KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! 0,6 százalék. Kérem, jól jegyezze meg mindenki: 0,6 százalék (Derültség a kormánypártok soraiban.), ekkora összeget fognak a hét második felében utalni a nyugdíjasoknak. Egy évvel ezelőtt, amikor az ez évi költségvetés vitája itt zajlott az Országgyűlésben, számtalan ellenzéki képviselő fölhívta a figyelmet arra, hogy ez így nem lesz jó. Pontosan lehetett tudni, hogy messze magasabb lesz az ez évi infláció, mint amit a kormány beterjesztett a költségvetési törvényben. Ezt maga a Nemzeti Bank is elismerte, hiszen azok a dokumentumok, amelyeket mellékeltek a költségvetési törvényhez, egyértelműsítették, hogy lényegesen magasabb lesz ebben az évben az infláció, mint amit a kormány gondol.
Nézzék, a dél-hevesi térségben - Zaránkon vagy Erken - az emberek 80-90 ezer forintos nyugdíjból élnek. Nézzük meg, mire elég ez a 80-90 ezer forintos nyugdíj és a 0,6 százalékos nyugdíj-kiegészítés, amelyet a napokban fognak kapni! Hát, nézzék, olyan 20-25 deka tescós lecsókolbászra elég ez a pénz nagyon sok ember esetében, de alig haladja meg azt az összeget, amelyért egy liter étolajat lehet kapni. Apropó, étolaj: a múlt évben egy jobbfajta étolajat mintegy 500 forintért lehetett kapni, és ezek ma már 650-660 forintba kerülnek. És nem ezek a legdrágább élelmiszerek Magyarországon, hiszen elég csak a zöldség- és a gyümölcsárakat megnézni, vagy elég a benzin árát megnézni, egy év távlatában mintegy 40 százalékkal drágult. Ahogy említettem, az étolaj 21 százalékkal, a liszt 8-9 százalékkal, és értelemszerűen a pékáruk is ugyanilyen mértékben, a tejről, tejtermékekről már nem is beszélek. Nem véletlen, hogy az emberek érzik, hogy drágaság van. Van egy mérés, amely a szubjektív inflációs érzetet méri, és ott az emberek azt mondják, hogy messze több mint 10 százalékos az infláció, azzal szemben, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal mér. 2012 óta nem volt olyan drágulás az élelmiszereket illetően, mint amilyen a múlt hónapban volt.
Annak idején, amikor az Orbán-kormány áttért az inflációkövető nyugdíjemelési technikára, akkor elmondtam, hogy ez az évszázad átverése lesz. Az évszázad átverése, azért, mert gyakorlatilag befagyasztja a nyugdíjakat, és ezzel a technikával csak azt mondja, hogy annyival emeli meg a nyugdíjadat, amennyi a pénz romlásának a mértéke. Tehát aki tavaly nyomorultul kevés nyugdíjból élt, annak Orbán Viktor garantálja, hogy jövőre is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni, és ez a technika folyamatosan növeli az aránytalanságokat a nyugdíjrendszerben.
Ugyanakkor azt láttuk, hogy vannak tételek, amelyekre van pénz, és vannak olyan ügyek a nyugdíjrendszert illetően, amikre nincs pénz. Nem volt pénz az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, viszont volt a milliós nyugdíjak kifizetésére. Nem volt pénz a rokkantak ellátására az elmúlt években, de volt arra pénz, hogy az Erzsébet-utalványokat Alaszkától Ausztráliáig elküldjék, elpostázzák. Nem volt pénz az elmúlt években a méltányossági nyugdíjemelésre, de volt több tíz milliárd forint az ukrán nyugdíjak kifizetésére. Apropó, ukrán nyugdíj: meg fogják látni önök is, amikor utalás van, sorokban állnak Záhonyban, Szabolcs megye különböző városaiban az automaták előtt olyan emberek, akik nem magyarok. Nem a kárpátaljai magyarokról szól ez a történet, azokról, akik a magyar szociális ellátórendszeren élősködnek.
Itt és most, a tavaszi ülésszak végén ki kell hogy mondjam, véleményem szerint jövő év tavaszán az ellenzék alakít kormányt, és első dolga lesz annak a szerződésnek a felmondása, amely a mai napig biztosítja, hogy ukránok ezrei kapnak magyar nyugdíjat. Garantálom, hogy aki Magyarországon nem szerzett szolgálati időt, aki Magyarországon nem fizetett adót, aki Magyarországon nem fizetett járulékot, az nem fog magyar nyugdíjat kapni. Köszönöm, és nem várok választ. (Taps az MSZP, a DK soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť