SCHANDA TAMÁS JÁNOS

Full text search

SCHANDA TAMÁS JÁNOS
SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is, én értem, hogy nem sikerült maradéktalanul megértenie az Orbán államtitkár úr által elmondottakat (Derültség a kormánypárti sorokban.) a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatban. Ön egy kósza kísérletet… - egy mondattal igyekeznék újra próbálkozni ebben a kérdésben, bár már sokszor folytattunk erről vitát.
Itt arról van szó, tisztelt képviselő asszony, szemben azzal, amit ön folyamatosan mantrázni próbál, hogy közfeladatok ellátására olyan közérdekű vagyonkezelő alapítványok jönnek létre, amelyek vagyont kapnak, de ezt a vagyont kizárólag csak semmi másra, csak a közfeladat ellátására lehet fordítani. (Dr. Orbán Balázs: Ez nem vélemény, ez tény.) Amikor ön ez ellen beszél, tisztelt képviselő asszony, akkor ön egyetemellenes politikát folytat, tudásellenes politikát folytat, és mindent ellenez, ami a magyar fiatalok számára a kiugrás lehetőségét adja meg.
Tisztelt Képviselő Asszony! Az is egy furcsa dolog, csak hogy a furcsaságokról beszéljünk még egy picit, hogy ön akarja kioktatni a magyar kormányt válságkezelésből. Ez különösen is furcsa öntől, hiszen önnek a különböző oldalváltásai, mondhatjuk úgy, hogy pártszédelgései teljesen feleslegesek, mindig ugyanoda tér vissza; ugyanoda, Gyurcsány Ferenchez, ahhoz a politikához, akik megsarcolták a magyar családokat, és akik csődközelbe juttatták a magyar gazdaságot. Teljesen fölösleges minden politikai húzása, tisztelt képviselő asszony, mert ugyanott köt ki, ahonnan egyébként elindult.
Viszont ezzel szemben a nemzeti polgári kormány az emberek értékteremtésében és a munkában hisz.
(9.20)
Mi segélyezés helyett munkaalapú gazdaságot építünk, és a családok megsarcolása helyett pedig családbarát, a magyar családok érdekeit segítő intézkedések sorát hajtottuk és hajtjuk is végre.
Ez azért is különösen fontos, mert a koronavírus-járvány előtti időszak oka annak, hogy egyébként milyen erősen tudtunk megmaradni a járvány utáni időszakra is. A járvány előtti három év volt a legjobb a munkahelyek és a bérek szempontjából, ezért a családoknak és a vállalkozásoknak sokkal több tartaléka volt a korábbi, 2007-2008-as válsághoz képest, kevésbé kitetten nézhettek szembe a járvánnyal és annak a gazdasági következményeivel. 2021 áprilisában, tehát mostanában 4,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Legyünk erre büszkék, tisztelt képviselő asszony, mert ez jóval alacsonyabb, mint az európai uniós átlag, az 7,3 százalék, és mint az euróövezeti átlag, ami pedig 8 százalék.
Ott is egy fontos különbség van, tisztelt képviselő asszony, a baloldal, az önök politikája és a mi politikánk között, hogy míg a baloldal megszorításokkal és a magyar cégek és családok megsarcolásával kezelte a válságot - és ne legyenek egyébként kétségeink, ezt tenné, ha újra hatalomra kerülne, ezt írják le a különböző papírjaikban és javaslataikban, hogy milyen adókat emelnének meg, és hogyan nehezítenék meg a magyar családok életét -, ezzel szemben mi egy teljesen más utat választottunk, aminek a keretében többek között adókat csökkentünk, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat, és a gyermeket nevelő családokat számtalan eszközzel segítjük. Erről szólnak egyébként azok az intézkedéseink is, hogy bértámogatást vezettünk be, munkahelyvédelmi programot indítottunk, hitelmoratóriumot vezettünk be, amit egyébként önök soha nem támogattak, sőt, amikor lehetőségük volt, akkor az Országgyűlésben ellene szavaztak.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ön is beszélt az értékláncokról. Azt gondolom, hogy fontos dolog, hogy Magyarországon vannak befektetők, ezek a befektetők értéket állítanak elő, ráadásul most már olyan befektetők érkeznek Magyarországra, akik komoly kutatás-fejlesztési kapacitást is hoznak ide. Ezek a legértékesebb munkahelyek, és ezért különösen szomorú, hogy önök még azt a programot is ellenezték, ahol a kutatás-fejlesztésben, innovációban dolgozóknak adtunk speciális bértámogatást. Egészen elképesztő, hogy még ezt sem támogatták, ami pedig megadja a lehetőséget arra, hogy most, a járvány utáni időszakban a kanyarban tudjunk előzni. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť