FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ez a vita, mondhatnám így, már a részletes tárgyalás során lecsengett, ha szabad ezt a kifejezést használnom, ahol minden párt minden agráros képviselője elmondta gondolatait ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a TAB módosító javaslatai vagy a bizottsági módosító javaslatok mind azt a célt szolgálták, szolgálják, hogy ennek a törvénynek a módosítása és ez a salátatörvény, amely 22 törvény módosítását is tartalmazza, nemcsak a versenyképességre, hanem a kiszámíthatóságra, a biztonságra való törekvés érdekében az ágazat szempontjából megnyugtató válaszokat tud adni.
Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy azok a kiemelt témák, amelyeket ez a törvény tartalmaz, ilyen a növényfajták, a szaporítóanyagok kérdése, a mai napról szólnak, de mégis azt kell mondanom, hogy a jövőt fogják szolgálni, ezért rendkívül fontos ezen törvény passzusainak a módosítása.
(17.20)
Mindenki a termőföld védelmében érdekelt, ebben, azt hiszem, hogy nincs közöttünk különbség. Én már annak is rendkívüli módon örülök, hogy a 14 aranykoronás földterületnél magasabb aranykorona-értékű területekre nem lehet napelemparkokat építeni. Habár a napelempark, tudjuk, hogy azért egy nagyon jó dolog, de ugyanakkor, hogyha ilyen borult idők, napok vannak, akkor az viszont nem sokat fog termelni. De ez nem a mi témánk, nem agrárkérdés.
Inkább azt kell mondanom, hogy ez már egy előrelépés volt, hogy ilyen mértékben tudtuk az aranykoronás termőképességű területekre, alacsonyabb termőképességű területekre úgymond visszaszorítani a napelemparkoknak a létesítését. Egyértelmű számomra, hogy ez a termőföld védelmét szolgálja, és ez ad számunkra biztonságot.
Ugyanakkor, amit Keresztes képviselőtársam felvázolt, hogy talán ezt inkább középületek tetejére és objektumok tetejére kellene elhelyezni, ebben, megmondom őszintén, maximálisan egyetértek, pont azért, hogy minél kevesebb termőföld kerüljön ilyen célra felhasználásra; de ebben azért még óriási lehetőségeink vannak, hogy olyan területekre, amelyek valóban nem a versenyképességet szolgálják, nem naturás területek. Vannak ilyen területei az országnak, csak ezek nincsenek összekapcsolva, mondhatnám így, akár elektromos hálózattal és egyéb infrastrukturális feltételekkel, ahol talán a legcélszerűbb lenne ezeket a területeket vagy napelemparkokat kialakítani, ott pont azok az infrastrukturális hiányosságok vannak, aminek a kialakítása még egy újabb programot jelenthetne. De mégis, azt kell mondanom, hogy ebben olyan nagy különbség nincs közöttünk.
Ugyanakkor természetesen, amikor az agrárkár-enyhítési alapról beszélünk, az is rendkívül fontos, most látjuk már itt az elmúlt napok időjárását, látjuk, hogy bizonyos kisebb térségekben milyen természeti katasztrófák következtek be jégverés, viharkárok és a többi vonatkozásában, hogy mennyire fontos és napirendszerű az, hogy a kárenyhítési alapot ismét feltöltsük, illetve felhívjuk a gazdatársadalom figyelmét arra, hogy minél nagyobb területen, nemcsak hogy nagyobb területen, minél biztonságosabb, minél kiszámíthatóbb körülményeket teremtsenek a gazdálkodásuk számára, többek között a kárenyhítési alapban való részvételre és az abban való együttműködésre.
A parlagfűvédelemről a korábbi tárgyalásunk során elmondtam a véleményünket. Ma is fenntartom, hogy ebben a parlagfű elleni védelemben nemcsak az agráriumnak van szerepe, hanem kimondottan az önkormányzatoknak, különböző más egyéb szervezeteknek, vasútnak, közútnak és egyéb olyan szervezeteknek vagy cégeknek, amelyek közterületeket használnak.
Számtalan olyan helyen találkozunk nagyon magas fertőzöttséggel, ami akár egy házhely, egy ingatlan, egy beépítetlen terület, aminek nagyon már meg sem tudják állapítani a gazdáját. Itt vannak az igazi problémák. Az agráriumban azért, hogyha egy gondosan művelt földterületről beszélünk, márpedig egyre több ilyen van az országban, aminek, azt hiszem, nagyon örülhetünk, a legkevésbé fog előfordulni a parlagfű. Ez bizonyos agrotechnikai kérdés, és nem utolsósorban saját magának a gazdának is ez az érdeke.
Összességében: természetesen ma már nem szükséges kitérni mind a huszonkét törvényre, de én megköszönöm a bizottságoknak, a Törvényalkotási bizottságnak, illetve a Mezőgazdasági bizottságnak a munkáját is a módosításokkal, amelyek ezt a törvényt csak jobbá, biztonságosabbá és nem utolsósorban, ahogy az előbb is említettem, kiszámíthatóbbá teszik. Kérem a holnapi szavazások során a támogatásukat a törvény elfogadásához. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť