DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sem ön, sem Lukács László György képviselő úr legalább a saját maguk által generált álhíreket ne higgyék el, azt javaslom az első megjegyzése kapcsán.
Ami az orvosbéreket illeti, tisztelt képviselő úr, szerintem mindnyájan örülhetünk, hogy annak az Országgyűlésnek vagyunk tagjai, amelyik egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely oly radikálisan megemelte Magyarországon az orvosok bérét, mint talán még soha az elmúlt generációk történelmében. Éppen ezért részesei vagyunk annak a folyamatnak, hogy 70 év után, hiszen azt még valahol a kommunista időszak elejére datálhatjuk, amikor megjelent a hálapénz Magyarországon, 70 év után részesei lehetünk annak, hogy kivezetjük a hálapénz intézményét, amely orvosoknak, ápolóknak, betegeknek, hozzátartozóknak, mindenkinek egy rendkívül méltatlan helyzetet eredményezett. Méltatlan volt, hogy az orvosok nem kaptak megfelelő bért a munkájukhoz képest. Ez nyilván a kommunista időszaknak egy tudatos politikája volt, mert az értelmiség részének tartották az orvosokat, a korábbi időszak vezető rétegének, ezért akarták őket alacsony bérekkel megalázni, de az emberek hálapénzzel pótolták ki azt, ami a kommunista értékítélet és a valós értékítélet közötti különbségből adódott az orvoshivatás kapcsán. Hála istennek, ezzel a radikális béremeléssel előrébb vagyunk a hálapénz kivezetésében, mint valaha is voltunk, mióta ön vagy én, mi itt élünk.
Önnek is szeretném ezúton is megköszönni, hogy önkéntes munkát vállalt a koronavírus-járvány alatt, és igyekezett hozzájárulni ahhoz, hogy minél több embert sikerüljön meggyógyítani.
A törvényjavaslat előtt a kormány a Magyar Orvosi Kamarával konzultált, az azóta eltelt időszakban is konzultált, pontosan azért, hogy azokban a kérdésekben, amelyek lényegesek, fontosak, megismerhesse a kamara véleményét. Ön is tudja, ez a bértábla a kamara által beterjesztett javaslaton alapul, azt emelte a kormányzat törvényi szintre. Pontosan azért, hogy ne legyenek bizonytalanságok, ezért halasztottuk el a jogviszonyváltást is januárról márciusra, miközben a megemelt bérek már januártól járnak, tehát az elmúlt napokban már a megemelt orvosi bérek érkeztek az orvosok bankszámláira.
Ahogyan ön is utalt rá, az Országos Kórházi Főigazgatóság küldött egy tájékoztató levelet minden érintettnek, hogy részletesen megismerjék az új jogviszony egyes elemeit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť