DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Elég sok témába belekapott, úgyhogy engedje meg, hogy én, amire csak tudok, válaszoljak.
Ami az uniós pénzekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetést illeti, szeretném felhívni a figyelmét - azért is, mert ezt az állítást már többször hangoztatták -, hogy több mint ötszáz partnerrel egyeztetett a kormány. Ez társadalmi partnereket is jelent, önkormányzatokat is, vállalati szereplőket is, tehát mindenkivel egyeztet a kormány, akinek a véleménye számít ebben a kérdésben. Sőt, parlamenti vitanap is volt. Arról mi nem tehetünk, hogy ha van egy parlamenti vitanap, és önök még ennek a tényét is elvitatják.
Egyébként, ami az uniós fejlesztési fő csapásirányokat illeti, azt gondolnám, legalábbis az eddigi felszólalásaik alapján, hogy az alapokban egyetértünk, mert ilyeneket talál ezek között, mint egészségügyi fejlesztések, zöldfejlesztések, és szeretnénk, ha az oktatási fejlesztésekre minden eddiginél több pénzt kapna a magyar oktatás. Tehát melyek azok a célok ezek közül, amelyeket önök nem támogatnak? Azt legyen szíves, mondja meg!
Ami az egészségügyi fejlesztéseket illeti, minden budapesti és minden vidéki kórház számíthat arra, hogy támogatást kap a jövőben, mint ahogy eddig is kapott támogatást. Ezért is újulhatott meg több mint 90 kórház Magyarországon az elmúlt években, és több mint 50 rendelőintézet, és ha, mondjuk, a mentők számát nézem, csak abból ezret szerzett be a kormány az elmúlt években, miközben önök egyet sem.
(9.30)
És ha az egészet költségvetési oldalról közelítem meg, és megnézem, hogy mennyit költöttek önök erre a célra, és mennyit költünk mi, akkor a jövő évi költségvetésben, ha elfogadjuk, 1700 milliárd forintos lesz a különbség; 1700 - erre mondják önök, hogy semmi. A várólisták csökkentek, és ez még akkor is igaz, ha még továbbra is csökkenteni kell őket.
Ami a társasházakat illeti, úgy általában a lakáspolitikát, van egy koncepcionális különbség közöttünk. Mi szeretnénk, ha a magántulajdon, a saját tulajdon meghatározó lenne, mert az a polgári lét egy alapvető feltétele. Önök nem ezt a politikát folytatják. De aki egyébként a saját lakását felújítani szeretné, azok számára is van jól működő program. Önök ezt is támadják, pedig a lakásfelújítási program mind a Budapesten élőknek, mind a vidéken élőknek jelentős segítség. És ha már a lakások kérdését felhozza, nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy amikor arról volt szó, hogy megvásárolhatják a lakásokat azok, akik az önkormányzattól bérlik, akkor a baloldal nagyon keményen támadta ezt a javaslatot, most pedig lakásokra hivatkoznak. Arról már nem is beszélek, hogy az otthonteremtési programot, amely mégiscsak bizonyította működőképességét és eredményességét, azt folyamatosan támadják.
A turisztikai fejlesztések ügyében meg azt tudom önnek elmondani, hogy adócsökkentésekkel, a teraszdíj-elengedéssel, a lemondott vendégéjszakák utáni visszatérítéssel, rengetegféle módon (Dr. Oláh Lajos közbeszól.), bértámogatással segítette a kormány a turisztikai szereplőket, és ezután is számíthatnak erre a támogatásra.
Egyébként, ami az önök városvezetési gyakorlatát illeti, hát, nézzük meg az elmúlt másfél évet, hogy mit sikerült letenniük az asztalra: a köztisztaság romlóban, az utcán lévő hajléktalanok száma megnőtt, a közparkokat felveri a gaz, és ha nem a fővárosiak életéről lenne szó, még jót is szórakoznánk azon, hogy ezt önök méhlegelőnek hívják. A minden idősnek megígért fűtéstámogatásból nem lett semmi, pedig Karácsony Gergely megígérte, a Lánchíd-felújítás költségei pedig folyamatosan kúsztak fel. Ezen egy percig nem tudunk csodálkozni, tudván azt, hogy Karácsony Gergelyt körbeveszik az önök, tehát a Gyurcsány-párt emberei a városházán.
Tarlós István idején rend volt ebben a városban, ez bomlik most fel a szemünk láttára, és ez - szerintem legalábbis - vékony alap arra, hogy bármilyen komolyabb szerepre jelentkezzenek, például miniszterelnöki pozícióra. Aki egyébként a baloldal városvezetési képességeire kíváncsi, az töltsön el fél órát a budapesti belvárosban vagy akár a külsőbb kerületekben, akármelyik reggeli vagy délutáni órában. (Dr. Völner Pál: Másfél órát.) Óriási dugók vannak, közvetlen összefüggésben a főváros által felügyelt beruházásokkal, és ez még rosszabb is lesz a következő hetekben. Nos, nem a felújításokkal van a gond, hanem azzal, hogy szemmel láthatólag egyáltalán nem gondolták végig, hogy hogyan kell átszervezni úgy a közlekedést, hogy ezek a beruházások a legkisebb kellemetlenséggel járjanak.
Azt tudjuk, hogy a gazos területeket méhlegelőnek hívják, csak azt az egyet kérjük, hogy amikor beáll az egész város, akkor azt ne nevezzék autós pihenőnek, hanem nevezzék annak, ami: gigadugónak. Azt tudom önnek mondani, hogy nem ezt ígérték. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť