PAULIK ANTAL,

Full text search

PAULIK ANTAL,
PAULIK ANTAL, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Ďakujem za slovo pán predseda! Köszönöm a szót Elnök Úr! Vážený pán predseda! Vážené panie poslankyne a páni poslanci! Vážený pán štátny tajomník! Vo svojom aktuálnom príhovore informujem Vás o stanovisku Výboru národností v Maďarsku k návrhu zákona číslo T/15699 o modifikácii zákonov potrebných k zjednodušeniu niektorých úradných postupov. Výbor predložený návrh prerokoval na svojom zasadnutí trinásteho apríla.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Nemzetiségi Szószólók! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a 2021. május 13-ai ülésén részletes vitában tárgyalta az egyes hatósági eljárásokat érintő egyszerűsítések érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló T/15699. számú törvényjavaslatot. Felszólalásomban ismertetem önökkel a bizottság említett ülésén a jogszabálytervezettel kapcsolatosan kialakított álláspontját.
Ahogy mindig, a bizottság a tervezetben szereplő változások közül azokat vitatta meg részletesen, amelyek közvetlenül is érintik a nemzetiségi közösségeket. A köznevelési törvény, a szakképzési törvény, a felsőoktatási törvény, valamint az anyakönyvi törvényhez benyújtott módosítási javaslatok nem tartalmaznak olyan új rendelkezéseket, amelyek e minőségükben közvetlenül befolyásolnák a nemzetiségekhez tartozók jogait, azok érvényesülését.
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény a mindenkori nemzetiségi jogok biztosítása tekintetében vált ki figyelmet a szószólók körében. A most beterjesztett módosítási javaslatot is vizsgáltuk e szempontból. A javaslat egyértelművé teszi a törvény végrehajtására vonatkozó jogszabályi hátteret, miközben a helyi esélyegyenlőségi tervek tartalmára vonatkozó, jogszabályi szabályozást nem igénylő részletes leírásokat módszertani útmutató kiadásával kívánja pontosítani. A nemzetiségi bizottság egyetért e szándékkal.
A közfoglalkoztatás szabályainak mindennemű változása elsősorban a közfoglalkoztatásban részt vevő roma közösséghez tartozók nagy száma miatt fontos számunkra. A 2019 óta működtethető Start szociális szövetkezetek a közfoglalkoztatotti jogviszonynak egy újabb, a munkavállalói jogviszony felé vezető lépcsőfokaként hangsúlyos szerepet játszanak a romák foglalkoztatásában. A bizottsági álláspont a változtatási javaslattal kapcsolatosan az, hogy a kezdeményezéssel egyetértünk, mindenekelőtt a Start szociális szövetkezetek felől érkezett korábbi megkeresések, javaslatok fényében.
A mostani javaslat egybeesik sokuk igényével, miszerint tegye lehetővé a törvényalkotó, hogy a szintén elsősorban romákat foglalkoztató Start szociális szövetkezetek lehetőségei bővüljenek. A hozzáférés a központi támogatásokhoz segíti őket a közfoglalkoztatottak további foglalkoztatásában. Fontos elem azonban az is, hogy ezek a támogatások a közfoglalkoztatottak béréhez járulnak hozzá, ezzel segítve a Start szövetkezetek tevékenységének fenntarthatóságát.
Tisztelt Ház! A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 16. §-a értelmében a nemzetiségi személynek joga van az anyanyelve szabályai szerinti névhasználatra, annak hivatalos elismerésére és az anyakönyvben megjelenő nemzetiségi nyelvű nevének a személyi igazolványon, illetve más hatósági igazolványban történő feltüntetésére.
Magyarország a kilencvenes években az elsők között csatlakozott két európai kisebbségvédelmi dokumentumhoz, amelyek az egyéb nemzetiségi jogok biztosításának igénye mellett ugyancsak tartalmazták a nemzetiségi nyelvű névhasználat biztosítására vonatkozó vállalást. A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának végrehajtását ellenőrző szakértői bizottság háromévente vizsgálja ennek a vállalásnak a végrehajtását is. Azonban ettől függetlenül a hazánkban élő nemzetiségek képviselői hosszú évek óta kezdeményezik, hogy nemzetiségi nevüket minden, személyazonosításra itthon és külföldön is használható személyi okmányon feltüntethessék. Ezek között elsősorban az útlevelet - mint külföldön, így az egyes közösségek anyaországában is az elsődleges személyazonosítás eszközét - kívánták ellátni ezzel a lehetőséggel.
Idetartozik az is, hogy az év elején a Magyarországi nemzetiségek bizottsága újra kezdeményezte a nemzetiségi névhasználat lehetőségeinek bővítését a Belügyminisztériumban. Az akkori megbeszélésen megállapodtunk arról, hogy az útlevél belső tartalmának felülvizsgálatával megvalósulhat ez az igény. Most, az előttünk fekvő módosítási csomag vonatkozó pontjában örömmel és megelégedéssel üdvözöljük a lehetőséget, hogy kérésre az útlevélben is feltüntethetővé válhat a nemzetiséghez tartozók neve anyanyelvükön is. Fontos lépésnek tartjuk és üdvözöljük, hogy az említett egyeztetésen felvetett javaslataink egyike ilyen rövid időn belül megvalósíthatónak látszik.
Összefoglalva tehát, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot nem nyújt be, ugyanakkor javasolja a törvényjavaslat elfogadását. Ďakujem Vám za pozornosť! Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť