DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT

Full text search

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Most nagyon furcsa helyzetben vagyok, hogy hallottunk itt egészen ünnepélyes hangvételű felszólalásokat, és most itt előttem Arató Gergelytől egy nagyon erőteljesen, kritikai éllel megfogalmazott hozzászólást, illetve valóban, Mesterházy képviselő úrtól egy ilyen köztes megoldásként egy finom, diplomatikus megszólalásba csomagolt kritikát. Azt kell mondanom, hogy gyakorlatilag minden felszólalással azonosulni tudok, egyet tudok érteni, és én azt gondolom, hogy helye is volt valamennyi felszólalásnak, amit itt hallottunk.
Röviden visszautalva arra, amit hallottunk itt az elmúlt rövid időszakban, én azt gondolom, hogy abban valóban teljes mértékben egyetértés van, hogy az Európa Tanács egy rendkívül fontos intézmény, és nagyon-nagyon fontos, hogy minden intézményt, minden fórumot felhasználjunk a saját nemzeti érdekeink képviseletére, és azért, hogy közösen is tudjunk küzdeni olyan kihívások kapcsán, amik előttünk állnak vagy előttünk, magyarok előtt, illetve egész Európa előtt.
Egyetértek Németh Zsolt elnök úrral, hogy valóban vitát kell folytatnunk Európa jövőjéről, vitát és nagyon őszinte, nyílt vitát, mert ezzel, én azt gondolom, az elmúlt több évtizedben adósak maradtunk, és ebben bizony helye van minden európai államnak, azoknak az államoknak is, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak.
Persze nyilvánvalóan nekünk is határozott, nagyon határozott véleményünk, hogy Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, és azt gondolom, remélem, hogy ebben egyébként konszenzus van a magyar parlament pártjai között, ugyanakkor nyilvánvalóan meg kell fogalmazni, hogy rengeteg probléma van az Európai Unió működésével. Látható, hogy ez a struktúra, ahogy most működik az Európai Unió, nem igazán alkalmas arra, hogy a legfontosabb kihívásokkal szemben valódi, viszonylag gyors és hatékony cselekvést tudjon felmutatni. No, tehát összességében azt gondolom, hogy nagyon fontos az Európa Tanács mint fórum az Európa jövőjéről folyó vita tekintetében.
Én egyetértek Mesterházy képviselő úrral abban, hogy egy ilyen nagyon-nagyon fontos eseménysorozat előtt, egy ilyen dokumentum esetében ténylegesen a konszenzusra kellett volna törekedni. Én azt gondolom, egy fontos üzenet lett volna, hogyha ezt egységesen tudja elfogadni a magyar Országgyűlés, a kormánypártok és az ellenzéki pártok részvételével. Én azt gondolom, hogy ebben segített volna, hogyha valóban van egy érdemi előzetes konzultáció, ami megelőzhette volna, hogy valóban, ahogy mondta képviselőtársam, ne jelzős szerkezeteken múljon, hogy tudjuk-e konszenzussal támogatni ezt a dokumentumot vagy nem. Tehát ilyen módon én az előttem szóló kritikusabb képviselőkkel egyet tudok érteni, és azt gondolom, hogy valóban jogos a kritika, itt az eljárás tekintetében ezt, én azt gondolom, hogy meg kellett volna fogadni, és itt valóban törekedni kellett volna egy konszenzusra.
Ezt azzal együtt is mondom, hogy jelen tudásom szerint, én azt tudom mondani, az LMP-frakció fogja tudni támogatni ezt a javaslatot, hiszen azokkal a megfogalmazott célokkal mi maximálisan egyetértünk, amik itt kiemelt célként szerepelnek. Én külön személy szerint is egyetértek azzal, hogy az európai politikában kiemelten a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és így a magyar nemzetpolitikai célok érvényesítése és a külhoni magyarokért való erőteljes és közös - nagyon fontos, hogy közös - küzdelem az első sorban vagy az első pontként szerepel.
Tehát valóban egyébként, ez több képviselőtársamtól elhangzott, hogy óriási kihívásokkal szembesülünk itt akár európai szinten az őshonos kisebbségek jogainak védelmében, de nyilván számunkra legfontosabb, hogy a külhoni magyarok érdekeinek képviseletében. Láthatjuk, hogy döbbenetes fejleményeket voltunk kénytelenek megélni itt akár az elmúlt évben és szimbolikus évben, a nemzeti összetartozás évében. Egészen elképesztő és döbbenetes magyarellenes kirohanásokat is tapasztalhattunk, és láthatjuk itt, főleg a kárpátaljai magyarságot érintő súlyos problémák tekintetében, hogy sajnos bizony sokszor eszköztelenek vagyunk, és az a minimum, hogy nagyon határozottan megfogalmazzuk a kiállásunkat, és olyan eszközökkel élünk, mondjuk, itt a NATO-val is összefüggésben, amik még rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy tudjunk tenni a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítása érdekében.
Tehát ez egy nagyon-nagyon fontos kérdés, és valóban, az Európa Tanács egy fontos fóruma, fontos terepe a nemzetpolitikai szempontok érvényesítésének. Igen, én azt gondolom, hogy ebben a helyzetben különösen fontos a szembeállítás az Európai Bizottságnak a gyalázatos, nem oly rég megtapasztalt magatartásával, és úgy általában azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió intézményei és az Európai Bizottság, vagy mondhatjuk úgy, hogy az európai politikai elit mintha nem igazán mutatna kellő érdeklődést az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében, és nem kívánna ezzel a kérdéssel foglalkozni, annak ellenére, hogy meggyőződésünk szerint nagyon-nagyon fontos európai értékekhez kapcsolódnak ezek a kérdések. Úgyhogy mindenképpen fontos, hogy itt első számú prioritásként tudjunk erről beszélni.
A jövő generációkkal kapcsolatos kérdések. Nyilvánvaló, teljesen egyetértünk ebben, hogy erről beszélni kell. Én azzal is egyetértek, hogy a vallásközi párbeszéd az egy olyan fontos kérdés, ami mondjuk, meghatározó Európa számára. Tehát valóban egy sorskérdés, hogy ebben a kérdésben egyelőre el tudunk-e jutni odáig, hogy egy őszinte vitát kinyissunk, és hogyha ezt meg tudtuk tenni - mivel én magam egy rövid ideig, három évig az Európai Unió régiók bizottságában voltam, megtapasztaltam, hogy az európai közbeszéd, az európai politikai elit még nem tud igazából mit kezdeni ezzel a kérdéssel -, valóban el kell jutni odáig, hogy nyílt és őszinte, a lényeget feltáró vitát folytassunk. És akkor talán el tudunk abba az irányba is indulni, hogy valódi megoldásokat tudjunk találni egy rendkívül fontos kérdésben, amely valóban már jellemzően egyébként Nyugat-Európában egy nagyon-nagyon komoly társadalmi problémává nőtte ki magát, és nyilvánvalóan mindenkinek érdeke, az Európai Unió valamennyi polgárának, függetlenül attól, hogy az egyes országokban eltérő mértékben van jelen ez a probléma. Úgyhogy a jövő kihívásai tekintetében, én azt gondolom, szintén egyetértünk.
A fenntarthatóság és a környezeti kérdések ügyében nyilvánvalóan az ügy fontossága megint csak egy egyetértés tárgya, és örülök egyébként, hogyha a kormánypártok részéről is már egyre inkább azt a retorikát hallom, hogy egyetértenek azzal, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos kérdés, korunk talán legfontosabb kihívása. Nyilván, hogyha itt a mélységébe belemegyünk, akkor több olyan kérdést találunk, amivel a megoldások tekintetében nem értünk egyet. De az biztos, hogy vannak olyan kihívások, amivel kapcsolatban együttműködésre van szükség. Ha csak egyetlenegy dolgot említek, az atomtechnológia használata terén a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének a kérdése nagyon sok európai országban óriási probléma.
(19.20)
Úgyhogy itt a gondolkodást is közös fórumokra kell terelni annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre hatékony és a jelen tudásunkhoz képest, mondjuk, jobb megoldásokat tudjunk találni.
De ezzel együtt azt tudom mondani, hogy ezekkel a megfogalmazott kulcsszavakkal, gondolatokkal, prioritásokkal mi egyet tudunk érteni. Én most azt mondom, hogy én úgy látom, hogy az LMP-frakció támogatni is fogja ezt a politikai nyilatkozatot.
De azt azért mindenképpen szeretném még röviden jelezni, hogy egyetértek a kritikus hangvétellel, és ha nem is egy ilyen határozati javaslat vitájában, de azt mindig el fogjuk mondani, hogy egészen elképesztő és megdöbbentő folyamatnak tartjuk azt, hogy jól láthatóan a magyar kormány, feladva minden, korábban egyébként a retorika szintjén képviselt elvet, rengetegszer a döntéseivel szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel, és csont nélkül kiszolgálja akár az orosz, akár a kínai nagyhatalmi érdekeket, és egészen megdöbbentő módon olyan döbbenetes döntéseket tudnak hozni adott esetben még egy járványügyi helyzetben is, amivel kapcsolatban itt már nagyon sokszor elmondtam és még el is fogom mondani, hogy súlyosan sérti a magyar nemzeti érdekeket.
Tehát ezzel kapcsolatban azt mi semmilyen formában nem tudjuk megtenni, hogy üdvözöljük a kormány külpolitikáját. Mi azt tudjuk megtenni, hogy az itt felsorolt és az imént is említett célokkal egyet tudunk érteni, és azzal is, hogy ez egy nagyon fontos időszak lesz és egy fontos fórum annak érdekében, hogy azokért a célokért közösen és hatékonyan tudjunk fellépni, amivel kapcsolatban viszont remélem, hogy konszenzus van a magyar Országgyűlésben. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť