DR. ORBÁN BALÁZS,

Full text search

DR. ORBÁN BALÁZS,
DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön a rászorulók támogatásának kérdését hozta fel. Engedje meg, hogy pár adattal árnyaljam, sőt cáfoljam azt, amit ön az elmúlt percekben elmondott.
A kormány célja minden esetben a szegénység felszámolása. A szegénységből a mi megítélésünk szerint a munka jelenti a kivezető utat. Egyre több ember él Magyarországon segély helyett munkából. Mi azt gondoljuk, hogy ez a helyes irány, szemben a baloldallal, aminek ön is része, és amelyik ezzel ellentétes politikát folytat.
2006-2010 között - ez azért fontos, mert ez az az időszak, amikor azok voltak kormányon, akikkel ön most egy politikai szövetségben van - a háztartások közül a legszegényebbeknek 40 százalékkal csökkent a reáljövedelme Magyarországon; 2010 után a nettó átlagkereset reálértéke a másfélszeresére emelkedett. 2010 után több mint duplájára emeltük a minimálbért; 2010-’19 között 4 millió fővel csökkent azok száma, akiknek egy váratlan kiadás jelentős nehézséget okoz. A szegénység kockázatának kitettek száma az Eurostat adatai szerint 2010 óta 1 millió 280 ezer fővel csökkent, és 2010 óta a cigányság körében is megfeleződött a munkanélküliség. Önöknek a cigánysággal kapcsolatos javaslata, ha jól emlékszem, eddig csupán csak annyi volt, hogy paramilitáns szervezeteket próbáltak a nyakukra küldeni. Ehhez képest, azt hiszem, hogy ez érdemi különbség. (Z. Kárpát Dániel: Szekunder szégyen…)
Most a helyzet az, tisztelt képviselő úr, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén vagyunk, és nyilván ennek van egy életvédelemmel összefüggő dimenziója is, de van egy gazdaságvédelemmel és munkahely-védelemmel összefüggő dimenziója is. Mint arról minden héten szoktunk itt a parlamentben beszélni, mi egy komplex gazdaságélénkítő és munkahelyvédő, illetőleg munkahelyteremtő programot működtetünk, amelynek ugyanúgy része a béremelés, mint az adócsökkentés, a családok támogatása, a 13. havi nyugdíj visszaépítése és további szakpolitikai programok. Ezek a szakpolitikai programok pont a legkiszolgáltatottabbakat igyekeznek védeni. Azt hiszem, legalábbis most már semmiben sem vagyok biztos, de talán abban, hogy a nyugdíjasok, a kiskeresetűek, a családok, a bérből és fizetésből élők a járvány szempontjából a legkiszolgáltatottabbak, talán ezt még ön sem vitatja, na, ezek a célzott programok mind őket igyekeznek támogatni.
És tudja, mi ezek között a programok között még egy összekötő kapocs? Nem örülök ennek, de létező összekötő kapocsról van szó: ezen programok egyikét sem támogatta ön és a baloldal az elmúlt években a parlamentben. Ezeknek a programoknak az a sajátossága, hogy az önök számára a politikai pecsenyesütögetés sokkal fontosabb volt, mint hogy adott ponton megnyomják a gombot, és támogassák ezeket a programokat. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból.)
És tudom, hogy szólásszabadság van, különösen a Parlament falai között, de azért mégiscsak minden cselekedetnek van következménye, és azt gondolom, hogy annak is lesz következménye, hogy önök, amikor arról kellett volna dönteni, hogy támogatják-e esetleg az életvédelemmel összefüggő intézkedéseket, a rendkívüli jogrend bevezetését (Z. Kárpát Dániel: A kilakoltatásokra gondolsz? A 18 ezer családra?), akkor királyságról beszéltek. Amikor arról kellett volna dönteni, hogy támogatják-e az eszközbeszerzéseket, akkor önök először tapsikoltak, aztán összevissza beszéltek, majd ellene mentek.
Amikor arról kellett volna dönteni, hogy a harmadik hullámot megelőzően mit csináljunk a járványkezeléssel, akkor önök teljes nyitást szerettek volna, és azt követelték nagy hangon. Amikor pedig az oltási programot kellett volna támogatni, akkor önök hátat fordítottak az oltási programnak, és teljes erejüket, teljes politikai súlyukat arra használták föl, hogy egyrészt támadják a védekezésben részt vevőket - én is hallottam itt egy-két hete, ahogy a tiszti főorvos asszonyt még ön is személyesen támadja -, emellett kiállnak Korózs Lajos mellett, aki szintén a politikai szövetségesük, aki kamuvideókat is gyártott.
És teljesen egyértelműen, sajnálatos módon a keleti vakcinák ellen hergelték az embereket. Miközben saját magukat beoltatták, közben a keleti vakcinák ellen hergelték az embereket. Amint a nyilvánosságra hozott statisztikák is mutatják, Magyarországon minden forgalomban lévő vakcina biztonságos és hatékony. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.)
(14.00)
Ezért arra szeretném kérni tisztelt képviselő urat, hogy próbáljanak meg változtatni a politikájukon, próbáljanak meg az oltással és ne a politikai pecsenye sütögetésével foglalkozni, próbáljanak meg a koronavírus elleni védekezésben az emberek oldalára állni (Zaj.), különben az fog történni, mint az elmúlt egy évben történt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), megmérettetnek és könnyűnek találtatnak. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť