DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A hétvégén kinyíltak a teraszok, és megtudhattuk, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal propagandaminiszter jókedvűen söröztek a Várban.
Adódik azért egy kérdés. Messzemenőkig megértem a felszolgálók, vendéglátósok megkönnyebbülését, akiket a kormány az elmúlt hónapokban magára hagyott: szűkmarkúan mérte a támogatásukat, de most hosszú idő után végre kinyithattak, pénzt kereshettek. Megértem mindazok jókedvét, akik hosszú idő után végre kiülhettek egy-egy teraszra beszélgetni barátaikkal, ismerőseikkel úgy, mintha minden visszatért volna a rendes kerékvágásba. Nagyon bízunk benne, hogy az a sok-sok aggodalom, amely orvosok, virológusok részéről a nyitás kapcsán megfogalmazódott, nem válik valóra, mert ahogy egy pécsi víruskutató fogalmazott, a nyitás felelősséggel jár azok irányába, akik még nincsenek beoltva vagy nem estek át a betegségen.
De a jókedvre visszatérve: nem értem, hogy mire föl a miniszterelnök és a propagandaminiszter vidámsága. A hétvégén, mindkét napon több mint kétszáz honfitársunk veszítette életét a koronavírus-járvány miatt. Csak összehasonlításképp: a hasonló népességű Ausztriában tizenöten hunytak el egy nap alatt, nem kétszázan. Mire föl ez a fene nagy jókedv, amikor eddig csaknem 27 ezer magyar ember halt meg, a népesség arányában a legtöbb nemcsak Európában, hanem a világon?! A miniszterelnök azt mondta: „A védekezés sikerét emberéletekben mérjük.” Ez lenne a siker? Ennek örülnek, hogy családok tízezrei gyászolnak? Egészen elképesztő!
Tisztelt Képviselőtársaim! Meghajtom a fejem az áldozatok emléke előtt, részvétemet fejezem ki a gyászoló családtagoknak, és köszönetet mondok az egészségügyben hősies küzdelmet vívó orvosoknak, ápolóknak. Javaslom ugyanezt kormánypárti képviselőtársaimnak is; ha már önök elrontották a védekezést, legalább ennyit megtehetnének.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hétvégén a teraszok kinyíltak, de kérdezem tisztelettel: a szakrendelőket mikor nyitják ki, a kórházak műtéti osztályait mikor akarják kinyitni, az onkológiai szűrővizsgálati helyeket mikor akarják kinyitni? Önök embertelen, érzéketlen kormányzást folytatnak tele rossz döntésekkel. Nem voltak hajlandóak tesztelni, pedig így meg lehetett volna fékezni a járvány terjedését, mert megtudhattuk volna, hogy ki beteg és ki nem. Nem adtak 100 százalékos táppénzt, ezért arra kényszerítették az embereket, a fizetésüket féltő embereket, hogy betegen is bemenjenek dolgozni, megfertőzve ezzel a többieket. A Gazdaságvédelmi Alap háromnegyedét vadászkiállításra, űrkutatásra, a budai Vár felújítására, és még számtalan olyan dologra pazarolták, aminek semmi köze a válságkezeléshez. Gyalázatosan kevés bértámogatást adtak, a 300 ezer állástalan ember fele pedig semmilyen ellátást nem kap. Nem segítettek a családoknak sem, a családi pótlék összege 13 éve változatlan.
És most mit látunk? Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azért lobbizott, hogy az újjáépítési forrásokat ne a magyar emberekre, munkavállalókra, családokra kelljen költeni, itthon pedig a bukásra készülő Fidesz-rezsim fideszes magánalapítványokon keresztül rabolja ki a közvagyont. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt állunk egy szétvert egészségügy és egy padlóra küldött oktatási rendszerrel szemben, és a miniszterelnök arról alkudozik, hogy az Európai Unió pénzét hogyan tudja ellopni. 11 év kormányzás alatt önök az egészségügyön és az oktatáson spóroltak. Eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométer hosszú várólisták, a járvány közepén elüldözött orvosok és ápolók ezrei - ez az önök eredménye.
Biztos vagyok abban, hogy nem lenne ilyen rossz a helyzet, ha a Fidesz az elmúlt 11 évben nem csökkentette volna az egészségügyre, az oktatásra és a szociális rendszerre fordított kiadások arányát. Még az orvosok béremelése után sem érjük el az EU átlagát. Kevesebb áldozat, kevesebb leszakadó diák, jobb életminőség lenne ma Magyarországon - nem a felső 1 százaléknál, hanem az alatta lévő 99-nél.
Az MSZP szerint ezért változtatni kell: gondoskodó, esélyteremtő államra van szükség - minél előbb, annál jobb! -, közös jövőnkért, Magyarországért. (Taps az MSZP és a DK padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť