ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Azt hiszem, ez a napirend nem alkalmas arra, hogy heves belpolitikai csatározásokat folytassunk, és nem is állt szándékomban, így kérem, hogy talán az eddigi hangvételnél kicsit kritikusabb megjegyzéseimet mint a témához való érdemi hozzájárulást tekintsék.
Először is azt szeretném elmondani, hogy szerintem abban van egyetértés köztünk, hogy az Európa Tanács egy olyan fontos közös intézmény, amelynek talán megvan a maga szerepe, mondjuk így, ebben a nemzetközi kapcsolatrendszerben és egyáltalán az együttműködési rendszerben, ami Európát jellemzi. Én abba a vitába, amit itt az imént is hallottunk, hogy most akkor az Európa Tanács a jó, az Európai Unió a rossz, vagy fordítva, nem mennék bele, szerintem mind a két intézménynek megvan a maga rendkívül fontos szerepe.
(19.10)
Azt kell mondanom, hogy természetesen a dolgot magát érdemes nézni, miközben van azért annak egy sajátos bája, hogy az a magyar kormány fog az Európa Tanácsban döntő szerepet játszani, vezető szerepet játszani a következő időszakban, amelyik éppenséggel nem nagyon játszik dicséretes szerepet az európai emberi jogi egyezmény betartásában, amelyik meglehetősen harcosan áll szemben az Európa Tanács biztosainak ajánlásával, amelyik szívesen veszi semmibe az Emberi Jogi Bíróság ítéleteit, és amelyik nem különösebben elkötelezett az emberi jogok mellett. Ennek egyébként éppen ma is tanúbizonyságát adták, de ezt majd mindjárt el fogom mondani.
Azt kell mondanom, hogy önmagában egy lehetőség, és afféle pedagógiai optimizmussal is azt gondolom, hogy bizonyára a magyar kormánynak is hasznára válik és fideszes képviselőtársaimnak is, hogyha talán hallanak más véleményeket is, mint mondjuk, ami a magyar parlamentben ezekben a kérdésekben elfogadott, mert azért a vallásközi párbeszéd sem azt jelenti, hogy csak a kereszténységet védjük és egyébként a többi vallást nem. Bizony, a vallásközi párbeszéd arról is szól, hogy egyébként hogyan lehet a különböző világnézetek, különböző vallási meggyőződések között egyensúlyt találni.
Ugyanakkor nem tudok szó nélkül elmenni amellett - Mesterházy képviselő úr a tőle megszokott diplomatikus finomsággal, rendkívül óvatosan fogalmazott, én nem fogom ezt tenni -, ami ma a Törvényalkotási bizottságban történt, merthogy van egy olyan dolog, ami benne van a határozati javaslatban, és nem kéne benne lennie: ez az önök külpolitikájának a feldicsérése. Arról beszélnek, hogy az Országgyűlés üdvözölje - beleértve az ellenzéket is, hiszen itt konszenzusra törekszünk - a kormány aktív nemzetközi szerepvállalását. Mit? Azzal az Oroszországgal és Törökországgal barátkoznak, azokat tekintik mintának, azoknak az érdekeit szolgálják, amelyek egyébként az Európa Tanácstól folyamatosan kritikát kapnak, és amelyek, hogy mondjam finoman fogalmazva, rendkívül ellenségesek az Európa Tanáccsal? Azt a Kínát tekintik nagy szövetségesnek és arra tekintenek példaképként, amelyik az emberi jogok megsértésének naponta adja tanúbizonyságát? Ezt kellene nekünk üdvözölnünk itt, az Európa Tanácsról szóló vitában?
És mi az, ami hiányzik? Mi az, amit önök nem akarnak látni ebben a dokumentumban? Merthogy eldugták az indoklásban, és amikor képviselőtársaim javasolták, hogy kerüljön be a szövegbe, akkor ezt nem szavazták meg. Megmondom: az Országgyűlés elkötelezett az Európa Tanács és annak deklarált céljai, különösen a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság fejlődése és előmozdítása iránt. Na, ez az, amit önök nem szeretnének látni ebben a dokumentumban: a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiság fejlődését! Ne legyen félreértés: fontosak azok a célok, amikről egyébként önök beszélnek, csak hát vannak más célok is, amik ezek szerint önöknek nem fontosak.
Azt kell mondanom ezek után, hogy természetesen nem tudunk egy ilyen nem konszenzusra törekvő, hanem éppen ellenkezőleg, fideszes önigazolási célokat szolgáló határozati javaslatot támogatni. Megértettük, ebben sem kívánnak együttműködni, tudomásul vesszük. Ígérjük, 2022 után, amikor nekünk lesz többségünk, akkor másképp lesz, mi majd keressük a konszenzust ezekben a kérdésekben is. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť