GYŐRFFY BALÁZS

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS
GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat mintegy 22 törvény módosítását tartalmazza. A törvényjavaslatot a Fenntartható fejlődés bizottsága, a Mezőgazdasági bizottság, majd a Törvényalkotási bizottság is tárgyalta, majd ahhoz több módosító javaslat is kidolgozásra került.
Az Alaptörvény P) cikke értelmében a termőföld a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és minden polgár kötelessége. Erre tekintettel a javaslat számos helyen foglalkozik a termőföld kérdésével. A termőföld nemzeti kincsünk, a hazai agrárium működésének és a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátásának az alapja, emiatt is üdvözlendők a védelmében megfogalmazott javaslatok a termőföldvédelmi törvényt illetően.
A termelés szempontjából lényeges szabályok kerültek rögzítésre, amelyek alapján a napenergia-termelés érdekében történő fejlesztések arányossága biztosításra kerül a termőföld Alaptörvényben rögzített védelme érdekében. Itt érdemes megemlíteni, hogy talán nem a legjobb földjeinken kellene napelemparkokat telepíteni.
Az agrárium szempontjából szintén különös jelentőségűek a 2021. január 1-jén hatályba lépett, az osztatlan közös tulajdon felszámolásának szabályait tartalmazó törvényt módosító rendelkezések. A tárgyalt javaslatcsomag számos olyan módosítást tartalmaz, amelynek eredményeképpen hatékonyabban tudják az érintett felek az eljárásokat lefolytatni. További garanciák kerültek beépítésre a vételár meghatározása tekintetében is azon esetekben, amikor valamelyik tulajdonostárs tulajdonrésze megvásárlásra kerül. A magyar agrárgazdaság versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a tulajdoni viszonyok helyzetének mihamarabbi rendezése, jelen módosítások pedig ezen célok elérésére irányulnak.
A termőföld mint nemzetünk közös öröksége szempontjából kiemelt fontosságú, hogy azon a termelést magyar gazdálkodók folytassák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a törvényjavaslat módosítását abból a célból, hogy egyrészről biztosítva legyen a földforgalom átláthatósága, másrészről pedig kizárólag csak az arra ténylegesen jogosultak szerezhessék meg a föld tulajdonjogát. A módosítás értelmében az adásvételi szerződés hatósági jóváhagyása során az ügylet szerinti ellenérték vizsgálatakor indokolt figyelembe venni a földön fennálló vagyoni értékű jogokat, továbbá a földön fennálló más terheket is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat célja, hogy biztosítsa és növelje a magyar agrárium versenyképességét azáltal, hogy az ágazatban tevékenykedő emberek életét hatékony rendelkezésekkel segítse. Mindezekre tekintettel kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák szavazatukkal a módosító javaslatokat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť