DR. KOVÁCS ÁRPÁD,

Full text search

DR. KOVÁCS ÁRPÁD,
DR. KOVÁCS ÁRPÁD, a Költségvetési Tanács elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem kívánom az időkeretet kihasználni, de néhány perc erejéig - a törvényes kötelezettségemnek eleget téve - indokolom a határozatunkat, és bemutatom a határozat lényegét.
Az Országgyűlés elnöke 2021. június 8-án megküldte a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló, az Országgyűlés által elfogadott módosítások átvezetését is tartalmazó egységes törvényjavaslatot, kérve a Költségvetési Tanácsnak a stabilitási törvény 25. §-a szerinti véleményét az államadósság-szabálynak való megfelelésről, valamint az Alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése szerinti előzetes hozzájárulásának megadását a törvényjavaslat zárószavazásához.
A tanács megvizsgálta a törvényjavaslatot, és a vizsgálat alapján 2021. június 10-én tartott ülésén a következő határozatot hozta: megállapította, hogy a költségvetésitörvény-javaslatban elfogadásra indítványozott pótlólagos kiadási előirányzatok részben pótlólagos bevételi előirányzatokkal, részben a kiadási előirányzatok csökkentésével teljes mértékben alátámasztottak. Így abban a pénzforgalmi hiány és az államadósság összege sem változik, emellett nem mozdul el az eredményszemléletű hiány sem. Ebből adódóan a tanács változatlanul megalapozottnak tartotta a 2022. december 31-én tervezett államadósság-mutatónak a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló T/16118/1179. számú egységes költségvetésitörvény-javaslat 3. § (1) bekezdésben tervezett mértékét, véleménye szerint a stabilitási törvény rendelkezéseinek az megfelel, annak megfelelően került megállapításra, és összhangban van a törvényjavaslat alapját képező makrogazdasági és államháztartási folyamatokkal. Miután a 2022. év végére számított államadósság-mutató értéke 0,6 százalékponttal kisebb a 2021. év végére várt mutató értékénél, így az Alaptörvény 36. cikk (5) bekezdésének követelménye is teljesül.
A tanács mindezek alapján megadta az Alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése szerinti előzetes hozzájárulását az egységes költségvetésitörvény-javaslat zárószavazásához.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy a tanács megbízását teljesítve igen röviden indokoljam annak határozatát. Az államadósság-szabály keretét az Alaptörvény a következők szerint fogalmazza meg: „Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.” E szabálynak a törvényjavaslat maradéktalanul megfelel.
(13.00)
A stabilitási törvény is rendel előírást az adósság alakulására vonatkozóan, amely szerint az államadósság-mutatót legalább 0,1 százalékponttal kell csökkenteni. Az egységes törvényjavaslatból látható, hogy az adósságmutató jövőre ennél nagyobb mértékben, 0,6 százalékponttal mérséklődhet.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A Tanács folyamatában követte a költségvetésitörvény-javaslat országgyűlési tárgyalását. Az egységes költségvetésitörvény-javaslat felülvizsgálata alapján megállapította, hogy a benyújtott törvényjavaslathoz képest az Országgyűlés által elfogadandó előirányzat-változtatások a kiadási főösszeget egyenlegében 41,3 milliárd forinttal megemelik. Az egyes kiadási előirányzatok megemelésének nagyobb részét az egyéb vegyes kiadások előirányzatának csökkentése, kisebb részét az általános forgalmi adó előirányzatának növelése ellentételezi. A tanács a megnövelt bevételi előirányzatot teljesíthetőnek tartotta, egyben a csökkentett kiadási előirányzatot pedig megalapozottnak. Ezáltal változatlan marad mind a központi alrendszer pénzforgalmi hiánya, mind az államadósság összege, és nem mozdul el az eredményszemléletű hiány mértéke sem. Így az egységes költségvetésitörvény-javaslatban foglaltak összességében a Tanács véleményében kielégítik az államadósság-szabály érvényesülésére vonatkozó megállapításokat, és nem tették szükségessé a megállapítások felülvizsgálatát.
Amint arra a tisztelt képviselő hölgyek és urak emlékeznek, a tanács a költségvetésitörvény-javaslat tervezetére vonatkozó véleményében a tervezett GDP-arányos hiány mérséklésére és ezzel összhangban az államadósság-mutató nagyobb mértékű csökkentésére irányuló javaslatot tett.
A Költségvetési Tanács úgy látja, hogy az idei első negyedévi várakozások feletti növekedés és ebből fakadóan a növekedési kilátások kedvező elmozdulása következtében a nominális GDP szintje mind 2021-ben, mind 2022-ben jelentősen meghaladhatja a költségvetés tervezésénél alapul vettet, ami az adóalapok és a költségvetési bevételek emelkedését eredményezi. Ez javítja a törvényjavaslat szerinti hiánycél és államadósság-mutató teljesíthetőségét, azaz mérsékli a nem teljesítés kockázatát, és egyúttal megerősíti a tanács által 2022-re megfontolásra ajánlott alacsonyabb hiány és államadósság-mutató célkitűzésének indokoltságát is.
A tanács mindezekre tekintettel foglalta határozatba az államadósság-szabály teljesülésével kapcsolatban az egységes költségvetésitörvény-javaslatra vonatkozó, a stabilitási törvény vonatkozó paragrafusa szerinti véleményét, és adta meg hozzájárulását az egységes költségvetésitörvény-javaslat zárószavazásához.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a figyelmet, és jó szívvel kívánok önöknek kellemes, hasznosan eltöltött, feltöltődést szolgáló, jó nyarat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť