ez egy nagyon fontos döntés, mert válság idején a legfontosabb, hogy meglegyen a pénzügyi biztonságunk, hogy a védekezéshez szükséges források, pénzek rendelkezésre álljanak. Ez egy felelős, és azt gondolom, nagyon jó és nagyon következetes döntése a kormánynak.
A másik döntéssorozat a családokat és a magyar munkahelyeket és ezáltal a vállalkozásokat érinti; a családokat, hiszen azzal a döntéssel, hogy nem kell a hitelintézettel, pénzintézettel megkötött kötelezettségeket törleszteni december 31-éig, ezzel több mint 7 millió ügyletet, szerződést érintően hozott döntést a kormány - azt gondolom, hogy minden család el tudja dönteni, hogy él-e ezzel a lehetőséggel, vagy nem. Ez egy nagyon-nagyon fontos döntés, és egyben egy biztonságot ad a családok számára; ugyanúgy, ahogy a gyesen, gyeden lévők megvédése, hiszen azoknak a családoknak, ahol lejár ez a jogviszony, nem kell ezen izgulniuk, hanem az automatikusan meghosszabbodik, amíg a veszélyhelyzet fennáll Magyarországon.
Ugyanúgy igaz ez a magyar gazdaságra, a magyar vállalkozásokra azzal, hogy adómoratóriumot hirdet bizonyos ágazatokban és kisvállalkozásoknál a kormány, és ugyanúgy igaz ez a 145 ezer vállalkozásra, amelynek hiteljogviszonya van pénzintézettel, bankkal, rájuk ugyanúgy igaz a hiteltörlesztési moratórium is. Ez is egy biztonságot ad, eldöntheti az adott vállalkozás (Az elnök csenget.), hogy az így felszabaduló forrást mire tudja fordítani.
Azt gondolom, a kormány jó úton jár a döntéssorozataival. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť