SCHANDA TAMÁS JÁNOS

Full text search

SCHANDA TAMÁS JÁNOS
SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy csatlakozzam önhöz, és megköszönjem én is a védekezésben részt vevőknek a kemény és áldozatos munkáját, nélkülük ugyanis nem sikerült volna letörni a vírus harmadik hullámát.
Köszönet illeti meg természetesen az orvosokat, ápolókat, rendvédelmi dolgozókat, de engedjék meg, hogy külön köszönetet mondjak azoknak az orvostanhallgatóknak és más felsőoktatási intézménybe járó diákoknak, akik a tanulmányaik mellett vettek részt a védekezésben, nemcsak tanultak, nemcsak helytállnak egyébként ezekben a napokban is a vizsgákon, hanem egyébként a védekezésből is felelős polgárként kivették a részüket - köszönjük nekik.
És ahogy képviselő úr fogalmazott, valóban a vírus nemcsak az egészségünket, hanem a gazdaságot is megtámadta, és az eddigi, közösen elért eredményeinkre is veszélyt jelentett. Éppen ezért először a védekezésre kellett koncentrálni, a védekezést kellett a gazdasági területen is előtérbe helyezni. Többek között ezért vezettük be a hitelmoratóriumot, bértámogatást nyújtottunk a súlyos helyzetben lévő ágazatoknak, elengedtünk ezeken a területeken szociális hozzájárulási adót, illetve a kkv-k számára az iparűzési adó mértékét a felére csökkentettük.
Azt is el tudom mondani, tisztelt képviselő úr, hogy a magyar kormány által hirdetett hitelmoratórium a legnagyobb hitelmoratórium egyébként talán a világon, amely azt biztosítja, hogy nemcsak a háztartásoknak, hanem a vállalkozásoknak sem kell a törlesztőrészletet fizetniük, amennyiben úgy érzik, hogy ezt nem tudják megtenni. Csak ez az egyetlenegy intézkedés 1,6 millió családot és mintegy félmillió vállalkozás működését védi. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy ezt az intézkedést egészen augusztus végéig mindenképpen meghosszabbítja.
Az a szomorú helyzet viszont, tisztelt képviselő úr, hogy ezeket az intézkedéseket sem támogatta a baloldal, pontosan úgy, ahogy erről ön is beszélt, semmit sem segítettek a magyar családoknak és a magyar vállalkozásoknak. A védekezés helyett is a Gyurcsány-show-val voltak és vannak elfoglalva, bohóckodnak és cirkuszt csinálnak. Nem tanultak semmit, a Gyurcsány-koalíció nem tanult semmit. Amikor nekik volt feladatuk a válságkezelés, akkor több mint 200 ezer munkahelyet szüntettek meg, elvették a munkavállalóknak egyhavi bérét, de elvettek egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól is, csökkentették a gyes időtartamát, az áfa kulcsát ezzel szemben viszont megemelték, megadóztatták a családi pótlékot, megemelték a nyugdíjkorhatárt, ingatlanadót akartak bevezetni, tandíjat akartak bevezetni, és mindemellett pedig egy hatalmas IMF-gigahitellel eladósították közös hazánkat.
Tisztelt Képviselő Úr! Most viszont már a gazdaság újraindítására kell koncentrálnunk, a foglalkoztatás bővítésére. Éppen ezért június elejétől szélesebb kör számára elérhető a „vállalkozások munkaerő-támogatása” című program, amelynek a keretében a fiatal álláskeresők mellett minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső is bekapcsolódhat.
De a gazdaság-újraindítási program keretében január 1-jétől ’22 végéig az építkezések esetében ismét 5 százalék a lakásépítés áfája. Otthonfelújítási támogatást kapnak a családok ’21. január 1-jétől, az állam átvállalja a legalább egy gyermeket nevelő családoktól az otthonuk felújítási költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot, emellett pedig egy kedvezményes kölcsönnel is segítjük az otthonok felújítását. ’21 januárjától soha nem látott mértékű orvosibér-emelés kezdődött az egészségügyben, visszaépítjük emellett a 13. havi nyugdíjat, ’22-től személyijövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok a bruttó átlagkereset mértékéig, és tíz évre 10 millió forint erejéig nullaszázalékos hitelt nyújtunk azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyeknek erre szükségük van. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť