DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mióta a Jobbik a logójában is lecserélte a kettős keresztet a hashtagre, úgy látom, hogy ez a hozzáállásában is változást hozott, beállt ön is a baloldali kórusba, tisztelt képviselő úr. Úgy látszik, a Jobbik most már a DK-soknál is DK-sabb akar lenni egyházügyi kérdésekben, és azt megtámadja, amikor az egyház átvesz egy egészségügyi intézményt, tisztelt képviselő úr. A korábbiakban a Jobbik ezt támogatta volna, és gondolom, a korábbi politika az lett volna, hogy ahogy az egyházak a történelemben is nagyon nagy szerepet vittek az ispotályokban, a kórházakban, ez az egyensúlyi állapot álljon vissza. Most viszont ön láthatóan igyekszik kétkedéssel, különböző rémhírek terjesztésével állni ehhez a kérdéshez, tisztelt képviselő úr.
Ön is nagyon jól tudja, hogy az egyházak évszázadok, évezredek óta tartanak fönn kórházakat, Magyarországon is számtalan kórház alapítása és fenntartása az egyházakhoz kötődik. Ma is vannak egyházi fenntartású kórházak. A Görögkatolikus Metropóliának, a görögkatolikus egyháznak nem volt ilyen léptékű egészségügyi szerepvállalása, ugyanakkor az görögkatolikus hívek pont az országnak ebben a részében vannak leginkább. Nagyon sok szociális intézményt, oktatási intézményt azonban a görögkatolikusok is átvettek, és ezt egészíti ki most a kórház átvétele.
Ha ön is elolvassa a jogszabályokat, akkor láthatja, hogy ilyenkor a vagyonra elidegenítési és terhelési tilalom kerül, pontosan azért, hogy azokat csak és kizárólag a továbbiakban is oktatási célból oktatási ingatlant, szociális célból szociális ingatlant, ebben az esetben pedig egészségügyi célból lehessen használni az ingatlant.
Pontosan az önök szövetségesei voltak azok, akik egészségügyi épületeket zártak be, és egészségügyi épületeket akartak más célra értékesíteni; míg az egyházak évszázadok és évezredek óta az egészségügyi intézményeket egyre inkább bővítik, és abban igyekeznek minél jobb egészségügyi ellátást biztosítani.
A jogszabályok természetesen garanciálisak mind a bérekre, mind a jogviszonyokra tekintettel. A jogszabályok garantálják a területi ellátási kötelezettséget. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) De az egyház hozzá tudja azt tenni, hogy ne csak a betegséget, hanem a betegeket is gyógyítsd. Ebben a teljes beteggyógyításban talán többet tudnak azért tenni, hogy az itt élők hamarabb meg tudjanak gyógyulni, vagy jobban elkerüljék a betegségeket.
Köszönöm a türelmét, elnök úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť