Z. KÁRPÁT DÁNIEL,

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL,
Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Első körben elnök úr rugalmasságát és nyitottságát szeretném megköszönni, hiszen való igaz, hogy még itt kinn a folyosón várakoztam, bóklásztam, mert meglepő módon hamar került sor akár a vezérszónoki körre, vagy a kormánypárti vezérszónok hiánya miatt az én felszólalásomra, és egyáltalán nem véletlen az, hogy ez így van, mert egy nagyon furcsa javaslat fekszik előttünk.
Tehát amit Vejkey képviselőtársam elmondott, én azzal maximálisan egyet tudok érteni. Ha az lenne a cél és az a cél, hogy magyar kis- és közepes méretű vállalkozások számára egy viszontgarancia nyújtásával, a költségvetés kötelezettségvállalásával egy védőpajzsot biztosítsunk, szerintem ez egy vitaképes felvetés.
Ami már szemet szúr az embernek, az az, hogy ezt a költségvetéshez módosítóként nyújtotta be a kormány az utolsó pillanatban. Megtette ezt tegnap úgy, hogy tegnap kaptunk információt arról, hogy ma már szavaznunk is kell egy 3000 milliárd forintot felölelő javaslatról.
Itt két forgatókönyv állhat fenn. Az egyik forgatókönyv az, hogy van egy fontos cél, és ezt a fontos célt Magyarország Kormánya az utolsó pillanatban, összecsapva és még gyorsan beleszuszakolva kívánja megközelíteni, megoldani, megvalósítani. Ez esetben azt kellene mondanunk és azt is kell mondanunk, hogy ennyire fontos témát így ne tessenek elintézni, mert ezt nem gondolhatták komolyan. Tehát ezt egy ellenzéki képviselő ebben a formában nem támogathatja.
A másik forgatókönyv, hogy egy 3000 milliárdos keretet felölelő, utolsó pillanatos trükközésről, valamifajta akna belerejtéséről van szó, amivel kapcsolatban nyilván az a szándék és az a terv, hogy az ellenzéki képviselők ezt ne vegyék észre, szavazzák meg jóhiszeműen, hiszen Vejkey képviselőtársam szavaival, egy ilyen rövid felvezetővel nehéz lenne vitatkozni. Szerintem ez minden jó szándékú ember szívét melengeti.
Azt látom ugyanakkor, hogy bármely forgatókönyv érvényesül a kettő közül, az ellenzéki képviselők esetében még egy tartózkodás is akkora jóindulatról árulkodik, hogy arra nem nagyon találok jelzőket. Ha tartózkodás lesz a vége, nyilván nem akarok jóslatokba bocsátkozni, az is csak azért fordulhat elő, mert állítjuk, hogy a magyar mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára mindenfajta támogatás az életet jelentheti a járványügyi helyzetet követő időszakban, de abban az időszakban, amikor azt látjuk, hogy ezen 3000 milliárdos összegkerettel hasonló nagyságrendű vagyontömegeket igyekszik kijátszani, átjátszani Magyarország Kormánya - nézzük csak a legfrissebbeket: az autópályáink koncesszióba adása egyszer már kipróbált modell, nem sikerült. Most Magyarország Kormánya ügyetlenül bánt az EU-pénzekkel, ezért kényszerét érzi annak, hogy megint csak magánkezekbe adja; a 24.hu szerint kínai kezekbe, más szerint kormányközeli vállalkozó lehet a befutó. Én nem akarok ebbe a tippversenybe beszállni, nem érezném korrektnek megelőlegezni a későbbi döntést, de azt látom, hogy az érintett autópálya-koncesszió értéke nem felülárazás, hanem korrekt árazás esetén 2500-2800 milliárd forint; nagyjából hasonló összegről beszélünk, mint amekkora viszontgaranciás pajzsot igyekszik most Magyarország Kormánya biztosítani. Ebből azt szerettem volna kihozni, hogy óriási összegekkel bánnak nagyon felelőtlenül. Nyilvánvaló módon az ellenzék ehhez nem kíván asszisztálni.
Ha viszont jó szándékú és a magyar vállalkozásokat segítő javaslatuk van, azt a javaslatot tegyék le az asztalra megfelelő időben. Mi ott leszünk akár a nyár közepén, akár egy magyarokat érintő Eb-meccs napján is napközben ott leszünk, amellett, hogy természetesen este szurkolunk a hazánknak. De elmondható az, hogy a jó szándékú javaslatoknak meg kell adni a módját; meg kell adni azt a tisztességes elbánást velük kapcsolatban, amit ez a most előttünk fekvő utolsó pillanatos módosító javaslat nem tartalmaz. Őszintén ki kell teríteni a lapokat, és el kell mondani, hogy mi célja van annak, ami a papíron szerepel. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť