HÉJJ DÁVID ÁDÁM,

Full text search

HÉJJ DÁVID ÁDÁM,
HÉJJ DÁVID ÁDÁM, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2021. május 13-án tartott ülésén megtárgyalta az egyes hatósági eljárásokat érintő egyszerűsítések érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló T/15699. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 23 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! A nyilvántartások hitelességének és pontosságának követelménye mellett szükséges az is, hogy az egyes nyilvántartások közötti adatcserék zökkenőmentesen, napjaink technológiai fejlettségének megfelelően menjenek végbe, ugyanis a jól működő interoperabilitás gyorsítja az ügyintézést, csökkenti a polgárokra nehezedő adminisztrációs terheket, egyúttal pedig javítja az államigazgatás hatékonyságát is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A NAVASZ, azaz a nemzeti adatvagyon nyilvántartások szakrendszereinek továbbfejlesztése, megújítása során a vezetőiengedély- és a járműnyilvántartás szakrendszere teljes körű informatikai megújításon esett át, melynek eredményeként számos közlekedési, igazgatási ügy indítása elektronikus úton válik majd lehetővé.
Szintén a megújítás jegyében a személyiadat- és lakcím-nyilvántartásból a bejelentések csekély számára tekintettel 2021. július 1-jével kivezetésre kerülnek az értesítési címek, melyek bejelentésére a jövőben már nem lesz módja az állampolgároknak.
(20.10)
További könnyítést jelent az állampolgárok számára az is, hogy 2021. február 1-jétől a vezetői engedély kiállítása automatikusan történik. Arra nézve viszont, hogy az ügyfél ellenőrizni tudja, hogy miként áll az igazolvány kiállítása, a nyilvántartó önálló szolgáltatást lesz köteles biztosítani, így mindenki ellenőrizheti majd, hogy a szükséges feltételek az esetében is fennállnak-e.
Kiemelendő az automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer felállítása is, amelynek köszönhetően - amennyiben a döntéshez szükséges vala-mennyi információ rendelkezésre áll - az ügyindítás és annak lezárása közötti ügyintézési lépések emberi beavatkozás nélkül, automatizáltan kerülnek végrehajtásra, mely által az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény 40. §-ában szabályozott automatikus döntéshozatali eljárásra kerül sor.
A videotechnológián alapuló azonosítási szolgáltatásnak köszönhetően egy olyan szabályozás kerül kialakításra, amely lehetővé teszi, hogy azokban az eljárásokban, melyekben az ügyfél nyilatkozata személyesen is benyújtható, illetve csak így nyújtható be, lehetővé tegye az arcképmás és az aláírás távolról történő rögzítését, ezáltal ugyanis lényegesen lecsökkenne a személyes érintkezések száma, ami például a mostani járványhelyzetre tekintettel is igen célszerűnek mutatkozik.
A benyújtott javaslat rendelkezik még a nemzeti identitás még teljesebb megélése érdekében a nemzetiségi névnek a magánútlevélen való feltüntetéséről is.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat képes megteremteni egy olyan jogszabályi környezetet, amely a hatóságok pontosabb és hatékonyabb eljárásának biztosítása mellett a polgárok vállára is kevesebb bürokratikus terhet ró majd a jövőben. Éppen ezért a benyújtott javaslat támogatandó. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť