DR. VARGA-DAMM ANDREA

Full text search

DR. VARGA-DAMM ANDREA
DR. VARGA-DAMM ANDREA (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2021-es tavaszi ülésszak utolsó napját élte meg az Országgyűlés, és azt gondoltam, hogy nem mehetünk el úgy ebből a Házból erre a nyárra, hogy ne beszéljek pár olyan kérdésről, ami hiányérzetként fennmaradt.
Az első és legfontosabb, hogy úgy megy el a Ház szabadságra, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva 3 millió 600 ezer honfitársunk nem mehet nyaralni belföldi szálláshelyekre, nem mehet be étterem belső terébe, nem mehet be a rokonához, családtagjához, barátjához látogatóba a kórházba, nem mehet be még az állatkertbe sem, nem mehet be könyvtárba, moziba, csak azért, mert egészséges és nem oltott. Ezzel tartozott volna az Országgyűlés, hogy az utolsó nap előtt legalább ezeket a korlátozásokat feloldják.
Sőt, egy további hiányérzet az, hogy még azt is meglebegtették teljesen indokolatlanul, sem virológiai, sem járványügyi szakmai alapja nem lenne annak, hogy gyerekeket oltsanak be koronavírus ellen, úgy, hogy erre semmilyen szakmai grémium semmilyen indokot nem adott.
És akkor még június 10-én egy újabb megosztása is lett a magyar társadalomnak, amikor is a 327/2021. kormányrendeletet meghozta a kormány, amely szerint a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vevő foglalkoztatottakat megillető pótszabadságot határozott meg. E 10 nap pótszabadságot a következők kaphatják: az egészségügyi szolgálati jogviszonyban lévők; a rendvédelmi feladatokat ellátók; a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti jogviszonyban lévők; a honvédelmi alkalmazottak; a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben lévők; valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál és a járási hivataloknál foglalkoztatott személyek.
És akkor itt van a nagy kérdés: a 3178 önkormányzat hivatali dolgozói közül miért nem kaphatják meg ezt a pótszabadságot azok az emberek, azon emberek sokasága az országban, akik a koronavírus-járvány elleni védekezésből igencsak alaposan kivették a részüket? Hogy lehetséges az egy kormány részéről, hogy pontosan tudja, az önkormányzatok - fideszes, nem fideszes - milyen iszonyatos heroikus küzdelmet folytattak azért, hogy minél kevesebb embernek legyen hátránya ebből a járványból, és meghoz egy ilyen jóléti intézkedést, egy ilyen jutalmat, és pont ezek az emberek maradnak ki belőle? Talán csak nem azért, mert az önkormányzatok hivatalainak dolgozói nem a kormány által alárendelt szervezetek felügyelete alatt állnak? Ezek szerint azok az emberek, akár fideszes önkormányzatok dolgozói is, büntetettek csak azért, mert nem a kormányzat közvetlen felügyelete alatt végzik a munkájukat?
Nem is értem a fideszes polgármestereket, önkormányzati képviselőket, hogy nem tiltakoztak már másnap az ellen, hogy már megint ilyen módon honfitársaink sokaságát megosztják, és megteremtik azt az elégedetlenséget és fájdalmat, amivel ráadásul így nyár elején igencsak nem illendő magyar honfitársainkat terhelni. Június 11-én, már másnap polgármesterek sokaságának kellett volna állnia a Miniszterelnöki Hivatal előtt, és követelni, hogy ilyet ne tegyenek a dolgozóikkal, mert már nem tudják őket mivel motiválni, ha még ilyen eset is előfordulhat. Csodálkozunk azon, hogy a közszolgálatból emberek tömege vándorol el, mert azt mondja, hogy a munkáért, amit elvégez, nem kapja meg már a havi méltó jutalmat sem, és amikor pedig ilyen helyzet adódik, gyakorlatilag kirekesztettnek és megalázottnak érezheti magát?
Június 11-én a munkavállalókat tömörítő szakszervezet levélben fordult a miniszterelnökhöz azzal a kéréssel, hogy legyen szíves magyarázatot adni, hogy maradtak ki a helyi önkormányzatok dolgozói ebből. Gondolom, lassan talán megkapják a választ. Én azt vártam volna már ma, hogy a miniszterelnök reggel vagy egy sajtótájékoztatóban, vagy egy közleménnyel bejelenti, hogy hibáztunk, rosszul írtuk meg ezt a kormányrendeletet, és valóban, hogy maradhattak ki ebből a lehetőségből az önkormányzatok hivatalainak a dolgozói, akikről tudjuk, micsoda áldozatokat hoztak ez alatt a másfél év alatt.
Én azt kérem tisztelt képviselőtársaimtól, a kormány tagjaitól és mindazoktól, akik a közéletünket befolyásolni tudják, hagyják végre abba a társadalom megosztását, hagyják végre abba azt, hogy az egyik ember jutalmat kap, a másikat pedig semmibe vesszük. Ez az ország egy kis ország, ez a nép kis nép, ha még mi is ilyen megosztottak leszünk, hogy lehet ennek az országnak egy igazán szép jövője? Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť