HÉJJ DÁVID ÁDÁM,

Full text search

HÉJJ DÁVID ÁDÁM,
HÉJJ DÁVID ÁDÁM, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2021. május 17-én tartott ülésén megtárgyalta „Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021. évi magyar elnökségéről” című, T/16238. számú politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot. Az összegző jelentést a bizottság a házszabály 82. §-a alapján 28 igen szavazattal, 1 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Magyarország külügyminisztere e hét pénteken veszi át az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnöki tisztségét, reményeink szerint ezáltal, ha csak egy fél évre is, az Európa Tanács elfoglalhatja az őt megillető helyet a magyar nyilvánosságban. Ahogy az már többször elhangzott előttem a felszólalóktól, tisztáznunk kell, hogy ez az Európai Uniótól teljesen független intézmény, jóval nagyobb földrajzi kiterjedésű területet fog át, 47 tagja van Izlandtól Azerbajdzsánig, Portugáliától Oroszországig, és valamivel hosszabb múltra is tekint vissza, hiszen ahogy már elnök úr és államtitkár úr is elmondta, 1949-ben alapították.
Az elnevezés hasonlóságán túl azonban semmi köze az Európai Tanácshoz, amely az Európai Unió legfontosabb döntéshozó szerve. Az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelmének talán leghatékonyabb nemzetközi fóruma, ahol bár újabban teret nyert a kisebbség fogalmának liberális értelmezése, ez nem szorítja ki a kisebbség nemzeti, etnikai, nyelvi, kulturális jelentőségét. Az ET-nek van egy Parlamenti Közgyűlése, amely épp most, egy hónappal ezelőtt fogadott el egy nagyon előremutató jelentést a nemzeti kisebbségek védelméről, amit a szerbiai magyar képviselő, Kovács Elvira hozott tető alá. Sajnos az ET ebben is különbözik az Uniótól, ahol viszont megesett az a szégyen, hogy a Bizottság hátat fordított annak az 1 millió 300 ezer uniós polgárnak, akik aláírásukkal támogatták a Minority SafePack javaslatait.
A magyar kormány, ahogyan előttem már elhangzott, öt prioritást határozott meg erre a féléves elnökségi periódusra: a nemzeti kisebbségek védelmét, a jövő generációk képviseletét, a vallásközi párbeszéd támogatását, a jövő kihívásainak kezelését és a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdését. Meggyőződésem, hogy ezek olyan célok, amelyek fontosságában mindannyian egyetérthetünk, és ezért talán nem teljesen alaptalan az a remény, hogy a politikai nyilatkozat valamennyi parlamenti párt támogatására számíthat.
Tisztelt Ház! A politikai nyilatkozatban megjelenített cél, vagyis a magyarság érdekeinek nemzetközi szintű hatékony megjelenítése és képviselete mindenképpen támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť