DR. STEINMETZ ÁDÁM

Full text search

DR. STEINMETZ ÁDÁM
DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nemrég döntöttünk Magyarország 2022. évi költségvetéséről, vagyis hozzávetőlegesen 25 000 milliárd forintnyi összeg kérdésében. Döntöttünk arról, hogy mely térségek, mely régiók, mely szektorok, mely vállalkozások fognak támogatáshoz jutni kiemelten, melyek pedig kevésbé. Ez roppant nagy összeg egyébként, de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenre elég.
Mint ahogy azzal is érdemes tisztában lenni, hogy jövőre választásokat rendeznek, és jó esély van a kormányváltásra, jó esély van arra, hogy a jelenlegi ellenzéki padsorokban ülő képviselők fogják majd ezt a törvényt végrehajtani, tehát a jelenlegi ellenzéknek lesz a feladata a 2022-es költségvetés végrehajtása.
Ezt csak azért hozom ide, mert az ellenzéki képviselők összességében 1148 módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez, és élen járt a Jobbik-frakció ebben: ennek több mint felét, 705 javaslatot nyújtott be, én magam pedig 22 önálló, költségvetést módosító javaslattal járultam hozzá. Tudják, hogy mennyit fogadott el ebből a fideszes országgyűlési többség? Nullát, egyet sem. Lesöpörték az asztalról sok millió magyar ember kéréseit, javaslatait indítványait, amelyeket mi hoztunk ide a tisztelt Ház elé. Nem tartották támogatásra méltónak például a marcali kórház erősítését szolgáló elképzeléseket, a CT-beszerzést, a gyermekosztályt a szülészet újraindításához, az orvosok, ápolók megbecsüléséhez és egyáltalán az önállósághoz szükséges összegek biztosítását a jövő évi költségvetésben.
Nem tartották támogatásra méltónak például a BB visszavásárlását, a Budapest-Balaton bicikliút mielőbbi befejezését, de a somogysárdi kastély lovascentrummá visszaalakítását sem, hogy csak egypár példát említsek.
Igazából nagyon szomorú az érvelés, hogy miért nem tartották ezt jónak. A költségvetésben van egy másik láb, ahonnan szerettem volna erre pénzt és forrást biztosítani, többek között a kormányzati kommunikációra vagy más néven a kormányzati propagandára szánt tételből; ezt nem tartották jónak.
És akkor lássuk csak, hogy mit mondott a kormány feje, Orbán Viktor miniszterelnök úr korábban egyébként a politikai hirdetésekkel, reklámokkal kapcsolatban. Ha megengedik, akkor most idézem: „Ha eljutnánk oda, hogy nem lehet a kampányban sem használni politikai reklámot, azzal elég jelentős költségeket lehetne megtakarítani. Tévéhirdetés, ezek az óriásplakátok, tehát általában amit a köznyelv reklámként fogad el. Iktassuk ki a választási kampányokból a politikai reklámot, amely Magyarországon nem tájékoztatásként, hanem az emberek félrevezetésére szolgáló manipulációs eszközként üzemel.” Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök úr 2007-ben a Magyar Televízióban; igen, akkor még ellenzéki képviselő bejuthatott a köztelevíziónak nevezett, ám ma már nem a köz szolgálatában álló televízióba, és elmondhatta a véleményét erről.
De mekkorát is változott a világ! Hiszen azt látjuk most, 2021-ben, hogy a jövő évi költségvetésben 18 milliárd forint van betervezve kormányzati kommunikációra, és több mint 100 milliárd forint a közszolgálati médiumok támogatására, amelyek gyakorlatilag a fideszes propagandának az eszközei.
Tehát mire számíthatunk? Számíthatunk a jövőben sorosozásra, gyurcsányozásra, migránsozásra, brüsszelezésre, viszont sajnálatos módon szőlőfeldolgozóra, a marcali kórház önállóságára, a 68-as út felújítására valószínűleg már kevésbé. Hát, nagyon nincs ez jól!
Viszont van egy jó hírem: törvényt törvénnyel lehet módosítani, költségvetést pedig pótköltségvetéssel, kormányváltás esetén pedig óhatatlan lesz, elkerülhetetlen lesz ennek a fideszes többség által most elfogadott költségvetési törvénynek a módosítása, úgyhogy ezt minden bizonnyal meg is fogjuk tenni.
Végezetül pedig engedjék meg, hogy tartalmas, kikapcsolódásban és örömökben gazdag nyarat kívánjak önöknek szeretettel. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť