FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország előtt az elmúlt másfél évben olyan kihívás tornyosult, amelyhez fogható száz éve, a spanyolnáthajárvány óta nem tette próbára a nemzet ellenálló képességét. Embert próbáló hónapokon vagyunk túl, de a tudatos védekezésnek és sok-sok ember kivételes teljesítményének köszönhetően most már elérkezett a számvetés és a jövőbe tekintés időszaka.
Mindenekelőtt azonban a részvét és a köszönet hangján kell szólnunk. Részvétünket fejezzük ki a betegségben elhunytak családjainak, és imáink az eltávozottak lelki üdvéért szólnak. Köszönjük mindazok munkáját, akik a járvány elleni védekezés első vonalában harcoltak az emberi életekért és az ország működőképességének biztosításáért. Hálásak vagyunk azoknak az állampolgároknak is, akik betartották a szabályokat, követték a szakértők ajánlásait, illetve beoltatták magukat a hatékony és biztonságos vakcinákkal. Kétségtelen, hogy nem mindenki állt be a csatasorba. Az ellenzék ott fúrta a járvány elleni védekezést, ahol csak tudta. Ők abban voltak érdekeltek, hogy a nemzet minél később, minél nagyobb áldozatok árán legyen túl ezen a válságon. Lelkük rajta!
Tisztelt Képviselőtársaim! Most már egy hosszú és sötét alagút fényre kivezető végén állunk. A magyar kormány világraszóló előrelátást tanúsított azzal, hogy ideológiai és politikai okokat félretéve onnan szerzett be hatékony és biztonságos oltóanyagokat, ahonnan csak lehetett. Ennek köszönhetően a teljes magyar népesség több mint 54 százaléka már megkapta az első oltást, s több mint 38 százaléka pedig a másodikat is. Időt, szabadságot és pénzt nyertünk azzal, hogy az oltási program jól sikerült. A következetes járványvédelemnek, a magyarok összefogásának és a nagyarányú beoltottságnak köszönhetően Magyarország ma már a társadalmi immunitás közelében van. Ez a keleti vakcinák nélkül soha nem sikerült volna.
Más államok polgárai még maszkot viselnek, lezárásoktól és oltáshiánytól szenvednek, mi viszont a világon az elsők között térhettünk vissza a normális életünkhöz, amelyre lelki, testi és gazdasági szempontból is hatalmas szükségünk van. A járvány ellen ugyanis nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági fronton is kellett harcolnunk. A feladat hatalmas. A vírusválság mintegy 5 százalékkal vetette vissza tavaly a gazdaságot, és ez komoly hatást gyakorolt a munkaerőpiacra. A 2022-es költségvetésben éppen ezért külön fejezetet kapott a gazdaság újraindítása.
Az idei év első három hónapjában a hazai bruttó nemzeti össztermék már 1,9 százalékkal nőtt, jelentősen felülmúlva a még mindig visszaesést mutató uniós átlagot. A második negyedéves prognózis 12-14 százalékos bővülést jelez előre, az éves adat pedig jócskán 4 százalék fölött alakulhat. A munkaalapú magyar gazdaság válságállóságára utal, hogy a hazai munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb Európában. A gazdaság-újraindítási akcióterv elemei hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeresen birkózzon meg a kihívásokkal, és minél rövidebb idő alatt visszatérjen a dinamikus növekedési pályára. Mindezen intézkedések egy kedvezőbb helyzetből induló gazdaságot eredményeznek, és ily módon a 2022. évi költségvetést is megalapozzák.
Tisztelt Képviselőtársaim! A járvány harmadik hullámának letörése, a normális életkörülmények visszaszerzése a kormány és a nemzet közös sikere. Arra kérjük a kormányt, hogy továbbra se zavartassa magát azoktól, akik kizárólag egyéni haszonszerzésből próbálják letaszítani a magyar nemzetet az élet és a gazdaság megmentésének, újraindításának helyes útjáról. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(10.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť