DR. ORBÁN BALÁZS,

Full text search

DR. ORBÁN BALÁZS,
DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szép és fontos gondolatokat fogalmazott meg a magyar vidék stratégiai jelentőségeivel összefüggésben, és pontosan ezért nem értem, hogy az ön politikai cselekedetei miért állnak éles ellentétben ezekkel a gondolatokkal (Dr. Rétvári Bence: Így van!), és miért támadja meg azokat a kormányzati programokat, sőt nem is megtámadta, elhallgatta azokat a kormányzati programokat (Dr. Hoppál Péter: Úgy van!), amelyek a rendszerváltoztatás óta először segítenek a legkisebb településeken élőkön.
(12.30)
És miért csatlakozik azokhoz, politikai szövetségbe miért tömörül a ’22-es választásokon azokkal, akik a 2002-2010 közötti kormányzásukkal elveszejtették a magyar vidéket? Engedje meg, hogy kifejezett értetlenségemet számokkal is alátámasszam, és kérjem önt, hogy indokolja meg, hogy ezt az ellentmondást mi okozza.
Ahogy említettem, a kormány célja a vidék gazdasági és népességmegtartó erejének növelése, ezért a kormány elindította többek között a „Magyar falu” programot 2019-ben 150 milliárd forintos keretösszeggel; 2021-ben a koronavírus-járvány, a nehéz gazdasági körülmények ellenére is 250 milliárd forintot meghaladó keretösszeggel folyik a program. De nemcsak ez az egyetlen program, a terület- és településfejlesztési operatív programban is több ezer pályázat, több száz milliárd forint forrás van. A „Magyar falu” program 2021-től ráadásul tovább bővül nemcsak a rendelkezésre álló források tekintetében, hanem a felhasználhatóság tekintetében is, immáron négy pilléren nyugszik. Egyrészt a falusi CSOK, amely kifejezetten válasz arra a problémára, amit ön megfogalmazott interpellációjában, másrészt a falusi útalap, harmadrészt a helyi életminőség javítását célzó kis léptékű, falusi fejlesztéseket támogató pályázati rendszer, és a negyedik - újdonságként - a falusi kisboltok támogatása.
A falusi CSOK, még egyszer mondom, pont arra a problémára válasz, amit ön itt megfogalmazott. Már 2678 településen érhető el. Ez az ötezer lélekszám alatti települések 93 százaléka. Összege akár tízmillió forint is lehet, amely mellé további kamattámogatás is igényelhető, mind a vásárlásra, mind a korszerűsítésre, azokra az elhagyott otthonokra és ingatlanokra is, amelyeket ön is megfogalmazott. A program sikerét mutatja, hogy már több mint 17 ezer befogadott kérelemnél tartunk, 91 milliárd forint értékben. Tehát több mint 17 ezer esetben azoknak az ingatlanoknak a sorsa megoldódik, amelyeket ön is felsorolt.
A falusi útalap és a pályázati rendszer is hasonló népszerűségnek örvend, 100 százalékos hazai támogatással, 100 százalékos előleg formájában több mint 12 ezer nyertes pályázatot tudtunk eddig támogatni 130 milliárd forint értékben.
Szerintem kulcsfontosságú új elemként a kisboltok támogatása, ami valóban a legkisebb településeken élők mindennapi életét teszi egyszerűbbé. Ilyen program szintén nem volt még a rendszerváltoztatást követően, sosem; egy bolt akár 60-70 millió forint támogatáshoz is juthat, cserébe öt évig kell működtetni. 45 milliárdos keretösszeg, 2400 érintett település.
Valószínűleg ettől nem független az, hogy a KSH adatai szerint 2019-ben a falvakban megállt az elvándorlás, a be- és a kivándorlás különbözete többletben 3714 fő volt. Ezek pont azok a települések, amelyek ezekkel a programokkal érintettek.
Arra szeretném kérni önt, hogy ha tényleg a szívén viseli a magyar vidék sorsát, akkor ne álhíreket terjesszen, hanem menjen el, látogassa meg a magyar vidéket, nézze meg, és járuljon hozzá a munkájával ahhoz a fejlődéshez, amely ezeket a településeket az elmúlt tíz évben elérte, és a terveink szerint a következő időszakban is el fogja érni. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť