DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ

Full text search

DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ
DR. MOSÓCZI LÁSZLÓ innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt levő törvényjavaslat tíz, közlekedéssel összefüggő törvény módosítását tartalmazza. Kérem, engedjék meg, hogy röviden újra ismertessem a javasolt módosításokat.
A közúti infrastruktúra-fejlesztésekhez kapcsolódó törvénymódosítások célja a beruházások megvalósításának elősegítése és gyorsítása, a költséghatékonyság növelése. A javaslatcsomag ezen túl hazánk jogharmonizációs kötelezettségeinek is eleget tesz, rendezi a jogalkalmazás során felmerült gyakorlati kérdéseket, továbbá kodifikációs, jogtechnikai pontosításokat tartalmaz.
A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseit is figyelembe véve rögzíti, hogy a közút építtetője által a beruházás érdekében az állam részére megszerzett ingatlanok és egyéb eszközök az építtető vagyonkezelésébe és az építtető és a tulajdonosijog-gyakorló között fennálló vagyonkezelési szerződés hatálya alá kerülnek. Egyértelműsíti továbbá, hogy az e törvény 1988. július 1-jei hatálybalépésével megszűnt útkategória, az ingatlan-nyilvántartásban jelenleg is kivett, saját használatú útként nyilvántartott ingatlan magánútnak minősül, azok elzárásához vagy megnyitásához pedig hatósági eljárásra van szükség.
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítása az elektronikus ügyintézés során felmerülő adatigénylés pontosságát szolgálja.
A magyar közlekedéspolitika, azon belül is a légi közlekedési politika, a légi közlekedés fejlesztésére vonatkozó koncepciók jóváhagyása, azok végrehajtásának szervezése az állam feladata. Kiemelten fontos, hogy a koncepciókban a légi közlekedés fejlesztését, a légi közlekedéssel összefüggő tevékenység megfelelő színvonalú ellátását biztosító követelmények megjelenjenek a repülőterek működését meghatározó dokumentumokban is, biztosítva az állam által meghatározott célok egységes elérését. Ennek kapcsán a légi közlekedésről szóló törvény módosítása előírja a repülőtér üzemben tartója számára, hogy a repülőtér jellegétől függően a repülőtérrendben vagy a repülőtéri kézikönyvben meghatározza a magyar közlekedéspolitikával és a légi közlekedési politikával való összhang teljesülésének biztosítására vonatkozó követelményeket, intézkedéseket, így különösen a fejlesztési, a szolgáltatási és a repülésbiztonsági teljesítménymutatókat.
A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény módosítása az európai uniós irányelvek korábbi átültetésének további pontosítása miatt szükséges. Így egyebek mellett magában foglalja a járművek műszaki adatainak cseréjét biztosító automatizált keresés részletesebb szabályozását és az Európai Unión belüli útdíjrendszerek átjárhatóságát szabályozó irányelvhez kapcsolódó módosítást is.
Tisztelt Országgyűlés! A vízi közlekedésről szóló törvény módosítása jogharmonizációs és adatkezelési rendelkezéseket pontosít. A vasúti közlekedésről szóló törvény jogalkalmazói pontosításokat tesz, továbbá adatkezelési hatósági ellenőrzéssel, adatszolgáltatással kapcsolatos finomhangolásra irányul. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény módosítása kimondja, hogy az országos közutak építtetője a kiváltásra vagy kiépítésre kerülő közművek tervezését a közműszolgáltatóval is elvégeztetheti.
A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása az infotörvény jelenleg már nem megfelelő hivatkozásának helyettesítése miatt szükséges.
Az útdíjtörvény módosítása az Európai Unión belüli útdíjrendszerek átjárhatóságát szabályozó és az úthasználók részére az elektronikus útdíjfizetéshez egyetlen fedélzeti eszköz segítségével hozzáférést előirányzó irányelv átültetését szolgálja egyéb pontosító javaslatok mellett.
Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm az általános vita során tett hozzászólásaikat, és kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot a zárószavazáskor is támogatni szíveskedjenek.
(22.00)
És hogy Keresztes László Lóránt képviselő úr kérdésére is reflektáljak, a közösségi közlekedés előtérbe helyezése, a közösségi közlekedés preferálása az egyéni közlekedéssel szemben minden kormánynak feladata, hiszen tudjuk, hogy nemcsak a világ meg Európa, fordítva: nemcsak Európa, de az egész világnak az érdeke az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, melynek 25 százalékát a közlekedés generálja, és ezen belül is 98 százalékban a közúti közlekedés. Tehát minden politikát ennek kell alárendelni, hogy 2030-ra, illetve 2050-re olyan mutatókat lehessen teljesíteni, melyek garantálni fogják, hogy 2050-ben már nulla károsanyag-kibocsátás lesz a közlekedés részéről.
Ehhez kell egy olyan közösségi közlekedési stratégiát készíteni mindenkinek, amelyben a közösségi közlekedés gerincének a nagy kapacitású, nagy teljesítményű hálózatokat, tehát elsősorban a vasutat és más tömegközlekedési járműveket helyez előtérbe, és fontos, hogy a tömegközlekedési járműveknél is minél komolyabban preferálásra kerüljenek az elektromos, illetve más alternatív meghajtású járművek. A magyar kormánynak erre stratégiája van, ennek az alkalmazása, ennek a gyakorlati bevezetése megkezdődött. Már használnak elektromos autóbuszokat a városokban kísérleti üzemben, de a közeli hónapokban, közeli években ezeknek a helyi közlekedésben való rohamosabb elterjesztése is várható.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť