ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Múltba révedő naivitás lenne nem észrevenni azt, amit olyan szívbe markolóan fogalmazott meg grandiózus tablójában Für Lajos; ez a Búcsú a parasztságtól című könyv. Miről is szól? Ő azt mondja, hogy Európa legnagyobb és legtöbb időt megélt, teremtő és megtartó társadalmi alakzatát a kommunizmus, valamint a neoliberális globális kapitalizmus sajnos jórészt fölzabálta és fölemésztette.
Idilli vidékkép helyett sajnos a magyar ugaron is nagyon sokszor találkozhatunk a vegytiszta Latin-Amerikával. Ordító a szakadék a milliárdos oligarchák, zömmel az önök cimborái és a leszakadó, perifériára szoruló vidékek között. (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenc ellen beszélsz?) Nemzeti és konzervatív pártként viszont mi valljuk, hogy igaza volt Csoóri Sándornak, amikor azt mondta, hogy ezt az országot, ezt a nemzetet ezer éven keresztül a magyar vidék, a falu tartotta meg. Éppen ezért gondoljuk úgy a Jobbikban, hogy minden egyes településünk egy-egy végvár a megmaradásért folytatott harcban. Ezért utasítunk el mindenféle vidékgyilkos elgondolást, legyen az az 1971-es kommunista országos településhálózat-fejlesztési koncepció szellemisége, ami tulajdonképpen halálra ítélte településeink kétharmadát, kimondva azt, hogy ezek úgymond szerepkör nélküliek, vagy legyen az a szélsőliberális felfogás, amelyik azt mondta, hogy a magyar falu középkori csökevény (Dr. Hoppál Péter: A szövetségesetek! - Dr. Rétvári Bence: Miért léptetek velük szövetségre?), de legyen az a 11 éve kétharmaddal regnáló fideszes vidékgyilkos politika is. Erre is nemet mondunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Iszonyatos a leszakadás Magyarország egyes régióiban, a beszakadt tetejű, kidőlt falú házak úgy funkcionálnak, mint valami időgép, mintha visszaröppentenék az embert Szlavóniába, a horvát-szerb háború időszakába. Az egyik legelső parlamenti felszólalásom még 2014-ben pontosan azzal a témakörrel volt kapcsolatos, amit most is firtatni fogok, hogy mi az önök szándéka, illetve mit tettek annak érdekében, hogy az a hatalmas ingatlanvagyon, az a több száz milliárd forintos ingatlanvagyon, amely ott van vidéken, és egyre inkább pusztul, megmentésre kerüljön.
De nemcsak én mondom ezt, hanem a fideszes megyei közgyűlések területfejlesztési koncepciói is ezt taglalják. Mit is mondanak? Itt van előttem például a Somogy megyei területfejlesztési koncepció, amelyik kimondja, hogy ezt az ingatlanállományt föl kellene mérni, és programot kellene kidolgozni arra, hogy ezt valahogyan megmentsék, a gazdaságfejlesztés számára hasznosítsák, ott adott esetben bérlakásprogramot indítsanak.
Kérdezem, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy mit csináltak több mint tíz esztendőn keresztül, miért csak most jut eszükbe, miért vesztegettek el több mint egy évtizedet a magyar jövendőből. (Dr. Hoppál Péter: „Magyar falu” program!) Nem azt akarom hallani, hogy mit terveznek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és mit ígérgetnek, mi volt… Várom a választ. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť