DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mindenki azt várta, tisztelt képviselő úr, öntől, hogy amikor föláll, akkor először is bocsánatot kér, bocsánatot kér a teljes Magyarországtól. Bár tegnap önt még a saját párttársa megvédte, hogy mennyire jó, hogy ön elkészítette az álmentőssel azt a kamuvideót, amivel országos hírnévre tett szert, de talán jobb lett volna, a hitelesség minimumának visszaállításához szükséges lett volna, hogy ön elnézést kérjen a magyar emberektől, amiért mindenkinek azt mondta, hogy a magyar orvosok, a magyar ápolók halálba küldenek embereket, és ehhez koronatanúként egy olyan embert választott, aki azt állította magáról, hogy mentős, miközben sohasem volt a mentőszolgálat alkalmazásában. Ez az a hitelességi deficit, ami megvan önnek és megvan a teljes baloldalnak is.
Azt csak növelni tudta az utolsó mondataival, tisztelt képviselő úr, amikor azt mondta, hogy az a szerződés, amit önök nyolc évig a kormányzásuk alatt nem mondtak föl, azt önök majd az első nap föl fogják mondani. Tisztelt képviselő úr, nyolc évük lett volna erre, mégis egyetlenegyszer sem lépték meg. (Korózs Lajos közbeszól.) Viszont azt látjuk, önök számára teljesen mindegy, hogy valaki határon túli magyar (Korózs Lajos közbeszól. - Zaj az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.) vagy a határon túl élő, de nem magyar, mindenkit egy kalap alá vesznek, és senkinek nem akarnak segíteni azért, mert a magyar nemzet közösségéhez tartozik. Június 4-e után néhány nappal ezt megélni itt a parlamentben, tisztelt képviselő úr (Korózs Lajos folyamatosan beszél. - Az elnök csenget.), hogy önnek mindegy, hogy valaki, igaz, hogy egy másik ország területén él, de igazából a magyar nemzet közösségéhez tartozik vagy sem, ez önnek teljes mértékben indifferens.
(9.40)
Tisztelt Képviselő Úr! Ön arról beszélt, hogy az idős embereket segíteni kell, hogy ne legyenek kitéve a szegénység kockázatának. Ez akkor miért nem jutott eszébe, amikor rezsit emeltek tizenötször a kormányzásuk alatt, amikor ön a szociális ügyekért felelt a baloldali kormányban? Egyetlenegyszer sem emelte fel a szavát, egyetlenegyszer sem tudta elérni, hogy ne a multi cégeknek az akarata diadalmaskodjon Magyarországon, hanem a kis jövedelemből vagy kis nyugdíjból élő emberek érdekei. Hogy sikerült akkor kétszeresére emelni az áram árát, és hogy sikerült háromszorosára emelni a gáz árát?
Ön arról beszél, hogy az áfa értékét csökkenteni kellene, csakhogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését itt a parlamentben a baloldal nem támogatta; ellenben Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd a 2020-as költségvetéshez olyan módosítókat nyújtott be, amelyekkel eltörölték volna többek között a kedvezményes áfakulcsokat is, hiszen növelni akarták ezáltal az áfabevételt, így drágább lenne ma a tej, a baromfi-, a sertéshús, a tojás vagy akár a hal ára is, hogyha ezeket a baloldali javaslatokat elfogadta volna az Országgyűlés. (A távozóban lévő Korózs Lajos felé:) Tudja, mennyit akartak bevasalni a magyar embereken? - még kifelé menet talán fél füllel meghallgatja a tisztelt képviselő úr azt a számot, amelyet önök nyújtottak be, a baloldal. 565 milliárd forint, ekkora adóemelésre tettek önök javaslatot - ezt már nem hallja Korózs képviselő úr, mert elhagyta az üléstermet -, nos, tehát 565 milliárd forintos módosító javaslatot nyújtott be a baloldal, hét új adót vezettek volna be és adókat emeltek volna, ezt az összeget húzták volna ki az emberek zsebéből.
De sorolhatjuk még a saját időszakuknak az intézkedéseit és a mostani napoknak a gyakorlatát, hiszen nem csak az áfát emelték meg a 2006-os választás után pár pillanattal, most is láthatjuk, most adóemelést, pontosabban adócsökkentést ígérnek a választás előtt, mint ahogy tették 2006-ban, majd eltelt pár hét, és utána 5 százalékkal emelték az áfát.
De mit tesznek a baloldali vezetők ma? Egyrészről beszélnek arról, hogy magas a zöldségek ára. Másrészről mekkora profitot vettek ki a Budapesti Nagybani Piacból? Több mint 1 milliárd forintot. Hogy lehet, hogy nekik a profit, a Nagybani Piac üzemeltetéséből származó profit fontosabb, mint a zöldségeknek vagy a gyümölcsöknek az alacsonyabb ára? Hogy lehet, hogy a piacon keresztül akarják még tovább növelni az alapvető zöldségeknek, gyümölcsöknek az árát ahelyett, hogy segítenének az embereknek? Nem, hát nekik itt is a profit volt a fontosabb, nem pedig az embereknek a segítése.
Az elmúlt időszakban stabilizálni tudtuk a nyugdíjaknak a vásárlóértékét, sőt emelni is, emellett pedig sok minden más programmal is, akár nyugdíjprémiummal, nyugdíj-kiegészítéssel, Erzsébet-utalvánnyal segítettük az időseket. Ez is közrejátszott abban, hogy az Európai Unió kimutatásai szerint, az európai uniós adatok szerint a nélkülözésben élő idősek, 65 év felettiek aránya 16,2 százalékról 6,7 százalékra csökkent, a nyugdíjasok körében pedig a társadalmi kirekesztődésnek, szegénységnek, tehát bármiféle szegénységi kockázatnak az aránya is érezhető mértékben, az egytizedével csökkent. Jól látható tehát, hogy a Fidesz-KDNP tudott az idősek számára biztonságot teremteni, és tudott segítséget adni.
Amit pedig itt Korózs képviselő úrtól és az előtte szóló baloldaliaktól hallottunk, az nem más, mint egy választókerületi kampánybeszéd. Ő is Heves megyéről beszélt, hiszen a kamuvideós produkciója miatt az lett a következmény a párton belül, hogy újra indítják őt. Úgy látszik ez volt a mérce: aki egy kamuvideóval egy egész országot meg tud téveszteni, vagy megpróbálja (Az elnök csenget.), de hamar lebukik, azt a baloldal újra indítja a választásokon. Ennyi a baloldalnak a tartása. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť