HÉJJ DÁVID ÁDÁM,

Full text search

HÉJJ DÁVID ÁDÁM,
HÉJJ DÁVID ÁDÁM, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2021. április 22-én tartott ülésén megtárgyalta a közbiztonság erősítése érdekében egyes rendészeti igazgatási törvények módosításáról szóló T/15705. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 24 igen szavazattal, 5 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat összesen húsz törvény kisebb-nagyobb módosítását kezdeményezi. A javasolt módosítások közül több uniós jogharmonizációs kötelezettségünkből fakad, míg másokat a gyakorlati tapasztalatok tettek szükségessé. Néhányat röviden ismertetnék.
Az európai uniós határvédelmi rendelet, a Frontex-rendelet módosítása kapcsán szükséges jogharmonizáció képezi a javaslat legterjedelmesebb részét. A Frontex-rendeletet ugyan közvetlenül alkalmazzák a tagállamok, de a hatékony működés érde-kében szükség van a hazai jogszabályok kiegészítésére is. A módosítások emellett azt a célt is szolgálják, hogy a Frontex-műveletekben való részvétel a korábbiaknál egyszerűbb legyen a magyar rendőrök számára, és így tovább nőhessen hazánk biztonsága.
Szintén uniós szabályokra vezethető vissza az a módosítás, amellyel bevezetésre kerül a huzamos tartózkodási kártya, amely a tartózkodási engedéllyel azonos formátumú, biometrikus adatokat is tartalmazó okmány lesz.
(17.50)
Ezt a kártyát az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak harmadik országbeli családtagjai kapják majd a korábbi okmányaik helyett. A szélesebb adattartalmú új okmánytípus bevezetése kapcsán természetesen a vonatkozó adatkezelési szabályok is kiegészítésre kerülnek.
További idegenrendészeti tárgykörű módosításokat tartalmaz a javaslatcsomag a tartózkodási engedélyhez kapcsolódó egyes eljárási szabályok terén. Ezek célja a hatékonyabb adminisztratív működés megteremtése, mindemellett pedig kiegészítésre kerülnek a menekültügyi őrizet szabályai is.
Szeretném kiemelni a szabálysértési törvény és a Btk. módosítását, amely az engedély nélküli járművezetés eddigieknél szigorúbb szankcionálását tenné lehetővé. A szabálysértési alakzat ezentúl szabálysértési elzárással is büntethető lenne, és ha azt járművezetéstől való eltiltás hatálya alatt követik el, akkor szabadságvesztés is kiszabható lenne. Továbbá a kirívó társadalomra veszélyesség miatt bűncselekménynek minősülne az az eset, amikor az engedély nélküli járművezetést szabálysértési eljárásban vagy büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követik el. A társadalomra veszélyességhez igazodva minősített esetként rögzíti azonban a javaslat azt, ha a cselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követik el. Ez a javaslat az utóbbi néhány hónap nagy nyilvánosságot kapott és közfelháborodást is kiváltó esetei miatt kifejezetten időszerű, és itt azt gondolom, hogy bár nincs a teremben, de mindenképpen meg kell említenünk, hogy Molnár Zsolt MSZP-s képviselőtársunk egyik korábbi indítványán alapul.
A rendvédelmi szervek hivatásos állománya ideiglenes átrendelésének időtartamát bővítő javaslat pedig, azt gondolom, tolerálható mértékű megterhelést jelent, azonban a rendvédelmi feladatellátás rugalmasságához nélkülözhetetlen, és ez a jelenlegi veszélyhelyzeti körülmények között elsődleges fontosságú kell legyen.
Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy a közbiztonság erősítéséhez az előttünk fekvő javaslatcsomag minden elemében hozzá tud járulni, éppen ezért az támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť