DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS

Full text search

DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS
DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm szépen, és köszöntve a tisztelt Házat szeretném aláhúzni én is, hogy az Európa Tanács volt az a szervezet, a legfontosabb európai szervezetek egyike, amelyhez Magyarország elsőként csatlakozott a régióból 30 évvel ezelőtt. Az elmúlt 30 év megmutatta, hogy mennyire fontos számunkra ez a szervezet, általában az emberi jogokkal kapcsolatos jogalkotás, illetve politikai egyeztetések miatt, és ezen belül külön kiemelném a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos normaalkotó szerepet, amely, nem kell magyarázni, hogy magyar szempontból milyen alapvető jelentőségű.
Az Európa Tanács mint páneurópai szervezet egyébként az európai párbeszédnek egy fontos szervezete. Nagyon fontos, hogy a berlini fal leomlása után elkezdett bővülni ez a szervezet, és mára 47 taggal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a politikai viták, az egyeztetések, a jogi viták bonyolultabbá váltak, de a szervezet megtartotta azt a minta- és példaadó jellegét, amely minden európai ország számára példaképül szolgál, és lehetővé teszi azt, hogy egységes megközelítést próbáljunk kialakítani a legfontosabb emberi jogi és nemzeti kisebbségi jogi kérdésekben.
Most májustól, a hét második felétől novemberig fogja Magyarország ellátni az elnökséget. Ez azt jelenti, hogy a külügyminiszter, tehát a külgazdasági és külügyminiszter fogja Magyarországot képviselni a Miniszteri Bizottságban, és ehhez kapcsolódik a másik nagyon fontos terepe az elnökségnek, ez pedig a Parlamenti Közgyűlés.
Azt tudni kell, hogy az ET Parlamenti Közgyűlése rendkívül fontos politikai fórum, amelyben a magyar parlamenti képviselők is hosszú ideje, három évtizede igen aktív szerepet játszanak. Számos olyan kezdeményezés történt ebben a grémiumban, amelyek elősegítették a magyar nemzetpolitikai érdekek érvényesítését, és itt szeretnék köszönetet mondani mindazon magyar országgyűlési képviselőknek, akik aktív szerepet játszottak és játszanak az ETPKGY-ben. Külön kiemelném Németh Zsolt elnök úr személyét, akit nemrég választottak meg az ET Parlamenti Közgyűlés alelnökének, sőt a politikai bizottság elnökének is, ami azt jelenti, hogy a befolyásunk újabb elemekkel bővült a szervezet Parlamenti Közgyűlésében, és tudni kell azt is, hogy a Miniszteri Bizottság mellett a Parlamenti Közgyűlésnek is számos ügyben nagyon fontos szerepe van. Hogy messzebb ne menjünk, a főtitkár megválasztása is a Parlamenti Közgyűlés szavazatán múlik végső soron.
(18.40)
A kormány részéről kezdeményeztünk egy kormányhatározatot, amit 2020. X. hó 3-án fogadott el a kormány. Ebben állapítottuk meg a magyar ET-elnökség prioritásait. Ahogy elhangzott, nem is fogok részletekbe menni, csak felsorolásszerűen egy-két elemet kiemelve szeretném mondani. Tehát az első és legfontosabb a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítása. Ez az a terület, amelyen négy rendezvényt vagy négy és felet is fogunk tartani, kettőt Strasbourgban, kettőt Budapesten. Az a cél, hogy egy közös nyilatkozatot akár elnöki minőségben, akár több országgal közösen el tudjunk fogadni az elnökség végén. Valóban az Európai Unió, a Bizottság a Minority SafePack kapcsán leszerepelt. Emiatt arra van szükség, hogy az Európa Tanács legyen az a grémium, amelyben meg tudjuk mutatni, hogy igenis van légjogosultsága a nemzeti kisebbségek jogai forszírozásának.
A második a jövő generációval kapcsolatos prioritás. Ez azért fontos, mert az ifjúságpolitika, a gyermekjogok, a családi értékek megjelennek a kormány programjában is, de szeretnénk, ha az Európa Tanács is nagyobb figyelmet fordítana erre, különösen a járványhelyzetben a gyermekek és a fiatalok lelki egészsége, azt gondolom, egy kiemelendő téma. Idetartozik egyébként a társadalmi felzárkózás és a romák helyzetének vizsgálata is. Ezen a területen nagyon fontos szerepe lesz több minisztériumnak, így a Belügyminisztériumnak, a családokért felelős tárca nélküli miniszternek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. Itt említem meg a Budapesti Európai Ifjúsági Központot, amellyel szintén igyekszünk szoros együttműködést fenntartani az elnökség alatt is.
A harmadik, nem kevésbé fontos elem a vallásközi párbeszéd. Látva, hogy az interkulturális párbeszéd és ennek különösen a vallási dimenziója milyen problémákkal szembesül manapság nemcsak Európán kívül, hanem elsősorban Nyugat-Európában is, az a vélemény alakult ki, hogy érdemes lenne az Európa Tanácsban is ezt az ügyet előre helyezni és nagyobb fókuszt adni neki. Tehát ilyen szempontból azt gondoljuk, hogy ez egy különösen aktuális téma lesz.
A negyedik a jövő kihívásainak kérdése. Itt elsősorban a kibertér, a kibertér problémái, a kiberbűnözés, illetve a mesterséges intelligencia azok, amelyekkel foglalkozni szeretnénk. Több konferenciát is fogunk rendezni a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium hathatós közreműködésével.
Végül, de nem utolsósorban a környezetügy, amely ma horizontális témaként gyakorlatilag mindenben megjelenik. Ebben általában is rendkívül aktívak vagyunk az ET szakbizottságaiban. Azt gondoljuk, hogy a fenntartható fejlődés és az egészséges környezethez való jog ugyanúgy részei az emberi jogoknak. Ezt szeretnénk támogatni, és ezért fontos az, hogy ennek keretében a magyar elnökség szintén egy politikai hangsúlyt tudjon adni. Mindezekhez a szakmai programokhoz fog párosulni egy sor színes kulturális program. Reméljük, hogy a járványhelyzet megengedi ezek élőszereplős lebonyolítását, koncerteken, tárlatokon keresztül szeretnénk bemutatni a magyar kultúra eredményeit, ezzel is erősíteni az egyébként a politikai területen meglévő érdekérvényesítési szándékainkat.
Végezetül szeretném jelezni, hogy a KKM részéről érdekeltek lennénk abban, hogy az Országgyűlés elfogadjon egy politikai nyilatkozatot ebben a tárgyban. Fontosnak tartjuk ezt, hiszen jól kifejezné, hogy széles támogatottság áll a magyar ET-elnökség mögött, és természetesen az lenne a kedvező, ha ezt minél szélesebb politikai spektrumról tudnák támogatni a magyar Országgyűlés képviselői. Ezzel befejezem, köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť