TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2022-es költségvetés, ahogyan azt ön is kiemelte felszólalásában, Magyarország újraindításának a költségvetése. A kormány gazdaságpolitikája ebben a rendkívüli helyzetben sem változott, és ez meghatározta a költségvetés elkészítését is. A legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létrejöttének segítése. Ezen túl a családok támogatása és a beruházások ösztönzése áll a középpontban, hiszen ha munkahely van, akkor minden van.
A járvány okozta gazdasági kihívásokra válaszul a jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv. Az akcióterv végrehajtása lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, újrakezdhesse, újraindíthassa az életét, az otthoni életét, a munkahelyi életét, a vállalkozás életét. (Mozgás, moraj.)
A járvány elleni küzdelem mellett is megőrizzük azokat az értékeket, amelyeket eddig képviseltünk. A 2022-es költségvetésben is kiemelt helyen szerepel a családok védelme, a gyermeket nevelő családok támogatása és az idősek megbecsülése. A törvényjavaslat biztosítja a családtámogatáshoz, a gazdaság újraindításához, ezen belül a 13. havi nyugdíj visszaépítéséhez, a 25 év alatti fiatalok szja-mentességéhez, a munkáltatói adóterhek további csökkentéséhez (Az elnök csenget.), valamint a munkahelyteremtéshez és a beruházások támogatásához szükséges forrásokat.
A 2022. évi költségvetésitörvény-javaslatban a kormány dinamikus, mintegy 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol; ez a hiánycél megfelel az Unió átlagának, illetve attól valamivel kedvezőbb is. (Az elnök csenget.) Ugyanez a helyzet az államadósság tekintetében is, hiszen most meghaladta a 80 százalékot a GDP-arányos államadósság a válságkezelés okozta kiadások miatt, és most újra elindul a bruttó hazai termékhez viszonyítottan az államadósság csökkentése 80 százalék alá, és később még nagyobb lépésekkel lefelé. A költségvetésben 233 milliárdos tartalékot képzett a kockázatok kezelésére a kormány. (Folyamatos zaj.)
A Költségvetési Tanács véleménye szerint a törvényjavaslat megfelel az Alaptörvény által előírtaknak, azzal összhangban az államadósság-mutató csökkenése tartós kell hogy legyen. A költségvetési hiány mértékének tervezésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ezt az értéket úgy kell a jövő évre meghatározni, hogy biztosítható legyen a költségvetés stabilitása, a hiány mérséklése, ugyanakkor meglegyenek a forrásai a gazdaság újraindításának, a családok, a vállalkozások és a beruházások támogatásának. (Az elnök csenget.) Összességében a magyar hiány és az államadósság az európai mércéhez képest is kedvezőbb.
Tisztelt Országgyűlés! A jövő évi költségvetés szerkezetében, ahogy már elhangzott, a gazdaság-újraindítási célok a meghatározóak, erre 7308 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből jutott a kaposvári beruházások fejlesztésére is, illetve fog a jövőben is jutni. A Járvány Elleni Védekezési Alapban pedig mintegy 3620 milliárd forint biztosítja az egészségügyi és ha még szükséges, a járványügyi kiadásokat, ami biztonságot ad az országnak. A gazdaság-újraindítási akcióterv a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A járványt követő legfontosabb feladatunk, hogy újraindítsuk Magyarországot, újraindítsuk a gazdaságot, újraindítsuk az életet. A cél az, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legsikeresebb országa közé emelkedjen, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť