DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, meg kell köszönnünk minden háziorvosnak, akik eddig is együttműködtek, hogy bár az egészségügyben a találkozások számát igyekeztünk a minimumra csökkenteni, de igyekeztek megőrizni a rájuk bízottaknak az egészségét.
Köszönjük azoknak is, akik most az oltás kapcsán vagy szervezik a betegeket az oltópontokra, vagy pedig maguk is részt vesznek az oltásban. Bízunk benne, hogy egyre több és több emberhez tudják eljuttatni a vakcinát. Ezért volt fontos, hogy a kormány olyan léptékben emelte a háziorvosi praxisoknak a finanszírozását az elmúlt években is és aztán az idei évben is, amire korábban nem nagyon volt példa.
Tudja, mikor mi elkezdtük a kormányzást 2010-ben, akkor az elfogadott költségvetési törvényben 79,3 milliárd forint szerepelt a háziorvosok során, kevesebb mint 80 milliárd forint. Ez idén 214 milliárd forintnál is több; tehát 79 milliárdról 214 milliárdra emelkedett, ez egy 170 százalékos emelkedés. Nem 170 százalékra, tehát nem a kétharmadával emelkedett, hanem 170 százalékos. Fogászati ellátásnál szintén 22,6 milliárd forintról indultunk - 67,1 milliárd forintnál tartunk az idei esztendőben.
(14.00)
Óriási emelkedés, soha korábban semelyik kormányzat ilyen léptékű háziorvosi támogatásemelkedést nem fogadott el és ennek fedezetét nem teremtette meg. Ha még a mostani praxisközösség előtti pénzügyi adatokat, pénzügyi számokat nézzük, hogy egy praxisnak a finanszírozása mekkora havi összegből oldható meg, tisztelt képviselő asszony, akkor azt láthatjuk, hogy 2010-ben egy átlagos praxisbevétel 867 ezer forint volt, és a praxisközösség bevezetése előtt, tehát mondjuk, idén vagy januárban egy átlagos praxisé viszont már nem 867 ezer, hanem 1 632 700 forint. Óriási emelkedések, és ahogy említettem, idén egy nagyon nagy löket jön mindehhez, 71,5 milliárd forint többlet.
Visszautasítom a képviselő asszonynak azt a mondatát, hogy ebben bármi kötelező lenne, vagy zsarolás vagy bármi hasonló. Mindenki többlettámogatást fog kapni. Aki nem lép szintet a háziorvosi ellátásban, tehát ugyanazt nyújtja a későbbiekben is, mint amit eddig tett, annál is van egy 30 százalékos emelkedés, aki szintet lép, annál egy 80 százalékos emelkedés van, aki pedig két szintet is lép az alapellátás jobb szervezettségében, annak pedig egy 100 százalékos emelkedés van; az emelkedésnél a 100 százaléknak azt tekintem, ami egy hasonló orvosi állásra fizetendő bér, a megemelt bér a kórházakban, így jön ki ez a 71,5 milliárd forintos összeg, hogy ne keressen kevesebbet egy háziorvos a praxisában, mint ha a kórházba menne, és ott gyógyítana orvosként az új bértábla alapján, ami a kamara javaslata volt, a kormányzat is elfogadta, és ehhez több száz milliárd forintos többletet is biztosított a költségvetésben. Ez tehát az a 100 százalék, amit szeretnénk elérni mindenki számára, aki akár két lépést is lép az alapellátásban. Mindez a betegek érdekéből indul ki, tisztelt képviselő asszony, hogy ők többet kapjanak az alapellátásban, mint eddig, és ha van egy orvosnak szakvizsgája, többletszakvizsgája is a háziorvostanon kívül, akkor azt is tudja a praxisközösségben is hasznosítani. Ezért indítottuk el ezt a programot.
Az elmúlt időszakban, pontosan azért, hogy az ön által is jelzett körzetekben, ahol nem volt saját, önálló háziorvos, hanem helyettesítéssel oldották meg, legyen önálló háziorvos, praxis- és letelepedési pályázatot indítottunk. A praxispályázaton eddig 322 nyertes volt és 1,6 milliárd forintnyi összeget fordítottunk erre; a letelepedési pályázatra, ami akár 20 millió forintos vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, 344 nyertes pályázat volt, 234 háziorvosi (Az elnök csenget.), 110 fogorvosi, 6,5 milliárd forintot fordítottunk erre. Ezzel 375 ezer lakosnak a háziorvosi ellátását tudtuk biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť